Menu
Blog / Sanatate

Care sunt bolile batranetii?

Care sunt bolile batranetii?

Batranetea este o adevarata povoara pentru multi seniori, care sufera de diferite boli si afectiuni. Unii dintre acestia, au ajuns chiar in situatia de a nu se mai putea deplasa nici macar pana la toaleta, astfel ca au ajuns sa poarte scutece pentru adulti.

Vom discuta in randurile care urmeaza despre bolile batranetii, si veti descoperi la ce ne putem astepta cu totii. Majoritatea seniorilor se confrunta cu o problema medicala cel putin.

  1. Artrita

Artrita este caracterizata de descompunerea tesutului din interiorul articulatiilor. Poate provoca durere, inflamatie, miscare restrictionata a zonei si o aparenta slabiciune in interiorul articulatiilor afectate.

Exista doua tipuri principale de artrita: osteoartrita si artrita reumatoida. Cand vine vorba de persoane in varsta, cel mai frecvent tip de artrita este artroza.

Printre simptomele artritei se numara:

  • Durere articulara, tandrete si rigiditate.
  • Miscarea restrictionata a articulatiilor.
  • Inflamatie in articulatii si in jurul acesteia.

Din pacate, la momentul de fata nu exista remediu pentru boala, dar exista mai multe tratamente disponibile, cum ar fi de exemplu calmantele si corticosteroizii, care pot ajuta la incetinirea starii.

  1. Epilepsie

Epilepsia este o afectiune neurologica care are ca rezultat convulsiile. In mod ciudat, epilepsia este diagnosticata frecvent la cei cu opozitii polare ale spectrului de varsta. Este cel mai frecventa la copiii mici si la persoanele cu varsta peste 65 de ani. De fapt, una din patru persoane diagnosticate au peste 65 de ani. In fiecare zi, 87 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta afectiune.

Epilepsia poate fi fie simptomatica, adica are o cauza clara, fie idiopatica, ceea ce inseamna ca radacinile sale sunt cel mai probabil genetice. Epilepsia simptomatica poate fi cauzata de leziuni la nivelul capului, accidente vasculare cerebrale, tumori sau anumite infectii grave.

Afectiunea este diagnosticata in mod obisnuit dupa ce cineva a suferit de mai multe crize, deoarece multe persoane au avut o criza epileptica unica in timpul vietii.

Epilepsia poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor, care ajuta opt din fiecare 10 persoane cu epilepsie sa-si controleze convulsiile.

  1. Epilepsia poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor, care ajuta opt din fiecare 10 persoane cu epilepsie sa-si controleze convulsiile. Aceasta boala cunoscuta si sub denumirea de ALS (Amclitarea laterala amiotrofica), apare atunci cand neuronii motori care controleaza activitatile musculare importante, cum ar fi mersul si vorbirea in creier si maduva spinarii inceteaza sa functioneze.
  2. Scleroza multipla

Scleroza multipla este o afectiune neurologica care afecteaza creierul si maduva spinarii. Afectiunea poate provoca un handicap grav, dar principalele simptome sunt o gama larga de probleme cu vederea, miscarea si chiar echilibrul.

Printre simptomele SM se numara:

  • Vedere incetosata.
  • Rigiditatea musculara.
  • Probleme de echilibru.
  • Dificultate de mers.
  • Oboseala.

In prezent, nu exista leac pentru scleroza multipla, dar exista o serie de tratamente care pot ajuta la controlul afectiunii. Tratamentele disponibile vor depinde de simptomele specifice ale afectiunii.

  1. Boala Paget a oaselor

Boala Paget a osului perturba ciclul normal de reinnoire osoasa. Este declansat de un defect in sistemul de regenerare a celulelor osoase, care face ca oasele sa se slabeasca si sa se deformeze.

Boala Paget este o afectiune osoasa comuna care afecteaza pelvisul, coloana vertebrala si alte zone ale corpului. Este o afectiune foarte frecventa la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Starea poate fi vazuta la 8% dintre barbati si 5% din femei pana la 80 de ani.

Simptomele afectiunii includ urmatoarele:

  • Dureri osoase constante.
  • Amorteli si furnicaturi.
  • Pierderea miscarii intr-o parte a corpului.

Simptomele acestei afectiuni pot declansa o cadere, care poate fi fatala daca nu exista nimeni in jur care sa va ajute.

  1. AVC

Un accident vascular cerebral este foarte grav si poate pune viata in pericol daca nu solicitati imediat asistenta medicala. Un accident vascular cerebral va aparea atunci cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului tau este intrerupta. Fara sangele tau, celulele creierului pot fi deteriorate si pot chiar muri.

  1. Colesterolul

Colesterolul este o substanta grasa care este creata de ficat si se gaseste si in unele alimente. Acesta este apoi transportat in jurul corpului dvs. de proteinele ​​din sangele dvs., combinatia dintre cele doua fiind cunoscuta medical ca lipoproteine. Exista doua tipuri de lipoproteine; densitate redusa si densitate ridicata, acestea din urma fiind clasificate drept colesterol bun.

  1. Boala Parkinson

Boala Parkinson este o afectiune cronica si progresiva care afecteaza si afecteaza parti ale creierului. Parkinson este cauzata de o pierdere de celule nervoase intr-o parte a creierului numita in substantia nigra, ceea ce duce la reducerea unei substante chimice din creier numita dopamina.

Afectiunea este cea mai frecventa la persoanele de varsta medie si varstnica. Cele mai frecvente simptome de care aveti grija sunt:

  • Zguduirea involuntara a anumitor parti ale corpului (tremor).
  • Miscare lenta.
  • Muschi rigid si inflexibil.

In prezent, nu exista leac pentru boala Parkinson. Exista tratamente disponibile care pot ajuta la reducerea simptomelor principale si permit celor afectati sa isi mentina calitatea vietii cat mai mult timp posibil.

No Comments

    Leave a Reply