Menu
Afaceri / Blog

Standardele ISO: Importanta si beneficii

Standardele ISO: Importanta si beneficii

Implementarea standardelor ISO ajuta companiile sa aplice in mod eficient noile tehnologii si sa gestioneze in mod corespunzator resursele de care dispun.

Standardele ISO ne ajuta sa aplicam noile tehnologii in viata de zi cu zi a companiei si sa gestionam in mod corespunzator resursele acesteia.

Din acest motiv, companiile considera ca este deosebit de util sa implementeze standardele ISO care se potrivesc cel mai bine cazului lor. In acest post vom indica modul in care standardele ISO ajuta companiile dintr-o prezentare generala. Afla mai multe despre  9001:2015 privind sistemul de management al calitatii.

Importanta aplicarii standardelor ISO:

„Standardele ISO ofera companiilor o serie de proceduri care garanteaza buna functionare a tuturor departamentelor organizatiei.”

De multe ori constatam ca companiile nu stiu care sunt beneficiile, avantajele si, in cele din urma, motivul nasterii, existentei si utilizarii standardelor ISO.

Cu toate acestea, in acest post vom clarifica unele dintre aceste aspecte pentru a face mai usor de inteles. Pentru inceput, vom vedea intr-un mod general utilitatea standardelor ISO pentru companii si apoi vom vedea cateva aspecte pe care standardele ISO le ofera companiei, astfel incat acestea sa fie gestionate intr-un mod mai bun si sa obtina o performanta mai mare a muncii lor.

In primul rand, asa cum ne spune insasi organizatia ISO spune: „Standardele ISO contribuie in mod pozitiv la lumea in care traim, faciliteaza comertul, disemineaza cunostinte, propaga progresele inovatoare in tehnologie si impartasesc bune practici de management si evaluare a conformitatii.”

„Este la fel de important sa ne implicam in organizatii precum ISO care ajuta la propulsarea acestor industrii inainte in ceea ce priveste o mai buna calitate, siguranta si protectie. Fiecare tara are propriile standarde si reglementari. Complexitatea acestor reglementari variaza de la o tara la alta si poate varia, de asemenea, de la o regiune la alta in cadrul unei tari. Armonizarea acestor criterii individuale de performanta intr-un singur standard relevant la nivel global poate creste semnificativ eficienta operationala a companiei noastre”.

In acest fragment special si pe tot parcursul interviului, John F. Malloy explica modul in care standardele ISO il ajuta in viata de zi cu zi a companiei si indica unele dintre avantaje.

Unul dintre aceste avantaje care rareori se datoreaza importantei pe care o are este faptul ca aplicarea standardelor ISO ne permite sa vorbim intr-un limbaj comun de calitate, adica faciliteaza exporturile si importurile, deoarece companiile care au implementat oricare dintre standardele ISO le permit sa asigure calitatea la acelasi nivel al cererii celeilalte companii si le ofera o serie de de procedura care garanteaza buna executie a functiilor in toate domeniile societatii.

Selectarea certificatorului pentru standardul ISO

Odata ce sistemul este implementat, este timpul sa va ganditi la selectarea companiei de certificare a standardului ISO. Este o entitate independenta care trimite auditorul si elibereaza certificatul ISO dupa un proces de audit de certificare.

Exista multe companii care ofera servicii de certificare, dar aveti grija: unele nu sunt acreditate oficial de catre un organism national de certificare. In acest proces, va putem sfatui sa alegeti cea mai potrivita entitate pentru sectorul si nevoile dvs.

Tot ce trebuie sa stii despre standarde

Activitatea de standardizare a Organizatiei Internationale de Standardizare (ISO) are loc in diferite comitete tehnice, subcomitete si grupuri de lucru. Organizatiile membre ale ISO pot participa activ la standardizarea internationala sau pot participa in calitate de observator. DIN este membru ISO si, prin urmare, are dreptul de a trimite delegati si experti la comitetele internationale de standardizare.

Proiectarea procesului de standardizare la ISO

Comitetele tehnice si subcomitetele pot propune noi subiecte sau subiecte care nu sunt inca pe deplin dezvoltate pentru munca de standardizare. Daca rezultatul evaluarii nevoilor de catre comitetul tehnic responsabil este pozitiv, noul proiect este eliberat pentru procesare ulterioara in etapa de propunere. Daca rezultatul este negativ, subiectul este revizuit anual timp de trei ani inainte de a fi eliminat din lista de subiecte.

Propunerile pentru dezvoltarea unui standard international pot fi facute si de catre organizatiile membre, organisme din cadrul ISO si alte organizatii relevante. Daca doua treimi din comitetul de standardizare ofera o evaluare pozitiva a dezvoltarii unui standard international si suficienti membri se angajeaza sa participe activ, atunci noul proiect este eliberat pentru procesare ulterioara in etapa de procesare si etapa de propunere este finalizata. Daca rezultatul votului este negativ, domeniul de aplicare al proiectului este extins si votul este repetat sau proiectul este intrerupt.

Se constituie un grup de lucru pentru etapa de procesare. Folosind o serie de proiecte de lucru, acesta din urma elaboreaza un prim proiect de comisie, care este vehiculat la nivelul de comisie ulterior.

Toti membrii activi si observatori ai comitetului standard responsabil voteaza proiectul comisiei si il comenteaza. Membrii colaboratori activi revizuiesc proiectul comisiei, tinand cont de comentarii, si retrimit noul proiect spre vot si comentarii. Aceasta procedura se repeta pana cand este disponibil un proiect convenit de comun acord. Acesta serveste ca proiect de ancheta in etapa ulterioara a anchetei.

No Comments

    Leave a Reply