Menu
Agricultura / Blog

Ce sunt cosurile de ratan?

Ce sunt cosurile de ratan?

Cosurile de ratan sunt recipiente de depozitare realizate din fibre din palmierul de ratan, un copac indigen in parti din Asia de Sud-Est si Africa. Tesatorii de cos recolteaza de obicei frunze de palmier de ratan din salbaticie sau de la ferme dedicate, apoi le sculpteaza sau le inmoaie pentru a le face maleabile.

Odata netezite, frunzele sunt tesute in cosuri durabile, rezistente la intemperii, care sunt iubite in intreaga lume. Cele mai multe cosuri de ratan sunt folosite pentru depozitare. Arhivele, cartile si hainele isi gasesc locul in cosuri de ratan de diferite forme si dimensiuni.

Sisteme de depozitare

Cand vine vorba de sisteme de depozitare accesibile, cosurile de ratan sunt adesea una dintre cele mai rentabile solutii. Pretul pe articol, desigur, depinde de marca si de punctul de vanzare, precum si de complexitatea si maiestria produsului finit. Cu toate acestea, cel putin in ceea ce priveste materiile prime, este dificil sa se depaseasca pragul low-cost al unui cos de rachita.

Palmierii de ratan cresc abundent atat in salbaticie, cat si pe plantatiile din Malaezia, Thailanda si Indonezia, printre alte locuri. Palmierii arata mai mult ca vita de vie cu crestere rapida decat copacii. Frunzele lor raman aproape de podeaua padurii, rasucindu-se si curbandu-se in jurul altor copaci.

De obicei, este posibil sa se recolteze un numar mare de rattan fara a ucide planta, iar frunzele se regenereaza foarte repede. Vezi de asemenea si garnita emailata neagra/bidon untura.

In zonele de recoltare, artizanii locali tes fibrele in cosuri, mobilier si orice numar de produse de uz casnic. Producatorii comerciali au patruns, de asemenea, pe piata, comandand adesea cosuri de ratan pentru a satisface comenzi speciale si nevoi de marketing. Unele dintre aceste comenzi sunt indeplinite de tesatorii locali, dar cele mai multe sunt finalizate in fabrici, cu cel putin un ajutor din partea proceselor mecanizate.

Greutatea cosurilor de ratan

Cosurile de ratan sunt usoare, dar pot gazdui, de obicei, sarcini semnificative in greutate. Ele sunt de obicei comercializate ca o modalitate de a aduce stil si organizare la o casa.

Chiar si cosurile foarte economice fabricate de masini au un fel de aspect rafinat si exotic, care poate tine dezordinea din drum si poate face o declaratie.

Multe cosuri de depozitare mai mari, in special cosuri de imbracaminte de rachita, sunt realizate cu capace sau manere.

Produsele mai mici sunt adesea facute sa arate ca niste sertare tesute care se pot potrivi pe rafturi sau in dulapuri interioare.

Ele pot fi mici sau mari; rotunde, dreptunghiulare sau abstracte in forma.
Cosurile variaza in culori de la bronz deschis la maro inchis si nu necesita colorare sau alt tratament inainte de utilizare. Ele sunt structural foarte asemanatoare cu cosurile de iarba de mare, cosurile de bambus si cosurile de salcie, toate acestea fiind utilizate in mod obisnuit in scopuri similare. Caracteristica distinctiva a unui cos de rachita este utilizarea exclusiva a fibrelor de palmier de rachita.

Cum se mai utilizeaza ratanul?

Ratanul este utilizat pe scara larga pentru a face cosuri si mobilier. Cand este taiat in sectiuni, ratanul poate fi folosit ca lemn pentru a face mobilier. Rattan accepta vopsele si pete ca multe alte tipuri de lemn, asa ca este disponibil in mai multe culori si poate fi lucrat in mai multe stiluri. In plus, miezul interior poate fi separat si prelucrat in rachita.

Un model tipic de impletitura se numeste Wiener Geflecht, impletirea vieneza, asa cum a fost inventat in Viena secolului al XVIII-lea si mai tarziu folosit cel mai proeminent cu scaunul de cafenea Thonet.

In general, ratanul brut este prelucrat in mai multe produse pentru a fi utilizate ca materiale in fabricarea mobilei. Dintr-o suvita de ratan, pielea este de obicei desprinsa, pentru a fi folosita ca material de tesut din ratan. „Miezul” ramas al ratanului poate fi folosit in diverse scopuri in fabricarea mobilei. Ratanul este un material foarte bun, in principal pentru ca este usor, durabil si, intr-o anumita masura, flexibil si potrivit pentru utilizare in aer liber.

In mod traditional, femeile din grupul etnic Wemale din Insula Seram , Indonezia purtau brauri de ratan in jurul taliei.

Bastoanele subtiri de ratan au fost instrumentul standard pentru pedepsele corporale scolare in Anglia si Tara Galilor si sunt inca folosite in acest scop in scolile din Malaezia, Singapore si mai multe tari africane. Numarul maxim obisnuit de lovituri a fost de sase, denumit in mod traditional obtinerea „Sase dintre cele mai bune”. Bastoane similare sunt folosite pentru pedepse militare in fortele armate din Singapore. Bastoanele mai grele, tot din ratan, sunt folosite pentru pedepse corporale judiciare in Aceh , Brunei , Malaezia si Singapore.

Ratanul este materialul natural preferat folosit pentru a elimina uleiurile esentiale din difuzoarele de trestie de aroma (utilizate in mod obisnuit in aromoterapie sau doar pentru a parfuma dulapuri, pasaje si camere), deoarece fiecare trestie de ratan contine 20 sau mai multe canale permeabile care elimina uleiul din recipient. sus pe tulpina si elibereaza parfum in aer, printr-un proces de difuzie prin evaporare. In schimb, stufurile din bambus contin noduri care inhiba trecerea uleiurilor esentiale.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.