Menu
Blog / Sanatate

Ce este si de ce se face o mamografie?

Ce este si de ce se face o mamografie?

O mamografie este o examinare a sanului, in care se folosesc razele X. Medicii le cer femeilor sa efectueze o mamografie, pentru a cauta semne precoce ale cancerului de san. Mamografiile regulate sunt cele mai bune teste pe care medicii le au pentru a gasi cancerul de san devreme, uneori cu pana la trei ani inainte ca acesta sa poata fi simtit.

Cum se face o mamografie?

In cazul in care va intrebati cum se desfasoara o examinare a sanului de acest tip, ei bine, veti sta in fata unui mamograf Cluj, care este un aparat special de raze X. Un tehnician radiolog va va aseza sanul pe o farfurie de plastic. O alta farfurie va va apasa ferm sanul de sus.

Placile vor aplatiza sanul, tinandu-l nemiscat in timp ce se efectueaza radiografia (se obtin imaginile cu raze X ale sanului). Veti simti o oarecare presiune.

Acesti pasi vor fi repetati cu scopul de a face o vedere laterala a sanului, iar ulterior va fi examinat in acelasi mod si celalalt san. Apoi veti astepta in timp ce tehnicianul verifica cele patru raze X pentru a va asigura ca imaginile nu trebuie refacute.

Este important sa aveti la cunostinta faptul ca tehnicianul nu va poate spune rezultatele mamografiei. Mamografia fiecarei femei poate arata putin diferit, deoarece toti sanii sunt putin diferiti.

Ce simti in momentul in care ai o mamografie?

A face o mamografie este inconfortabil pentru majoritatea femeilor. Unele femei considera ca este dureros. O mamografie dureaza doar cateva momente, insa disconfortul se incheie in foarte scurt timp.

Ceea ce simtiti depinde de abilitatea tehnicianului, de dimensiunea sanilor dvs. si de cat de mult trebuie sa fie presat. Sanii unei femei pot fi mai sensibili in cazul in care aceasta urmeaza sa aiba menstruatia.

Dupa examinare, un medic cu pregatire speciala numit radiolog, va citi mamografia. Radiologul se va uita la radiografie pentru a vedea daca s-au depistat semne precoce ale cancerului de san sau alte probleme.

Sfaturi pentru obtinerea unei mamografii

Incercati sa nu va faceti mamografia in saptamana de dinainte de a incepe menstruatia sau in timpul menstruatiei. Sanii dvs. pot fi tandri sau umflati atunci.

In ziua mamografiei, nu este recomandat sa folositi deodorant, parfum sau pulbere pana dupa examinare. Aceste produse pot aparea ca pete albe pe radiografie.

Unele femei prefera sa poarte un top cu o fusta sau pantaloni atunci cand merg la o astfel de examinare a sanului, in loc de o rochie. Va trebui sa va dezbracati din talie in sus pentru mamografie.

Cand voi obtine rezultatele mamografiei mele?

In cele mai multe cazuri veti afla rezultatele in cateva saptamani, desi depinde de facilitate. Un radiolog va citeste mamografia si apoi va raporteaza rezultatele dvs. si medicului dumneavoastra.

Daca exista o ingrijorare, veti afla de la clinica medicala unde ati fost pentru examinarea sanului (mamografie) mai devreme. Contactati furnizorul de servicii medicale sau clinica medicala unde ati fost pentru mamografie daca nu primiti un raport al rezultatelor dvs. in termen de 30 de zile. La Medimages se afla rezultatul pe loc!!!

Ce se intampla daca mamografia mea este normala?

Continuati sa faceti mamografii conform intervalelor de timp recomandate. Mamogramele functioneaza cel mai bine atunci cand pot fi comparate cu cele anterioare. Acest lucru permite radiologului sa le compare pentru a cauta schimbari in sanii tai.

Ce se intampla daca mamografia mea este anormala?

O mamografie anormala nu inseamna in mod obligatoriu ca exista cancer. Dar va trebui sa aveti mamografii suplimentare, teste sau examene inainte ca medicul sa va spuna cu siguranta ca aveti sau ca nu aveti aceasta boala.

De asemenea, puteti fi directionate la un specialist in san sau la un chirurg. Nu inseamna neaparat ca aveti cancer sau ca aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Acesti medici sunt experti in diagnosticarea problemelor mamare. Medicii vor face teste de urmarire pentru a diagnostica cancerul de san sau pentru a descoperi ca nu exista cancer.

No Comments

    Leave a Reply