Menu
Curiozitati / Istorie / Sanatate

Valurile de ciuma ale Europei Medievale au necesitat si un plan de actiune economica

Triumful mortii de Pieter Bruegel cel Batran

Moartea Neagra (1347-51) a devastat societatea europeana. Scriind dupa patru decenii de la eveniment, calugarul si cronicarul englez Thomas Walsingham a remarcat ca „atata nenorocire a urmat acestor afectiuni, incat ulterior lumea nu s-a mai putut intoarce la starea initiala”.

Acest comentariu medieval reflecta o realitate trăita: o lume rasturnata de frica in masa, contagiunea si moartea.

Cu toate acestea, societatea s-a redresat. Viata a continuat in ciuda incertitudinii. Dar nu a fost „asa cum era” – amenintarea de ciuma a ramas.

Triumful mortii de Pieter Bruegel cel Batran

Triumful mortii, de Pieter Bruegel cel Batran, reflecta un peisaj devastat, in care moartea, care a aparut in timpul unui val de ciuma, ia oamenii fara discriminare. (Museo del Prado)

Recuperare lenta si dureroasa

Lumea de dupa Moartea Neagra „nu a fost imbunatatita prin reinnoirea sa”. Calugarul francez Guillaume de Nangis isi exprima regretul pentru faptul ca barbatii erau mai „inselatori si mai avari”, „lacomi si certareti” si se implicau in multe „lupte, dispute si procese”.

Lipsa lucratorilor dupa acea perioada a fost acuta. Historia Roffensis noteaza ca fasiile de pamant din Anglia „au ramas necultivate” intr-o lume dependenta de productia agricola.

A urmat curand o raritate a bunurilor, fortand unii mosieri sa reduca sau sa gratieze chirii pentru a-si pastra chiriasii. „Daca muncitorii nu lucreaza”, sopti predicatorul englez Thomas Wimbledon, „preotii si cavalerii trebuie sa devina cultivatori si pastori sau sa moara din lipsa de sustinere corporală”.

Uneori, stimulul venea cu forta. In 1349, guvernul englez a emis Ordonanta Lucratorilor, care a legiferat ca barbatilor si femeilor apte de munca sa le fie platite simbriile ca inainte de ciuma din 1346.

Alteori, recuperarea a fost mai organica. Potrivit calugarului carmelit francez Jean de Venette, „pretutindeni, femeile ramaneau insarcinate mai usor decat de obicei;” nimeni nu era steril iar femeile insarcinate abundau. Mai multe au nascut gemeni si tripleti, semnaland inceputul unei noi epoci dupa o mortalitate atat de mare.

Un dusman comun si familiar

Apoi ciuma s-a intors. O a doua epidemie a lovit Anglia in 1361. Un al treilea val a afectat alte cateva tari in 1369. Un al patrulea si al cincilea val au urmat in 1374-79, respectiv 1390-93.

Un tablou al lui Domenico Gargiulo din Napoli

Un tablou al lui Domenico Gargiulo din Napoli prezinta un val de boli care au devastat orasul la mijlocul anilor 1500. (The Conversation)

Ciuma a fost o caracteristica constanta in perioada medievala tarzie si in viata moderna timpurie. Intre 1348 si 1670, au scris istoricii Andrew Cunningham si Ole Peter Grell, a fost un eveniment obisnuit si recurent:

„… Uneori in regiuni vaste, alteori doar in cateva localitati, dar fara a omite o singura legatura anuala in acest lant lung si indoliat.”

Boala a afectat comunitatile, satele si orasele cu riscuri mai mari pentru centrele urbane. Cu populatia sa densa, Londra a fost cu greu eliberata de boala, cu focare mari in 1603, 1625, 1636 si „Marea ciuma” din 1665, care a luat ca jertfa 15% din populatia orasului.

Nici o generatie nu a scapat de mania sa.

Controlul dezastrului

Guvernele nu au fost timide in raspunsurile lor. In timp ce experienta lor nu a putut impiedica niciodata un focar, managementul bolii a incercat sa atenueze catastrofele viitoare.

