Menu
Sanatate

Fotosensibilizare Boli psihice, cine si unde sa se consulte?

Fotosensibilizare Boli psihice, cine si unde sa se consulte

Exista mai multe forme de boli mintale printre care se enumera:

Nevroze: pacientul este constient de simptomele sale, este bine ancorat in realitate si necesita de cele mai multe ori ingrijire, cu exceptia cazului in care prefera sa se complaca in beneficiile secundare pe care starea sa le ofera.

De cele mai multe ori nevrozele sunt vindecabile.

Nevroza poate fi definita ca un conflict intrapsihic adesea din cauza traumelor din copilarie. Este tratat cu medicamente, in principal antidepresive si anxiolitice, dar si mai ales psihoterapie analitica sau comportamentala, TCC (Terapie cognitiv comportamentala) aceasta din urma indicata pentru TOC (Tulburari obsesiv-compulsive), hipnoza medicala, relaxare, sofrologie, terapie EMDR etc …

Psihanaliza este in prezent mai mult o abordare filosofica personala decat o terapie, deoarece este costisitoare si foarte lunga. Freud a inventat psihanaliza pentru ca nu a existat niciun medicament psihotrop in timpul sau si a spus intr-o biografie de la sfarsitul vietii sale: „Sunt sigur ca inainte de sfarsitul secolului nevrozele vor fi vindecate cu droguri” da si nu, ingrijirea psihoterapeutica are inca o mare importanta.

Psihoze: pacientul nu este constient de partea patologica a tulburarilor sale, este adesea in afara realitatii si poate suferi chiar de delir. Aderenta la ingrijire este variabila, dar se imbunatateste datorita depistarii timpurii, de aceea se recomanda mergerea la o psihiatrie buna in special la una proaspat renovata ca de exemplu psihiatrie Mures 2022 unde se pot trata cei suferinzi. .

Psihoza mai include schizofrenia, schizofrenia distimica, schizofrenia paranoida, paranoia (sector sau retea), hebefrenia…

Exista cazul special al pufului delirant care apare brusc „ca un tunet pe un cer senin” poate fi acut (BDA) si poate fi unic in viata pacientului, spitalizarea este necesara si poate dura de la doua la cateva saptamani, trebuie organizata o urmarire timp de cel putin sase luni cu un tratament usor pentru a evita o reaparitie, halucinoza („false” halucinatii identificate si criticate de pacient) pot persista in timpul convalescentei, Dar si un puf delirant poate fi un mod de intrare in schizofrenie.

Tratamentele psihozei se bazeaza in principal pe neuroleptice care au facut multe progrese in ultimii ani atat in ceea ce priveste eficacitatea,cat si efectele secundare (neuroleptice de noua generatie numite si atipice).

Tulburarile de dispozitie si tulburarile bipolare, numite anterior PMD pentru psihoza maniaco-depresiva, nu sunt, prin urmare, psihoze cronice, deoarece simptomele apar prin atacuri acute, atacuri maniacale sau atacuri melancolice, alternand sau nu.

Intre accese, pacientul este complet asimptomatic.

Tratament bazat pe regulatori de dispozitie si, uneori, neuroleptice atipice, tratamentul este pe termen lung, dar un tratament este uneori posibil, chiar si dupa 40 de ani.

State borderline sau borderline: au un picior in psihoza si un picior in nevroza. Tratamentele sunt variabile de la caz la caz.

Tulburari de personalitate: acestea nu sunt strict vorbind boli psihice. Intalnim psihopati, sociopati si perversi narcisisti. Nici un tratament nu este posibil fara dorinta pacientului de a se schimba si acest lucru este rareori cazul, avand in vedere rigiditatea lor psihologica!

Si ce este normalitatea?

Nu exista nici un astfel de lucru ca un individ „normal”. Cu totii suntem nevrotici, dar in grade diferite si cand simptomul devine suferinta, aici trebuie sa ne consultam cu un psihiatru.

Deoarece Psihiatrul este mai presus de toate un medic (minim sapte ani de studii) care a continuat prin psihiatria de specialitate (cu patru pana la cinci ani mai mult). El poate pune un diagnostic dupa examinare si interviu, poate prescrie tratament medicamentos si/sau poate practica psihoterapie iar de aceea noi recomandam sa apelati la un psihoterapeut daca vedeti pe cineva care credeti ca are nevoie sau daca suferiti de mai multe simptome de nevroza sau psihoza.

No Comments

    Leave a Reply