Menu
Blog

Care sunt beneficiile dansului conform stiintei?

Care sunt beneficiile dansului conform stiintei?

Exista beneficii pentru dans? Desigur si multe. Dansul stimuleaza activitatea cardiaca, imbunatateste memoria si reduce efectele pierderii de calciu datorate varstei.

Printre beneficiile dansului gasim influenta sa asupra sanatatii cardiovasculare. De asemenea, despre bunastarea emotionala si sociala. Cel mai bun? Este considerata o activitate fizica care poate fi practicata de toate persoanele de diferite varste, inclusiv de copii si adulti mai in varsta.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), activitatea fizica este toate acele miscari produse de organism care reprezinta o cheltuiala energetica. Si, potrivit acestei institutii, toate tipurile de activitate fizica sunt benefice. Dance este o varianta buna de dans cu care sa incepi.

O alta dintre cele mai remarcabile caracteristici ale dansului este ca include un numar mare de genuri, astfel incat fiecare persoana sa o poata practica pe cea care se potriveste cel mai bine gusturilor lor personale. Gasim genuri de dans precum rock and roll, pop, salsa, tango si alte genuri mai indraznete, cum ar fi hip hop si break dance.

Beneficiile dansului, conform stiintei

Dupa cum putem vedea, exista o mare varietate de genuri din care sa alegeti; toate cu mari beneficii, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea emotionala. Din acest motiv, nu trebuie sa asteptati ca intalnirile de cuplu sau de prieteni sa ajunga la dans; va puteti inscrie la cursuri si puteti practica aceasta activitate mai des.

De asemenea, tine cont de faptul ca dansul sau efectuarea unui alt tip de activitate fizica in timpul liber iti pot creste speranta de viata cu pana la 4,5 ani. Acest lucru a fost dezvaluit de un studiu realizat de Institutul National al Cancerului si publicat in revista Plos Medicine.

  1. Imbunatateste sanatatea inimii

Dupa cum am mentionat deja, dansul are o mare influenta asupra sanatatii cardiovasculare a oamenilor. Un studiu a aratat ca actiunea sa este de asa natura incat persoanele cu insuficienta cardiaca care danseaza ca exercitiu au imbunatatit aspecte precum respiratia.

Pe de alta parte, este important sa retineti ca dansul este un exercitiu aerobic care in timpul executiei sale creste ritmul cardiac si, prin urmare, absorbtia de oxigen. Aceasta activitate creste rezistenta organismului si il pregateste sa dezvolte alte tipuri de exercitii. In acest sens, studiile au indicat ca activitatea fizica aeroba viguroasa este cea cu cel mai mare efect cardioprotector.

  1. Contribuie la pierderea in greutate

Dansul este o activitate fizica care contribuie la slabit, prin arderea caloriilor. Se estimeaza ca acestea pot arde de aproximativ 4 ori mai mult decat in timpul de odihna.

Desigur, pentru ca progresul semnificativ sa fie vazut, acesta trebuie facut in mod constant. Daca acesta este scopul tau, genuri precum salsa, hip hop, zumba, pole dance si samba sunt cele mai recomandate. Cu toate acestea, cel mai important lucru este sa va bucurati de ceea ce faceti.

  1. Cresteti flexibilitatea

Flexibilitatea este capacitatea muschilor de a se intinde si este determinata de gama de miscare (ROM). Acest interval depinde de factorii fiziologici, biomecanici si anatomici care stabilizeaza si restrictioneaza miscarea articulatiilor. ROM-ul reprezinta limita de mobilitate a muschilor nostri.

Practicarea dansului ca pregatire fizica creste flexibilitatea. Unele tipuri de dans, cum ar fi baletul si flamenco-ul, includ sesiuni de intindere musculara, care dezvolta capacitatea si va permit sa ajungeti la ROM-ul maxim.

Alte motive pentru care sa incepi sa dansezi

Unul dintre multele aspecte minunate ale dansului este ca transcende toate culturile, creand o punte intre diferentele societale si aspectele comune ale expresiei artistice. Cursurile de Tango, Flamenco, Belly Dancing si altele deschid usa explorarii culturale, nu numai in dansurile altor tari, ci si in mancarurile si obiceiurile lor.

Cu siguranta veti fi inspirat sa savurati mancare latino delicioasa dupa o sesiune grea de dans Salsa, de exemplu. Si lucrul grozav este ca ai si ocazia de a intalni pe altii din medii variate, in timp ce toti se aduna intr-o activitate placuta si sociala.

Gandirea divergenta este un factor cheie in creativitate, iar dansul promoveaza acest lucru minunat. Uneori este dificil sa gasesti oportunitati regulate de a-ti exersa imaginatia, mai ales daca iti petreci cea mai mare parte a zilei la un loc de munca necreativ. Prin dans, va puteti flexa muschii creativi si va puteti alimenta latura inventiva.

Dansul va permite sa va creati propriile rutine si va permite corpului sa va canalizeze ideile fara sa va faceti griji cu privire la limitarile stricte sau termenele limita. Improvizatia si experimentarea cu noi miscari pe ringul de dans este cu siguranta un punct culminant creativ care este foarte realizabil.

Cand te gandesti la cursuri de dans, sexul tau nu ar trebui sa fie un factor determinant. In mod traditional, exista multe exemple de roluri de gen definite in dans, in special in balet, in care dansatorul o ridica mereu pe femeie, chiar daca atat dansatorii de balet, cat si cei de sex feminin, trebuie sa fie extrem de puternici.

Dar in zilele noastre, exista multe tipuri de dans in care aceste roluri de gen sunt abandonate, cum ar fi Contact Improv, in care barbatul si femeia se bazeaza reciproc unul pe celalalt din punct de vedere fizic.

Dansul contemporan este un alt exemplu de neutralitate de gen in dans, deoarece poate prezenta doi barbati sau doua femei care danseaza un duet. De asemenea, hip-hop-ul renunta la rolurile de gen in dans, deoarece ambii parteneri se angajeaza in exact aceleasi miscari.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.