Menu
Blog / Sanatate

Care sunt efectele ceaiului asupra sanatatii?

Care sunt efectele ceaiului asupra sanatatii?

Desi au fost constatate anumite beneficii pentru sanatate de-a lungul istoriei utilizarii ceaiului ca bautura obisnuita, nu exista dovezi stiintifice de inalta calitate ca ceaiul confera beneficii semnificative. In cercetarile clinice de la inceputul secolului XXI, ceaiul a fost studiat pe larg pentru potentialul sau de a reduce riscul bolilor umane, dar niciuna dintre aceste cercetari nu este concludenta.

In regiunile fara acces la apa potabila sigura, fierberea apei pentru prepararea ceaiului este eficienta pentru reducerea bolilor, prin distrugerea microorganismelor patogene.

Dupa constituenti sau substante

Aluminiu, fier si alte metale

Consumul de ceai reprezinta o proportie ridicata de aluminiu in dieta umana. Nivelurile sunt sigure, dar exista o anumita ingrijorare cu privire la faptul ca urmele de aluminiu pot fi asociate cu boala Alzheimer. Un studiu din 2013 a indicat in plus ca unele ceaiuri contineau plumb (in majoritate cele chinezesti) si aluminiu (amestecuri indiene / Sri Lanka, China). Inca nu exista dovezi suficiente pentru a trage concluzii ferme cu privire la acest subiect.

Majoritatea studiilor nu au gasit nicio asociere intre aportul de ceai si absorbtia fierului. Cu toate acestea, consumul de cantitati excesive de ceai negru poate inhiba absorbtia fierului si poate dauna persoanelor cu anemie.

S-au exprimat ingrijorari cu privire la metoda traditionala de fierbere excesiva a ceaiului pentru a produce un decoct, care poate creste cantitatea de contaminanti de mediu eliberati si consumati.

Expunerea la fluor

Toate frunzele de ceai contin fluor; cu toate acestea, frunzele mature contin de la 10 pana la 20 de ori nivelurile de fluor ale frunzelor tinere din aceeasi planta.

Continutul de fluor al unei frunze de ceai depinde de metoda de culegere a frunzelor folosita si de continutul de fluor al solului din care a fost cultivat; plantele de ceai absorb acest element cu o rata mai mare decat alte plante. Atentia in alegerea locatiei in care planta este cultivata poate reduce riscul. Se speculeaza ca ceaiul ales manual ar contine mai putin fluor decat ceaiul recoltat automat, deoarece exista o sansa mult mai mica de a recolta frunze mai vechi in timpul procesului de recoltare.

Un studiu britanic din 2013 efectuat pe 38 de ceaiuri a constatat ca amestecurile mai ieftine de ceaiuri din supermarketurile britanice aveau cele mai ridicate niveluri de fluor cu aproximativ 580 mg pe kilogram, ceaiurile verzi aveau in medie aproximativ 397 mg pe kg si amestecurile pure, aproximativ 132 mg pe kg. Cercetatorii au sugerat ca ceaiurile economice pot folosi frunze mai vechi care contin mai mult fluor. Au calculat ca o persoana care bea un litru de ceai economic pe zi ar consuma aproximativ 6 mg fluor, peste nivelul mediu recomandat de aport alimentar de 3-4 mg fluor pe zi, dar sub cantitatea maxima tolerabila de 10 mg fluor pe zi.

Un studiu a indicat ca frunzele de ceai verde au o concentratie medie de fluor de 52 mg / kg si aproximativ 89% din fluorura a fost eliberata din frunze in ceai, dupa preparare.

Oxalati

Ceaiul contine oxalat, consumul excesiv al acestuia poate provoca pietre la rinichi, precum si eliberarea de calciu liber in organism. Biodisponibilitatea oxalatului din ceai este scazuta, astfel incat un posibil efect negativ necesita un aport mare de ceai. Consumul masiv de ceai negru a fost legat de insuficienta renala datorita continutului ridicat de oxalat (nefropatie acuta de oxalat).

Teanina si cofeina

Ceaiul contine, de asemenea, teanina si cofeina stimulanta la aproximativ 3% din greutatea sa uscata, ceea ce se traduce intre 30 mg si 90 mg la o cana de 250 ml, in functie de tip, marca si metoda de fabricare. Ceaiul contine, de asemenea, cantitati mici de teobromina si teofilina. Ceaiul uscat are mai multa cofeina in greutate decat cafeaua uscata; cu toate acestea, in preparatele tipice pentru bauturi se foloseste mai multa cafea uscata decat ceai uscat, iar asta inseamna ca o ceasca de ceai preparat contine semnificativ mai putina cofeina decat o ceasca de cafea de aceeasi dimensiune.

Cofeina din ceai este un diuretic usor. Cu toate acestea, Asociatia Dietetica Britanica a sugerat ca ceaiul poate fi utilizat pentru a suplimenta consumul normal de apa si ca „stilul de a bea ceai si cafea si cantitatile pe care le bem in Marea Britanie, este putin probabil sa determine un efect negativ asupra hidratarii”.

Dupa conditii

Efecte cognitive

Consumul de ceai cu cofeina poate imbunatati vigilenta mentala. Exista dovezi preliminare ca cafeina din consumul de ceai (sau cafea) pe termen lung ofera o cantitate mica de protectie impotriva progresiei dementei sau a bolii Alzheimer in timpul imbatranirii, desi rezultatele din numeroase studii au fost inconsistente in acest sens.

Cancer

In 2011, Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) a raportat ca exista foarte putine dovezi care sa sustina afirmatia potrivit careia consumul de ceai verde poate reduce riscul de cancer de san si de prostata.

