Menu
Blog / Mama si copil

Care este semnificatia lumanarilor de botez?

Care este semnificatia lumanarilor de botez?

Botezul este o traditie crestina, iar lumanarile pentru aceasta ceremonie au o istorie indelungata. Lumina este un simbol crestin important in cadrul acestei religii, in care lumanarea botezului reprezinta trecerea de la moarte la viata lui Hristos, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de „lumina lumii”.

Botezul reprezinta modul in care biserica primeste un copil in comunitatea de credinta. Acestea pot fi personalizate in functie de preferintele dumneavoastra .

Istorie

Atat in iudaism, cat si in cultura romana pagana, lumanarile au fost folosite pentru a indica prezenta divina, iar biserica crestina timpurie a folosit lumanari atat in slujbe, cat si in ceremonii, asa cum se intampla si astazi. In primii ani ai crestinatatii, adultii au fost botezati; cu toate acestea, dupa sfarsitul secolului al 3-lea, a fost introdus botezul copiilor.

Astazi, lumanarea de botez este folosita in traditiile romano-catolice si anglicane. Unii oameni pastreaza lumanarile botezului si, pe masura ce copilul creste, lumanarea este aprinsa la aniversarea botezului sau sau a altor repere religioase importante ale vietii sale, in timp ce rugaciunile de multumire sunt rugate.

Semnificatie

Lumina are o semnificatie speciala in traditia crestina, deoarece se considera ca Isus a facut lumina asupra lumii cu mesajul sau de har divin si mantuire. In cantarile crestine, Isus se descrie pe sine insusi ca fiind „lumina lumii”. Botezul reprezinta trecerea de la intuneric la lumina. Cand un copil este botezat, lumanarea este un simbol al credintei, luminii, veridicitatii si vietii noi in Hristos.

Considerente

Nu toate comunitatile crestine practica botezul copiilor, deoarece ei cred ca nu este mentionat in Scriptura. Unii crestini sustin ca botezul inlocuieste practica iudaica a imprejur; cu toate acestea, aceasta nu este o viziune larg raspandita in randul crestinilor. Baptistii, penticostalii si alte grupuri evanghelice nu subscrie la aceasta practica a botezului copiilor, desi in Biserica Catolica face parte din dreptul canonic.

Beneficii

Beneficiile botezului sunt ca se crede ca spala orice pacat, pe langa primirea copilului ca membru al bisericii si lumina lui Hristos; de asemenea, il pune pe calea unei calatorii care va dura o viata intreaga. Copilul botezat este asteptat sa ia parte la calea credintei si sa participe ca membru al comunitatii religioase.

Efecte

In timp ce botezul este de asteptat sa conduca copilul printr-o viata de credinta, multi oameni care au fost botezati in timpul copilariei lor nu raman in biserica, si au tendinta de a pierde credinta in anii urmatori. In unele cartiere, botezul a devenit o traditie civila, iar sensul sau original a fost erodat.

Alegerea cadoului pentru botez

Cadoul de botez este menit sa le aminteasca oamenilor care vor participa, bucuria acestei zile speciale. Exista cadouri (numite si marturii) pe toate gusturile si toate materialele, de la tesatura la hartie, decorate cu cristale Swarovski, insotite de sculpturi mici reprezentand ingeri sau animale mici.

Chiar si in acest sens, ca si in alte aspecte ale organizarii Botezului, este corect sa vorbim cu inima si sa alegem ceva semnificativ, care vorbeste despre copil si familia sa.

Istoria lumanarilor

Lumanarile au fost folosite ca sursa de lumina si pentru a ilumina sarbatori de mai bine de 5.000 de ani, dar se stie putin despre originea lor.

Cea mai timpurie utilizare a lumanarilor este adesea atribuita egiptenilor antici, care faceau lumini sau torte prin inmuierea miezului de stuf in grasime animala topita. Cu toate acestea, luminile nu aveau fitil ca o lumanare adevarata.

In timp ce egiptenii foloseau lumanari  in 3.000 i.Hr., vechii romani sunt, in general, creditati ca au dezvoltat lumanarea inainte de acel moment prin scufundarea papirusului rulat in mod repetat in seu topit sau ceara de albine. Lumanarile rezultate au fost folosite pentru a le lumina casele, pentru a ajuta calatorii pe timp de noapte si in ceremonii religioase.

Istoricii au gasit dovezi ca multe alte civilizatii timpurii au dezvoltat lumanari  folosind ceara facuta din plante si de la insecte disponibile. Se spune ca lumanarile chineze timpurii au fost modelate in tuburi de hartie, folosind hartie de orez rulata pentru fitil si ceara de la o insecta indigena care a fost combinata cu seminte. In Japonia, lumanarile erau facute din ceara extrasa din nuci de copac, in timp ce in India, ceara de lumanari era facuta prin fierberea fructelor arborelui de scortisoara.

De asemenea, se stie ca lumanarile au jucat un rol important in ceremoniile religioase timpurii. Hanukkah, Festivalul Evreiesc al Luminilor care se concentreaza pe aprinderea lumanarilor, dateaza din 165 i.Hr. Exista mai multe referinte biblice la lumanari, iar imparatul Constantin ar fi cerut folosirea lumanarilor in timpul slujbei de Paste in secolul al IV-lea.

Avand in vedere toate acestea, se poate spune cu certitudine ca lumanarile erau facute de extrem de mult timp si utilizate din diverse motive pana de curand. In continuare lumanarile sunt folosite pentru scopuri variate de un numar extrem de mare de persoane.

 

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.