In acest ghid ne vom ocupa de termometru electronic, instrumente indispensabile pentru masurarea variatiilor de temperatura. In special, ne vom referi la termometrele medicale, folosite pentru a masura febra. O atentie deosebita va fi acordata termometrului digital, cum functioneaza si cum se utilizeaza, un instrument de masurare a temperaturii corpului, utilizat pe scara larga atat pentru eficienta, cat si pentru caracterul practic.
Acest tip de termometru este preferat altora deoarece este mai putin fragil decat termometrele din sticla, iar afisajul sau este mai usor de citit decat scara gradata a „vechilor” termometre din sticla.
Masurarea febrei
Masurarea febrei inseamna masurarea temperaturii corpului. Din motive evidente, temperatura centrala – adica temperatura din interiorul centrului termoregulator al hipotalamusului – nu poate fi masurata direct, din cauza inaccesibilitatii; cu toate acestea, exista dispozitive concepute pentru a detecta acest parametru in mod indirect, cu o aproximatie foarte buna.
Inainte de a masura febra: Ce trebuie sa stiti
Diferitele termometre au capacitati diferite de masurare a temperaturii inimii si, pentru a limita posibilitatea de erori in timpul detectarii, este mai bine sa se masoare temperatura in conditii constante. Inainte de a lua temperatura corpului, de exemplu, este important sa asteptati cel putin o ora dupa exercitii fizice intense sau o baie fierbinte si cel putin 20-30 de minute dupa ce ati fumat, ati mancat sau ati baut un lichid fierbinte sau rece.
Punctele corpului utilizate in mod obisnuit in clinica pentru masurarea temperaturii corpului sunt: rectul, axila si cavitatea bucala. Unele dispozitive permit acum si determinarea febrei in ureche sau la suprafata pielii.
Cum functioneaza un termometru digital?
Este foarte simplu de utilizat: se porneste cu un buton, se pune sub axila, in gura sau in rect si produce un sunet atunci cand se masoara temperatura. Cifra exacta este afisata pe un mic ecran din partea din fata a termometrului. Pana in prezent, termometrele disponibile pe piata sunt: digitale, cu infrarosu si traditionale. Avantajele termometrelor digitale sunt
- Rezistenta materialelor, care este deosebit de importanta atunci cand aveti de-a face cu copii si daca trebuie sa luati termometrul intr-o calatorie.
- Accesibilitate: exista diferite tipuri disponibile si acestea au un raport calitate-pret bun.
- Usurinta si viteza de citire a temperaturii pe afisaj, utila si pentru persoanele in varsta.
Metoda de utilizare
Pentru a porni termometrul, apasati butonul ON/OFF; un semnal sonor scurt indica faptul ca termometrul este pornit. Se efectueaza automat un test de afisare, in timpul caruia sunt afisate toate segmentele. De unde puteti masura temperatura:
- Oral: introduceti termometrul in gura, fie in stanga, fie in dreapta, langa radacina limbii. Senzorul termometrului trebuie sa fie in bun contact cu tesutul. Inchideti gura si respirati numai pe nas pentru a nu distorsiona masuratoarea.
- Rectal: aceasta este cea mai sigura metoda si este potrivita in special pentru sugari si copii. Introduceti cu grija sonda termometrului in anus pana la maximum 2-3 cm.
- Axilar: este intotdeauna recomandabil sa se ia masuratorile temperaturii corporale prin gura sau rect. In acest caz, este recomandabil sa tineti termometrul sub axila timp de cel putin 3-5 minute, chiar si dupa ce ati auzit semnalul sonor de sfarsit de masurare.
Care sunt cele mai comune cauze ale febrei
Febra este o temperatura a corpului care este mai mare decat este considerata normala. Se mai numeste si temperatura ridicata, hipertermie sau pirexie si, de obicei, este un semn ca corpul tau lucreaza pentru a te mentine sanatos de o infectie.
Temperaturile normale ale corpului sunt diferite pentru fiecare, dar se situeaza in intervalul de la 97 la 99. O temperatura de 100,4 sau mai mare este considerata febra.
O parte a creierului, numita hipotalamus, controleaza temperatura corpului. Ca raspuns la o infectie, o boala sau o alta cauza, hipotalamusul poate reseta corpul la o temperatura mai ridicata. Deci, cand apare febra, este un semn ca ceva se intampla in corpul tau.
In general, febra in sine nu este periculoasa, dar ar trebui sa consultati medicul daca:
- Temperatura unui adult este de 103 sau mai mare
- Un sugar foarte mic (sub 3 luni) are o temperatura rectala de 100,4 sau mai mare (sunati-va medicul sau mergeti imediat la o camera de urgenta).
- Un copil de 3-6 luni are o temperatura rectala mai mare decat cea normala si este, de asemenea, iritabil sau somnoros (apelati imediat medicul).
- Un copil de 3-6 luni are o temperatura rectala de 38 sau mai mare.
- Un copil de 6-24 de luni are o febra mai mare de 38 pentru mai mult de o zi sau cu alte simptome precum tuse sau diaree.
- Un copil mai mare de 2 ani are febra care vine cu eruptii cutanate, disconfort real, iritabilitate, apatie, dureri de cap, intepenire a gatului sau diaree sau varsaturi repetate.
- Orice temperatura peste 39 la un copil, care ar putea provoca convulsii.
- Orice febra care incepe dupa ce cineva a fost la temperaturi ridicate, care ar putea fi un semn de insolatie.
- Febra nu scade dupa ce luati medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, in dozele adecvate.
No Comments