Ordinul Reginei Elisabeta I din 1578 a implementat o serie de masuri pentru a sprijini persoanele infectate si familiile lor. In toată Anglia, o initiativa guvernamentala a dispus ca persoanele infectate sa nu-si paraseasca locuintele pentru mancare sau munca.

De asemenea, s-au construit magazii pentru a adaposti bolnavii si pentru a-i proteja pe cei sanatosi. In 1666, regele Carol al II-lea a ordonat fiecarui oras „sa fie pregatit in cazul in care orice infectie ar izbucni”. Daca era descoperita o persoana infectată, aceasta era scoasa din casa si oras, iar orasul era inchis timp de 40 de zile, cu o cruce rosie si mesajul „Doamne, ai mila de noi”, atasat pe usa.

In unele cazuri, bariere sau cordoane sanitare au fost construite in jurul comunitatilor infectate. Dar uneori au facut mai mult rau decat bine. Potrivit istoricului iluminist Jean-Pierre Papon, rezidentii orasului provenzal Digne in 1629 au fost impiedicati sa plece, sa-si îngroape mortii si să construiasca cabane unde s-ar fi putut izola in mod sigur de boala.

Autoritatea de stat si morala

Experienta si masurile de reglementare nu au fost intotdeauna eficiente.

Marea ciuma care a lovit orasul Marsilia din sudul Frantei intre 1720 si 1722 a ucis aproximativ 100.000 de oameni. Dupa sosirea navei Grand Saint-Antoine, o nava comerciala care se intorcea din Levant, „ingrijirile si remediile adecvate” pentru a preveni consecintele fatale ale acestei boli au fost amanate si ignorate. Boala s-a raspandit in toate zonele orasului.

Lucrarea din 1721 a artistului francez Michel Serre

Lucrarea din 1721 a artistului francez Michel Serre ilustreaza primaria din Marsilia, in timpul izbucnirii epidemiei ciuma asupra orasului anul precedent. (Muzeul de Arte Plastice din Marsilia)

Ciuma a inceput sa se dezlantuie acolo in cateva saptamani. Un medic corupt, facturi false de sanatate, presiuni politice si economice pentru descarcarea marfii navei si oficialitati corupte care investigau raspandirea initială a bolii, toate au contribuit la un dezastru care cu greu mai putea fi oprit in sudul Frantei.

Spitalele erau saturate, incapabile sa „primeasca marea cantitate de bolnavi care veneau in multime”. Exercitand „dubla diligenta”, autoritatile au construit noi spitale pe alei, „au amenajat corturi mari” la marginea orasului, umplandu-le cu „cat de multe paturi de paie incapeau”.

Pentru a nu se raspandi pe tarmurile sale, guvernul englez si-a actualizat rapid masurile de protectie. Actul de Carantina din 1721 prevedea pedeapsa cu violenta, inchisoarea sau moartea pentru oricine se straduieste sa scape de inchiderea fortata sau pe cei care refuzau sa se supuna noilor restrictii.

Un portret al lui Edmund Gibson, episcopul Londrei

Un portret al lui Edmund Gibson, episcopul Londrei, atribuit portretistului englez John Vanderbank. (Biblioteca Bodleian, Universitatea din Oxford)

Unii au considerat aceste masuri inutile. „Infectia poate ar fi ucis mii de oameni”, a scris un autor anonim, „dar inchiderea a ucis zece mii de oameni …”

Edmund Gibson, episcopul Londrei si apolog pentru guvern, nu a fost de acord. „Acolo unde boala este disperata”, a scris el, „remediul trebuie sa fie la fel”. Ca atare, a scris el, nu avea niciun rost sa meditam „asupra drepturilor si libertatilor si a usurintei si comoditatii omenirii, atunci cand ciuma atarna asupra capului nostru”.

Dislocarea sociala a fost un rezultat inevitabil – un rau necesar. Dar, dupa cum ne amintesc experientele moderne si medievale timpurii cu ciuma, aceasta nu este un proces permanent.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.