Menu
Tehnologie

Radiatia ultravioleta – Atributele si beneficiile sale

In spectrul electromagnetic, radiatia ultravioleta (UV) este clasificata cu o lungime de unda de 100 nm pana la 400 nm. Aceste lungimi de unda sunt mai scurte decat cele ale luminii vizibile si mai lungi decat cele ale razelor X.

Exista trei clasificari ale luminii UV: UVA are lungimi de unda intre 315 si 400 nm, UVB are lungimi de unda intre 280 si 315 nm, iar UVC are lungimi de unda intre 100 si 280 nm.

Soarele nostru emite radiatii ultraviolete in spectrul de la 100 la 400 nm. La marginea atmosferei Pamantului, lumina soarelui este formata din aproximativ 50% din infrarosu (IR), 40% din lumina vizibila si 10% din lumina ultravioleta.

Cand ajunge la suprafata Pamantului, cu Soarele in punctul cel mai inalt, lumina soarelui este formata din 53% infrarosu, 44% vizibil si 3% ultraviolet. Din aceste 3% din UV care ajunge la sol, aproximativ 95% sunt UVA si 5% sunt UVB. Desigur, aceste procente variaza putin in functie de nori si alte conditii meteorologice.

O mare parte din lungimile de unda UVC sunt absorbite de oxigen in atmosfera superioara, creand ozon in stratul de ozon. Stratul de ozon blocheaza majoritatea UVB si restul UVC care nu sunt absorbite de oxigen.

Emitatori UV artificiali

Soarele nu este singura sursa de radiatii UV. Exista diverse dispozitive create de om care genereaza, de asemenea, aceste unde.

Cele mai familiare generatoare UV oamenilor sunt luminile negre. Lampile tipice cu lumina neagra emit unde UVA cu foarte putina lumina vizibila. De exemplu, luminile negre fluorescente folosesc un strat de fosfor pe interiorul tubului de sticla pentru a emite unde UVA in loc de lumina vizibila. Luminile negre cu vapori de mercur mai puternice folosesc acelasi principiu pentru a emite radiatii UVA la o scara mai mare, in principal pentru spectacole de concert si teatru.

Probleme de sanatate

Radiatiile UV au un impact asupra sanatatii umane, atat benefic, cat si daunator. Expunerea excesiva poate fi daunatoare, in timp ce expunerea moderata are efecte benefice.

Expunerea excesiva la radiatiile UV are potentialul de a provoca efecte daunatoare pentru ochi, piele si sistemul imunitar. Supraexpunerea la razele UVB poate provoca nu numai arsuri solare, dar este si responsabila pentru unele forme de cancer de piele.

Oricat de rea poate fi supraexpunerea la razele UV, exista beneficii pentru sanatate daca se poate modera expunerea la UV. Primele trei beneficii pentru sanatate ale expunerii la UV sunt productia de vitamina P, imbunatatirea dispozitiei si cresterea energiei.

Aplicatii

Exista mai multe aplicatii care profita de proprietatile radiatiilor UV si ofera multe beneficii pentru sanatatea si bunastarea oamenilor. Capacitatea acestor lampi uv de a ucide microbii si contaminantii este principala utilizare curenta. Pe langa asta mai regasim:

  • Purificarea aerului
  • Sterilizare si dezinfectare
  • Terapie

Concluzie

Radiatiile UV au atat efecte nocive, cat si benefice asupra oamenilor. Cu un design adecvat, atributele benefice ale undelor UVB si UVC pot fi valorificate atat pentru a ne proteja de infectii, cat si pentru a trata anumite afectiuni ale pielii. In acest scop, diferiti distribuitori ofera lampi UV care sunt ideale pentru aceste aplicatii si sunt mai usor de folosit decat alte surse UV.

No Comments

    Leave a Reply