Menu
Blog / Frumusete

Arta orologeriei – cum au aparut ceasurile?

Arta orologeriei – cum au aparut ceasurile?

Unul dintre motivele pentru care aceste marci sunt atat de faimoase este istoria lor bogata. Arta orologera a disparut in multe parti ale lumii, cu exceptia Elvetiei. Desi nu a fost prima tara care a creat ceasuri de mana, Elvetia a fost – si inca este – cea mai ambitioasa si mai hotarata.

Acesta este motivul pentru care ceasurile fabricate in Elvetia sunt pline de arta, de secole de cunostinte si de o istorie bogata de esecuri si perseverenta.

Construit pentru a rezista

Pentru a intelege de ce ceasurile elvetiene sunt atat de populare, trebuie sa cunoasteti standardele inalte de calitate utilizate la fabricarea acestor ceasuri. Un astfel de ceas nu este doar un accesoriu temporar, o moda trecatoare sau o tendinta a momentului – poate dura generatii intregi.

De la miscare pana la cadran, aceste ceasuri sunt caracterizate de materiale de calitate, diferite de cele mai multe alte marci. Cu toate acestea calitatea unui ceas este dată, bineînțeles, de prețul de achiziție al acestuia.

Verigile si cadranele din otel masiv – motiv pentru care ceasurile elvetiene sunt atat de impresionante la incheietura mainii – pastreaza ceasul in conditii mai bune pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, otelul masiv este foarte rezistent la rugina si poate fi lustruit din nou atunci cand este zgariat.

Cele mai multe dintre aceste ceasuri au in partea din fata un cristal de safir sintetic, care, datorita rezistentei sale incredibil de ridicate la zgarieturi, pastreaza ceasul bine timp de multi ani.

Miscarea acestor ceasuri este asamblata manual. In combinatie cu utilizarea angrenajelor metalice, acest lucru garanteaza mecanisme interioare de inalta calitate.

Ceasurile elvetiene nu numai ca sunt concepute pentru a rezista, dar utilizarea de materiale de inalta calitate permite ceasornicarilor sa repare piesele zgariate sau rupte, ceea ce explica de ce ceasurile elvetiene de epoca sunt poate la fel de populare ca si cele noi.

Aspectul luxos

Apoi este aspectul. Pe langa calitatea excelenta si o istorie bogata de maiestrie, ceasurile elvetiene au si un aspect splendid. Un efort deosebit este depus pentru a crea modele originale, ceasuri frumoase, rafinate si atemporale, care sunt in acelasi timp inovatoare.

Datorita utilizarii unor materiale de inalta calitate, aceste ceasuri au si un aspect luxos. Apoi, avem si interiorul ceasurilor elvetiene care prezinta o miscare extraordinara in interior.

La fel de precis ca un ceas elvetian?

Exista cazuri in care designul iconic al unui obiect a fost atat de bine asimilat incat a devenit simbolul categoriei sale si, intr-un fel, un standard, cum este cazul ceasurilor Mondaine folosite in gari.

Aceasta poveste incepe dupa evolutia orologera din Elvetia, de care am amintit mai devreme: compania orologiera Mondaine a dorit sa creeze un ceas care sa fie atarnat in toate garile din tara si care sa dea o idee de rigoare – rigoarea ceruta de trenurile punctuale – si precizie.

Pentru a atinge aceasta rigoare, au folosit un design care a ramas practic neschimbat de-a lungul anilor: faimosul ceas Mondaine cu cadranul sau alb, cu indicatoarele de ora puternic marcate si clar lizibile si cu secundarul rosu.

Informatii interesante despre aparitia ceasurilor

Ceasul automat a devenit unul dintre cele mai populare stiluri de ceas de pe piata si un simbol al luxului. Conceptul unui ceas care foloseste energia ta cinetica pentru a-l mentine alimentat pe tot parcursul zilei a captat atentia publicului care cumpara ceasuri de zeci de ani.

Cu toate acestea, au existat si alte stiluri de ceasuri de atunci, care au castigat o popularitate tot mai mare de-a lungul anilor.

Cand au fost inventate ceasurile cu cuart?

Spre deosebire de ceasul automat, in anii 1950 ceasornicarii au inceput sa incerce sa creeze ceasuri electrice. Ideea a fost de a crea ceva care sa nu fie purtat sau pastrat intr-un bobinator de ceas pentru a pastra timpul.

Primul dintre aceste ceasuri electrice a aparut in anii 1950 si a masurat timpul folosind un solenoid pentru a alimenta echilibrul. Unele modele mai avansate au folosit in schimb un diapazon din otel.

Totusi, acest stil de ceas nu a ramas mult timp. In 1959, Seiko a inceput sa lucreze la un ceas care ar putea fi alimentat cu un cristal de cuart si o baterie, iar la Jocurile Olimpice de vara din 1964 au avut un prototip functional.

Acest ceas a fost folosit pentru cronometrarea evenimentelor la jocurile din acel an si s-a descurcat destul de bine. In 1969, primele ceasuri oficiale de cuart au aparut pe piata. In interiorul ceasului, in loc de un arc principal, veti gasi un cristal de cuart setat la un anumit nivel de herti care era alimentat de o baterie. Miscarea cuartului este diferita de cea din trecut.

In locul unui echilibru mecanic si al altor piese, ceasurile de cuart foloseau un contor digital. In timp, aceste ceasuri aveau sa devina din ce in ce mai populare, deoarece erau ieftine si usor de realizat. Ceasurile cu cuart de cea mai buna calitate erau, de asemenea, uneori mai precise decat unele ceasuri mecanice.

No Comments

    Leave a Reply