Menu
Blog / Casa si gradina

Ce este si cum functioneaza atomizarea electrostatica?

Ce este atomizarea electrostatica?

Desi atomizarea electrostatica nu este o tehnica noua pentru vopsire, in ultima perioada si-a sporit implementarea in randul companiilor de finisare industriala, datorita tehnologiilor dezvoltate mai recent.

Acest articol va aduce la cunostinta unele informatii deosebit de utile in ceea ce priveste acest proces care este utilizat atat pentru finisarea lemnului, cat si a suprafetelor metalice. In mod evident, datorita informatiilor pe care le puteti descoperi pana la finalul acestui articol, este recomandat sa ramaneti alaturi de noi pana la final.

Ce este atomizarea electrostatica?

Atomizarea electrostatica este un proces care se foloseste in finisarea industriala, un proces in care jetul de vopsea sau acoperirea se aplica prin actiunea unui camp electric. Cu aceasta, se obtin fortele necesare pentru pulverizarea sarcinilor de suprafata sau se realizeaza polarizarea lichidului. Aceasta metoda se bazeaza pe principiul ca obiectele care sunt incarcate negativ sunt atrase de obiectele care sunt incarcate pozitiv.

O sarcina electrica in general negativa, se aplica materialului de acoperire. Picaturile incarcate negativ, sunt incarcate la capatul pistolului de pulverizare cu ajutorul unui electrod incarcat. Astfel, sunt pulverizate si atrase de orice suprafata impamantata. Fiecare particula primeste o sarcina negativa de 30-140 kV si 0-200 mA.

Cu atomizarea electrostatica, se poate obtine efectul de invaluire. In aceasta, vopseaua atomizata depaseste piesa impamantata si ia directia opusa, reusind sa acopere partea din spate a piesei, precum si marginile acesteia.

Cu acest efect creste eficienta transferului, care in unele cazuri de atomizare electrostatica ajunge la 98%. Acest lucru are ca rezultat costuri mai mici de vopsire, productie mai rapida, mai putina curatare si mai putini COV. Datorita incarcarii electrostatice, particulele de vopsea odata pulverizate, sunt mai putin susceptibile de a ramane in aer.

Piesele care trebuie acoperite, trebuie sa fie conductoare. Pentru a realiza acest lucru, obiectul poate fi pulverizat cu un grund conductiv sau un obiect metalic poate fi necesar sa fie plasat in spatele obiectului pentru a crea un sol.

Atomizarea electrostatica poate fi cu siguranta adaugata la oricare dintre tehnicile de atomizare existente, cu scopul de a imbunatati rata de transfer a produsului. Pentru ca orice efect electrostatic sa se intample, trebuie sa existe intotdeauna prezenta solului.

Avantajele atomizarii electrostatice

Exista o multime de avantaje atunci cand vine vorba de atomizarea electrostatica aplicata pe suprafetele metalice, sau pentru finisarea lemnului. Sa numaram cateva dintre ele:

  • Acopera un obiect tridimensional cum ar fi produsele tubulare, mai uniform decat orice alta tehnologie de atomizare, datorita efectului „wrap around”.
  • De asemenea, datorita efectului de „infasurare”, economisiti timp, deoarece laturile din spate pot fi atomizate ca laturile din fata intr-o singura miscare.
  • Asigurati cea mai uniforma acoperire posibila din industrie, indiferent ca este vorba despre finisarea lemnului sau a altor materiale.
  • Economisiti vopseaua, deoarece are o eficienta de transfer mai mare si materialul poate fi colectat si refolosit.
  • Economisiti bani, materiale si timp.
  • Poate fi folosit spray, cand este nevoie de vopsirea unor piese care au forme complicate.
  • Grosimea stratului de acoperire poate fi ajustata la finisajul dorit.
  • Operarea automata poate fi utilizata pentru viteze mari de productie.
  • Este rapid si usor sa faci schimbari de culoare.
  • Nu este necesara preincalzirea pieselor de prelucrat.
  • Substraturile subtiri, cum ar fi foile de metal, pot fi acoperite cu usurinta.
  • Procesul de intarire a cuptorului, disponibil in aplicatii de finisare industriala, are ca rezultat o vopsire mai dura si mai durabila.
  • Aspect mai bun la finisare, datorita grosimii vopselei foarte uniforme.

Dezavantaje ale atomizarii electrostatice

In ciuda tuturor beneficiilor pe care le are atomizarea electrostatica, ar trebui mentionate unele dezavantaje, cum ar fi:

  • Materialul care trebuie pulverizat trebuie sa fie conductiv sau sa fie condus pentru a se potrivi lipirii.
  • Este foarte important ca obiectele care trebuie pulverizate sa fie conectate la sol, pentru a pastra siguranta, si pentru a evita pericolele de incendiu.
  • Pistolele cu pulverizare pot fi mai delicate decat cele obisnuite, asa ca vor avea nevoie de ingrijire adecvata.
  • Folie mai mare pe colturile exterioare, datorita atractiei electrostatice crescute in acele sectoare.
  • Folie inferioara construita pe colturile interioare, datorita atractiei electrostatice limitate in acele sectoare.

Asadar, in mare parte acestea sunt cateva dintre cele mai importante avantaje, dar si dezavantaje pe care le are de oferit vopsirea in camp electrostatic. Cu siguranta insa, numarul avantajelor este mult mai mare si mult mai important decat dezavantajele pe care aceasta procedura le are de oferit.

Tinand cont de toate acestea, dar mai ales de numarul avantajelor, este cat se poate de firesc ca pentru diferite aplicatii cum ar fi de exemplu finisarea lemnului (si nu numai), sa se foloseasca din ce in ce mai mult aceasta tehnica de vopsire.

Trebuie insa mentionat faptul ca la fel ca si atunci cand este vorba despre vopsirea metalelor, si cand se vopsesc si se finiseaza obiecte din lemn urmand aceasta procedura, acestea au nevoie sa se raceasca, iar apoi sa fie ambalate in mod corespunzator, pentru a fi livrate.

No Comments

    Leave a Reply