Menu
Blog

Ce sunt instalatiile de gaz?

Ce sunt instalatiile de gaz?

Gazul natural este o sursa alternativa excelenta de energie, deoarece este curata, ieftina si abundenta. Dar exista cateva lucruri de care ar trebui sa fii constient inainte de a-ti trece casa si electrocasnicele la gaz. Instalarea unei conducte de gaz nu este o sarcina usoara si trebuie facuta de un profesionist. Daca conductele de gaz sunt instalate necorespunzator, ar putea duce la pericole pentru sanatate si incendiu.

Tot ce trebuie sa stiti despre instalarea conductei de gaz

Potrivit Departamentului pentru Energie si Protectia Mediului ( PURA ), „gazul natural are un interval de inflamabilitate de aproximativ 5-15%. Aceasta inseamna ca orice amestec care contine mai putin de 5% sau mai mult de 15% gaz natural in aer nu ar sprijini arderea. Gazele naturale, atunci cand sunt amestecate cu aer si expuse la o sursa de aprindere, sunt combustibile.” De aceea, instalarea unei conducte de gaz nu este considerata un proiect de do-it-yourself.

Deoarece gazul natural este inodor si altfel nedetectabil pentru nasul uman, companiile de gaze naturale adauga in mod intentionat mercaptan la produsul lor. Mercaptan, cunoscut si sub denumirea de metantiol, este un odorant urat mirositor care actioneaza ca o masura suplimentara de siguranta, astfel incat proprietarii de case si proprietarii de afaceri sa poata detecta o scurgere in cazul in care apare.

Instalarea unei conducte de gaz are o marja mica de eroare, chiar daca este considerata un proiect de instalatii sanitare si electrice destul de simplu. Iata tot ce trebuie sa stii despre instalarea conductei de gaz si daca se potriveste bine casei si nevoilor tale. Vezi detalii pe e-constructinstal.ro.

Aprovizionare, Sucursala, Linii de drop

Linia de alimentare cu gaz este cea care transporta gazul natural in casa dvs., cu linii secundare care circula catre aparatele individuale din casa sau afacerea dvs. Linia de ramificatie se va incheia intr-o linie de cadere unde o teava verticala coboara in jos pana la linia de ramificatie a aparatului. Daca conducta transporta gaz pana la un aparat, aceasta se numeste un ridicator.

Capcana de sedimente sau buzunarul de murdarie este un element de design care impiedica orice apa sau resturi sa patrunda in aparatele dumneavoastra. Are o extensie suplimentara de teava lunga de 3 inci pentru prinderea sedimentelor libere. Aceste capcane functioneaza si depind de gravitatia care forteaza orice solide sau lichide in capcana.

Compania de gaz este responsabila de conductele din amonte de contorul de gaz, in timp ce proprietarul se ocupa de tot in aval.

Materiale pentru conducte de gaz

Cuprul, otelul galvanizat, tuburile ondulate din otel inoxidabil si alama sunt toate materialele comune pentru conducte de gaz utilizate in case. Dar este important sa stii ce este permis de companiile locale de utilitati din zona ta. Cand mergeti sa instalati o conducta de gaz pe proprietatea dvs., instalatorul va va sfatui cu privire la cele mai bune practici in functie de locatia dvs.

Conectori

Conectori Flex:  Viitorul este aici si este flexibil! In unele regiuni, conectorii flexibili sunt utilizati pentru a conecta aparatele cu conducte de gaz. Trebuie sa existe o supapa de inchidere accesibila la punctul de conectare. Acest lucru permite mai multa comoditate pentru proprietar.

Conectori accesibili de trei sau sase picioare lungi:  acesti conectori flexibili sunt utilizati pentru sobele cu gaz si uscatoare de rufe. Nu pot trece prin pereti, podele sau tavane, dar pot fi mai lungi de 3 picioare (cu exceptia cazului in care codul local prevede altfel). Unele jurisdictii permit cuplaje flexibile in medii rezidentiale, in timp ce altele nu, asa ca asigurati-va ca stiti ce este permis inainte de a cumpara!

Banda de etansare a filetului

Banda de etansare a filetului, numita adesea incorect banda Teflon®, nu este recomandata la conectarea conductelor de gaz din otel. Uleiurile care au ramas pe filetele conductei de gaz de la producator pot impiedica etansarea corecta a acestui tip de banda si pot duce la scurgeri de gaz. Se recomanda sa consultati compania de gaz si un instalator autorizat pentru a sti care este cea mai buna banda de etansare a filetului pe care ar trebui sa o utilizati pentru tipul de conducte de gaz pe care ati decis sa il instalati.

O instalatie standard de gaz este o instalatie:

  • intr-o clasa rezidentiala *clasa 1a care contine numai aparate cu gaz de tip A; sau
  • intr-o clasa rezidentiala *clasa 2 sau 4 care nu depaseste 3 etaje, care contine numai aparate cu gaz de tip A; sau
  • cu o clasa *clasa 5 sau 6 care nu depaseste 3 etaje, care contine numai aparate cu gaz de tip A; si in care consumul total de gaz al aparatului nu depaseste 750 mega jouli pe ora si/sau in care lungimea conductei de la punctul de alimentare cu gaz pana la cel mai indepartat aparat nu depaseste 50 de metri; sau intr-o rulota, o casa mobila sau o barca care contine numai aparate cu gaz de tip A; si in care consumul total de gaz al aparatului nu depaseste 750 mega jouli pe ora si/sau in care lungimea conductei de la punctul de alimentare cu gaz pana la cel mai indepartat aparat nu depaseste 50 de metri

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.