Menu
Agricultura / Sanatate

Efectele graului asupra sanatatii

Efectele graului asupra sanatatii

Graul este una dintre cele mai consumate cereale la nivel mondial. Graul de paine sau graul comun, este specia primara. Cateva alte specii strans legate includ grau dur, spelat, emmer, einkorn si Khorasan.

Faina alba si graul integral sunt ingrediente cheie in produsele coapte, cum ar fi painea. Alte alimente pe baza de grau includ paste, taitei, cuscus, iar exemplele pot continua.

Graul este foarte controversat, deoarece contine o proteina numita gluten, care poate declansa un raspuns imunitar daunator la persoanele predispuse. Cu toate acestea, pentru persoanele care il tolereaza, graul integral poate fi o sursa bogata de diversi antioxidanti, vitamine, minerale si fibre.

Informatii nutritionale

Graul este compus in principal din carbohidrati, dar are si cantitati moderate de proteine. Iata informatiile nutritionale pentru 100 de grame de faina de grau integrala:

  • Calorii: 340.
  • Apa: 11%.
  • Proteine: 13,2 grame.
  • Carburi: 72 grame.
  • Zahar: 0,4 grame.
  • Fibra: 10,7 grame.
  • Grasime: 2,5 grame.

Beneficiile pentru sanatate ale graului integral

In timp ce graul alb nu poate fi deosebit de benefic pentru sanatate, graul integral poate oferi mai multe efecte pozitive, mai ales atunci cand inlocuieste faina alba.

Prevenirea cancerului de colon

Cancerul de colon este cel mai raspandit tip de cancer al sistemului digestiv. Studiile observationale leaga consumul de cereale integrale  inclusiv grau integral, la un risc redus de cancer de colon. Un studiu observational a estimat ca persoanele care au diete cu continut scazut de fibre si-ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 40% consumand mai multe fibre.

Acest lucru este sustinut de studii randomizate controlate, desi nu toate studiile au gasit un efect protector semnificativ. In total, graul integral este bogat in fibre si se mandreste cu o serie de antioxidanti si fitonutrienti care va pot reduce riscul de cancer de colon.

Reduce riscul bolilor de inima

Unul dintre cele mai mari beneficii pentru sanatate ale cerealelor integrale este faptul ca acestea iti scad riscul de boli de inima, care este principala cauza de deces la nivel mondial.

Reduce riscul de accident vascular cerebral

Ca parte a unei diete sanatoase pentru inima, cerealele integrale pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Reduce riscul de obezitate

Mancarea alimentelor bogate in fibre va poate ajuta sa va umpleti si sa preveniti supraalimentarea. Acesta este un motiv pentru care dietele bogate in fibre sunt recomandate pentru pierderea in greutate.

Cerealele integrale si produsele obtinute din ele sunt mai multe umpluturi decat cerealele rafinate, iar cercetarile sugereaza ca acestea pot reduce riscul de obezitate.

Sustine digestia sanatoasa

Datorita continutului de fibre, cerealele integrale ajuta la sustinerea digestiei sanatoase, dand cantitati mari de scaune si hranindu-va bacteriile intestinale benefice.

Reduce inflamatia cronica

Inflamarea este la baza multor boli cronice. Unele dovezi sugereaza ca cerealele integrale pot ajuta la reducerea inflamatiei. Intr-un studiu, femeile care au mancat cele mai multe cereale integrale, au avut cel mai putin risc sa moara din cauza afectiunilor cronice legate de inflamatie.

Mai mult, intr-un studiu recent, persoanele cu diete nesanatoase au inlocuit produsele de grau rafinate cu produse de grau integral si au observat o reducere a markerilor inflamatori. Rezultatele acestor si altor studii sustin recomandarile de sanatate publica pentru inlocuirea majoritatii boabelor rafinate cu cereale integrale

Reduce riscul de diabet de tip 2

Mancarea integrala in locul cerealelor rafinate poate scadea riscul de diabet de tip 2. O revizuire a 16 studii a concluzionat ca inlocuirea boabelor rafinate cu soiuri intregi si consumul a cel putin 2 portii de cereale integrale zilnic ar putea scadea riscul de diabet.

In parte, acest lucru se datoreaza faptului ca cerealele integrale bogate in fibre pot ajuta, de asemenea, la controlul greutatii si la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru diabet. Mai mult, studiile au legat intreg aportul de cereale pentru a reduce nivelul zaharului din sange si sensibilitatea imbunatatita la insulina.

Acest lucru s-ar putea datora magneziului, un mineral care se gaseste in cerealele integrale care ajuta corpul sa metabolizeze carbohidratii si este legat de sensibilitatea la insulina.

Asadar, dupa cum se poate vedea, graul si cerealele integrale au o multime de beneficii pentru sanatate, insa de precizat este faptul ca nu este atat de simplu de cultivat graul si cerealele integrale, dat fiind faptul ca exista multi daunatori capabili sa afecteze culturile.

Vestea buna insa este ca, exista fungicidele si produsele pe baza de fungicide care se folosesc cu scopul de a gestiona eficient bolile plantelor (a cerealelor in cazul de fata).

Atat fungicidele cat si produsele pe baza de fungicide pot controla in mod satisfacator bolile care pot aparea la culturile de cereale (sau ale altor plante cultivate in gradini sau pe campuri).

Este important ca fungicidele sa fie utilizate inca de cand primele semne de boala isi fac aparitia, pentru ca in acest caz, se va putea preveni orice forma de boala, iar astfel culturile se vor putea dezvolta.

No Comments

    Leave a Reply