Sistemele de stocare pentru sistemele fotovoltaice (sau de stocare) conectate la retea imbunatatesc semnificativ ponderea autoconsumului si, prin urmare, independenta energetica fata de retea. In medie, fara sistemul de stocare, rata de autoconsum este de 30% – 40%, in timp ce cu sistemul de stocare poate ajunge chiar la 80%.
Imbunatatirea ponderii autoconsumului duce la avantaje evidente. In mecanismul de schimb la fata locului, energia alimentata in retea este platita cu o valoare totala in euro pentru fiecare kWh vandut, mai mic decat ceea ce platesc utilizatorii pentru fiecare kWh preluat din retea.
Datorita sistemului de stocare, excesul de energie produs de sistemul fotovoltaic sau cel care nu a putut fi utilizat instantaneu, va putea reincarca bateriile cu avantajul de a putea folosi aceasta energie acumulata, de exemplu seara, cand soarele nu mai este capabil sa „alimenteze” panourile fotovoltaice.
Acest lucru evita preluarea energiei din retea. Pentru mai multe informatii poti intra pe http://www.voltech.ro.
Sistemele fotovoltaice care intentioneaza sa profite de schimbul la fata locului si, de asemenea, cele deja stimulate cu contul de energie trebuie sa fie conectate la reteaua electrica publica.
Pana in prezent, toate sistemele fotovoltaice conectate la retea, existente sau viitoare, pot fi echipate cu baterii prin crearea unui sistem de stocare fotovoltaic, pentru a imbunatati rata de autoconsum si a fi mai independenti de retea.
Tipuri de sisteme solare: sistemul de circulatie
Aceasta este o distinctie foarte importanta, deoarece sistemul de circulatie produce repercusiuni considerabile asupra eficientei sistemului, asupra nivelului de autosuficienta energetica, dar si asupra costului panourilor solare termice. Sa vedem ce diferente exista intre cele doua sisteme.
Panouri solare cu circulatie naturala
Panourile solare cu circulatie naturala (sau gravitationala) sunt proiectate pentru a produce exclusiv apa calda menajera pentru bucatarie si baie. Acestea sunt imediat recunoscute deoarece fiecare panou are propriul rezervor de stocare, pozitionat deasupra sau in spate, totusi intr-o pozitie inalta fata de panoul in sine.
Panouri solare cu circulatie fortata
Panourile solare cu circulatie fortata sunt proiectate pentru multiple posibilitati de utilizare a apei calde produse: nu numai pentru uz sanitar, ci si pentru alimentarea sistemului de incalzire, pentru mentinerea temperaturii piscinei si pentru multe alte scopuri in cazul instalatiei industriale.
Sistemul este complet diferit, deoarece rezervorul de stocare este instalat in interiorul cladirii si nu pe acoperis impreuna cu panourile, pentru a gestiona diferitele scopuri ale utilizarii apei calde.
Ce se poate face cu energia termica solara?
In primul rand, o clarificare: panourile solare care produc apa calda nu trebuie confundate cu panourile solare fotovoltaice, care sunt folosite pentru a produce electricitate. Pentru o mai mare claritate, de fapt, panourile solare termice sunt numite si colectoare solare sau sisteme solare termice.
Dupa cum am vazut deja pe scurt, panourile solare au preturi accesibile si sunt considerate o solutie excelenta pentru a reduce costul utilitatilor si a creste valoarea proprietatii.
- Colectoare solare pentru: apa calda menajera, incalzire, racire pentru case, apartamente si condominii; aer conditionat de instalatii sportive; uz industrial.
- Sistem solar termic impreuna cu sisteme de incalzire la temperatura scazuta, in special panouri radiante de plafon, plinte, incalzire pe perete sau pardoseala.
- Solar termic combinat cu cazan de condensare, pelete sau pompa de caldura, pentru o eficienta mai buna si economii mai mari la factura.
- Corelarea colectoarelor solare cu sistemul fotovoltaic.
Avantajele panourilor fotovoltaice
Panourile fotovoltaice vin cu o serie de avantaje foarte importante din care noi le vom enumera pe cele care conteaza cel mai mult:
- Panourile solare nu emit carbon – in primul rand panourile solare nu polueaza si nu au emisii. Cea mai importanta atractie a energiei solare este faptul ca nu genereaza emisii poluante. Odata ce ai pus panoul solar pe casa nu vor exista gazele cu efect de sera care sa afecteze bunastarea panetei;
- Obtii economii considerabile de energie – instaland panouri solare fotovoltaice vei plati initial un cost considerabil, pe care il vei amortiza pe termen mediu datorita economiilor facute la energia electrica. Factura de curent electric este mai ieftina si in plus, ai contoare bidirectionale astfel incat sa poti obtine si posibilitatea de a avea energie electrica revanduta. Aceasta este cea mai buna optiune pentru toti cei care vor sa economiseasca la consumul de energie.
- Nu produc zgomot – un alt avantaj la fel de important este faptul ca panourile nu produc zgomot. Avand in vedere acest aspect, nu vei fi deranjat de functionarea panourilor si nu iti vor afecta mediul de viata ceea ce este foarte important. In cazul in care nu vrei sa suporti sunetele enervante, atunci aceasta este o posibilitate foarte buna pentru a castiga la capitolul confort.
- Energia este compatibila cu alte tipuri de energie – un alt aspect la fel de important este ca panourile fotovoltaice sunt compatibile si cu alte surse de energie ceea ce inseamna ca le poti folosi in mai multe moduri.
No Comments