Menu
Auto

Cum sa iti dai seama daca un turbo functioneaza?

Cum sa iti dai seama daca un turbo functioneaza

Turbosuflanta este o piesa care optimizeaza puterea unei masini. Poate fi in orice moment supusa defectiunilor. Cu toate acestea, aceste esecuri se manifesta prin simptome care nu sunt intotdeauna recunoscute de toata lumea.

Pentru a le recunoaste, mai intai trebuie sa stii cum functioneaza in mod normal un turbo. Acesta este exact ceea ce iti explicam mai intai in acest articol inainte de a face bilantul simptomelor unei turbosuflante.

Functionarea normala a unui turbo

Spre deosebire de modelele de masini mai vechi, modelele de vehicule mai noi sunt proiectate cu motoare mici care au un turbocompresor. Turbo este folosit pentru a obtine un nivel optim de viteza pentru masina ta. Este imposibil, de exemplu, ca un concurent de la Formula 1 sa nu-l puna pe masinile lui.

Pentru a imbunatati performanta vehiculului tau, turbosuflanta utilizeaza forta produsa de gazele de esapament din motorul cu ardere interna. Folosind viteza de propulsie a gazelor, el reuseste sa roteasca o elice cu o viteza mai mare de 200.000 rpm. Aceasta determina o roata coaxiala a compresorului favorizand astfel aspirarea unei cantitati mari de aer.

Ulterior, aerul introdus in galeria de admisie este acumulat si comprimat. Acesta este apoi propulsat in camera de ardere prin miscarile pistoanelor. Aceasta ofera putere motorului. Turboalimentarea motorului creste cantitatea de combustibil.

Si asa se optimizeaza puterea de energie a motorului fara a modifica functionarea conventionala a celorlalte parti. Pentru a spune simplu, poti ajunge cu un motor de 1,5 litri la puterea pe care o genereaza un motor de 2,5 sau chiar 3 litri.

Recunoasterea unei defectiuni turbo dupa simptomele sale

Exista mai multe simptome care pot identifica un turbo defect. Acestea includ, printre altele:

 • Suierat la accelerare;

Suieraturile sunt a priori normale pe un turbo. Totusi cand sunt mai intense, ele anunta o defectiune si e posibil sa ai nevoie de reparatii turbosuflante Romania. La aceste suieraturi se mai poate adauga si fum.

 • Scaderea puterii;

In mod normal, o turbosuflanta da putere unui motor. Daca, in ciuda prezentei sale, observi o scadere a performantei masinii tale, este probabil sa ai de-a face cu un turbo defect.

 • Miros de ulei ars

Mirosul de ulei ars nu este normal. Un astfel de simptom apare in general pentru a-ti spune ca turbo-ul masinii tale este deteriorat. Prin urmare, un diagnostic trebuie pus cat mai repede posibil pentru a fi clar.

 • Cresterea consumului de combustibil;

Masinile ale caror motoare incorporeaza un turbo sunt cunoscute ca acestea consuma mai mult combustibil decat altele. Totusi, se poate intampla ca si consumul acestor masini sa experimenteze o crestere anormala. Motorul tau iti spune ca este timpul sa schimbi turbosuflanta. Un corp strain cu siguranta a intrat in turbo si l-a deteriorat.

 • Scurgeri de ulei.

Nu este de asteptat ca de la turbocompresor masinii tale sa curga ulei. Daca observi o  scurgere de ulei pe evacuare sau pe compresor, aceasta poate insemna ca turbo-ul este deteriorat si trebuie sa te gandesti sa il schimbi.

No Comments

  Leave a Reply

  For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

  I agree to these terms.