Institutul National al Cancerului din SUA raporteaza ca in studiile epidemiologice si in putinele studii clinice pe ceai pentru prevenirea cancerului, rezultatele au fost neconcludente. Institutul „nu recomanda pentru sau impotriva utilizarii ceaiului pentru a reduce riscul de orice tip de cancer”. … „Inconsistentele constatarilor studiului cu privire la riscul de ceai si cancer pot fi datorate variabilitatii prepararii ceaiului, consumului de ceai, biodisponibilitatii compusilor de ceai (cantitatile care pot fi absorbite de organism), diferentelor de stil de viata si diferentelor genetice individuale.” Desi exista unele dovezi pozitive pentru reducerea riscului de cancer mamar, de prostata, ovarian si endometrial cu ceai verde, acesta este slab si neconcludent.

Metaanalizele studiilor observationale au concluzionat ca consumul de ceai negru nu pare sa protejeze impotriva dezvoltarii cancerelor orale la populatiile asiatice sau caucaziene, la dezvoltarea cancerului esofagian sau a prostatei la populatiile asiatice sau la dezvoltarea cancerului pulmonar. In 2018, o meta-analiza a constatat ca consumul de ceai poate fi asociat cu un risc redus mic de cancer oral.

consumul de ceai poate fi asociat cu un risc redus mic de cancer

Boala cardiovasculara

In studiile clinice preliminare pe termen lung, consumul de ceai negru a aratat dovezi pentru o reducere mica a riscului de accident vascular cerebral, in timp ce intr-o alta analiza, ceaiul verde si ceaiul negru nu au avut efecte semnificative asupra riscului de boala coronariana. Doua recenzii ale studiilor controlate randomizate au concluzionat ca un consum pe termen lung de ceai negru scade usor presiunile sanguine sistolice si diastolice (aproximativ 1-2 mmHg), o constatare bazata pe dovezi limitate. O analiza Cochrane din 2013 a gasit unele dovezi ale beneficiului consumului de ceai in cazul bolilor cardiovasculare, desi sunt necesare mai multe cercetari.

Riscul de fractura

Consumul de ceai nu pare sa afecteze riscul de fracturi osoase, inclusiv fracturi de sold sau fracturi de humerus la barbati sau femei.

Pierdere in greutate

Desi se crede ca ceaiul verde este un ajutor pentru pierderea in greutate, nu exista dovezi semificative ca pe termen lung are vreun beneficiu semnificativ in a ajuta persoanele supraponderale sau obeze sa piarda in greutate sau ca ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Utilizarea ceaiului verde pentru incercarea de slabire prezinta un risc mic de efecte adverse, cum ar fi greata, constipatie si disconfort la nivelul stomacului.

Continutul fenolic in ceai

Majoritatea polifenolilor din ceaiul verde sunt flavan-3-ol (catehina).

Continutul fenolic din ceai se refera la fenoli si polifenoli, compusi naturali din plante care se gasesc in ceai. Acesti compusi chimici afecteaza aroma ceaiului. Polifenolii din ceai includ catehine, theaflavine, taninuri si flavonoide.

Catehine

Catehinele includ epigallocatehin-3-gallat (EGCG), epicatehin (EC), epicatehin-3-gallat (ECg), epigallocatehin (EGC), catehin si gallocatehin (GC). Continutul de EGCG este mai mare in ceaiul verde.

Catehinele reprezinta aproximativ 25% din masa uscata a unei frunze de ceai proaspat, desi continutul total de catehina variaza foarte mult in functie de specie, variatia clonala, locatia de crestere, anotimpul, variatia luminii si altitudine. Acestea sunt prezente in aproape toate ceaiurile facute din Camellia sinensis, inclusiv ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul negru si ceaiul oolong.

O analiza din 2011 efectuata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a constatat ca nu se poate arata o relatie cauza-efect pentru o legatura intre catehine de ceai si mentinerea concentratiei normale de colesterol LDL din sange.

Acidul 4-hidroxibenzoic, acidul 3,4-dihidroxibenzoic (acid protocoechic), acidul 3-metoxi-4-hidroxi-hipuric si acidul 3-metoxi-4-hidroxibenzoic (acidul vanilic) sunt principalii metaboliti ai catehinelor gasite la om dupa consumul unor infuzii de ceai verde.

Teaflavine

Structurile monomerilor de catehina sunt metabolizate in dimeri teaflavine si oligomeri tearubigine cu grad crescut de oxidare a frunzelor de ceai. Teaflavina contribuie la amaraciunea si astringenta ceaiului negru. Cantitatea medie de teaflavine intr-o ceasca de ceai negru (200 ml) este de 12,18 mg.

Trei tipuri principale de teaflavine se gasesc in ceaiul negru, si anume teaflavin (TF-1), teaflavin-3-galat (TF-2) si teaflavin-3,3-digalat (TF-3).

Tanin

Taninele sunt compusi polifenolici astringenti, amari, care se leaga si precipita compusi organici. Acidul galic conjuga toate catehinele, cum ar fi EGCG (Epigallocatehin gallat), care sunt taninuri cu calitati astringente.

Flavonoide

Fenolii numiti flavonoizi sunt in curs de cercetare preliminara, incepand cu 2020, dar nu exista dovezi ca flavonoidele afecteaza sanatatea fizica sau riscul de boala. Ceaiul are unul dintre cele mai ridicate continuturi de flavonoide dintre produsele alimentare si bauturile obisnuite. Catehinele sunt cel mai mare tip de flavonoide din frunzele de ceai in crestere. Potrivit unui raport publicat de USDA, intr-o ceasca de 200 ml de ceai, continutul total mediu de flavonoide este de 266,68 mg pentru ceaiul verde si de 233,12 mg pentru ceaiul negru.

No Comments

    Leave a Reply