Fie ca este vorba despre un eveniment din confortul propriei case sau pur si simplu se asculta muzica, instrumentul care permite redarea muzicii la cea mai buna calitate este difuzorul. Pe piata exista doua tipuri principale de difuzoare: difuzoare active si difuzoare pasive, fiecare avand propriile avantaje.
Difuzoarele pasive sunt cea mai buna optiune pentru oricine doreste sunet pentru un eveniment mare. Acestea pot fi calibrate de utilizator, dar necesita multe alte accesorii precum amplificatoare audio, rafturi sau crossover.
Investitiile in sisteme audio sunt concepute pentru a fi eficiente pe termen lung, asa ca trebuie acordata o atentie deosebita procesului complet de documentare inainte de a achizitiona un produs. Pentru ca un sistem de sunet sa fie complet functional, acesta trebuie sa indeplineasca anumite atribute de calitate. Difuzorul este unul dintre cele mai importante elemente deoarece joaca un rol major in transmiterea sunetului.
Persoanele care sunt in cautarea unor boxe active care sa indeplineasca cele mai inalte cerinte ale calitatii, ar trebui mai intai sa verifice cu atentie piata. Acestia trebuie sa ia in considerare anumite criterii importante. Atunci cand se alege produsul, se tine cont de cateva puncte necesare.
Bugetul este principalul criteriu care influenteaza deciziile de cumparare, dar nu este singurul factor ce ar trebui luat in considerare. Se stie faptul ca in unele cazuri pretul nu este un indicator al calitatii. Pe de o parte, pe piata se vor gasi anumite produse care costa mult, dar nu isi merita banii. Pe de alta parte, pot exista multe produse la preturi accesibile care ofera asigurare a calitatii.
Un alt criteriu care poate ajuta in timpul procesului de selectie este motivul pentru care sunt cumparate difuzoarele. Persoanele ce detin o locatie si organizeaza nopti de karaoke si concerte, sau fac parte dintr-o trupa, ar trebui sa fie mai inclinate sa cumpere un sistem de difuzoare amplificate decat unul pasiv.
Exista cateva beneficii ale utilizarii difuzoarelor de inalta calitate: marire incorporata; sunet puternic si bine reglat; performanta acustica buna.
Specificatiile si detaliile tehnice reprezinta un factor cheie in procesul de cumparare. Din acest motiv, nu trebuie deloc ignorat acest aspect si de asemenea, trebuie tratat superficial. Pana la urma, calitatea unui difuzor activ sau pasiv depinde mai intai de specificatiile si detaliile tehnice, apoi de marca.
Pe de alta parte, difuzoarele amplificate sunt grozave pentru cei care doresc doar sa conecteze o sursa de muzica si sa o redea. Sunt usor de utilizat si nu necesita amplificare externa, cabluri externe sau pregatire speciala. De aceea sunt favorizate de majoritatea oamenilor. Este adevarat ca un set de difuzoare amplificate nu poate fi folosit pentru a organiza evenimente mari, dar poate fi grozav pentru evenimente mai mici.
Alte avantaje ale difuzoarelor amplificate sunt:
- Oricine le poate folosi fara probleme;
- Sunt grozave pentru adunari mici;
- Pot fi achizitionate ca set sau separat;
- Sunt grozave pentru orice tip de iesire;
- Pot fi conectate la laptop, MP3, PC, telefon mobil etc.;
- Sunet puternice si bine reglate, nu necesita configurare complicata;
- Pentru cei care doresc mai mult control asupra sunetului, exista difuzoare amplificate cu mixere incorporate.
Cum sa iti mentii creierul tanar cu ajutorul muzicii?
Daca vrei sa-ti intaresti corpul, mergi la sala. Daca vrei sa-ti exersezi creierul, asculta muzica.
„Exista putine lucruri care stimuleaza creierul asa cum o face muzica”, spune un medic otolaringolog Johns Hopkins. „Daca doriti sa va mentineti creierul conectat pe tot parcursul procesului de imbatranire, ascultarea sau redarea muzicii este un instrument excelent. Ofera un antrenament total al creierului.”
Cercetarile au aratat ca ascultarea muzicii poate reduce anxietatea, tensiunea arteriala si durerea, precum si poate imbunatati calitatea somnului, starea de spirit, vigilenta mentala si memoria.
Expertii incearca sa inteleaga cum creierul nostru poate auzi si reda muzica. Un sistem stereo emite vibratii care calatoresc prin aer si ajung cumva in canalul urechii. Aceste vibratii gadila timpanul si sunt transmise intr-un semnal electric care calatoreste prin nervul auditiv pana la trunchiul cerebral, unde este reasamblat in ceva pe care il percepem ca muzica.
Cercetatorii de la Johns Hopkins au avut zeci de interpreti si rapperi de jazz sa improvizeze muzica in timp ce stau intinsi in interiorul unui aparat de imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) pentru a urmari si a vedea ce zone ale creierului lor se lumineaza.
„Muzica este structurala, matematica si arhitecturala. Se bazeaza pe relatiile dintre o nota si urmatoarea. S-ar putea sa nu fii constient de asta, dar creierul tau trebuie sa calculeze mult pentru a-i da sens”, noteaza un otolaringolog.
Cand 13 adulti in varsta au luat lectii de pian, atentia, memoria si abilitatile lor de rezolvare a problemelor s-au imbunatatit, impreuna cu starea lor de spirit si calitatea vietii. Nu trebuie sa devii un profesionist, ci doar sa iei cateva lectii.
Puterea muzicii nu se limiteaza la cercetari interesante. Incearca aceste metode de a aduce mai multa muzica – si beneficii pentru creier – in viata ta.
No Comments