Menu
Curiozitati / Natura

Top cele mai inedite informatii din lumea animala

Top cele mai inedite informatii din lumea animala

Lumea in care traim este de-a dreptul inedita. Pe Pamant traiesc mai mult de 10 milioane de specii de animale. In cele ce urmeaza o sa va prezint cateva dintre cele mai interesante curiozitati din lumea animala.

Balena albastra este cel mai mare animal care a trait vreodata pe Terra, fiind mai mare chiar si decat cel mai mare dinozaur, ajungand sa traiasca chiar si 200 de ani. De-a dreptul inedit este faptul ca inima unei balene albastre poate sa cantareasca nici mai mult nici mai putin de 800 kg. Greutatea unui exemplar ajuns la maturitate ajunge sa depaseasca 170 de tone. Limba unei balene albastre are greutatea similara unui elefant.

Balenele sunt considerate unele dintre cele mai zgomotoase animale care traiesc pe planeta noastra, sunetele emise de ele putand sa ajunga pana la o distanta de 1600 km  .

Cimpanzeii chelesc pe masura ce inainteaza in varsta, exact ca oamenii. Asemenea oamenilor, cimpanzeii pot dezvolta o inteligenta fantastica, fiind capabili pana si sa invete limbajul semnelor. Potrivit studiilor 95-98% din ADN-ul uman este identic cu ADN-ul cimpanzeilor. Sunt foarte sociabili, sunt capabili sa rada impreuna si folosesc unelte pentru a realiza anumite lucruri.

Stiati ca cimpanzeii sunt singurele maimute care beau apa cu ajutorul unui ”pahar” improvizat din frunze rasucite? Un alt obicei asemanator cu obiceiurile oamenilor este ”spalatul pe dinti”. Cimpanzeii isi curata dantura cu ramuri de copaci si fire de iarba. Cimpazeii traiesc pe malurile Raului Congo si sunt catalogati in doua specii, Cimpanzeul comun si Bonobo.

laptele de camila nu se strica niciodata

Camila. O curiozitate extraordinara legata de acest mamifer este ca laptele de camila nu se strica niciodata. Laptele de camila este un adevarat miracol pentru sanatatea noastra.

Mamifer erbivor rumegator, camila traieste in Asia,  Africa de Nord si Australia. Actualmente pe glob exista aproximativ 19 milioane de camile. O camila poate sa traiasca 40-50 de ani. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste animale erbivore au fost domesticite in urma cu aproximativ 5000 de ani, fiind vitale pentru dezvoltarea rasei umane.

Camilele au fost de ajutor nu doar prin asigurarea transportului ci si pentru asigurarea hranei si imbracamintei datorita laptelui, carnii si pielii. Camilele traiesc in haremuri cu pana la 40 de membrii, formate dintr-un mascul dominant, femei si copii.

Delfinii isi pun nume unii altora. Aceasta fiind doar una dintre abilitatile fantastice pe care le pot dezvolta delfinii. Potrivit oamenilor de stiinta, delfinii, atunci cand vor sa comunice cu semenii lor, au capacitatea de a imita sunetele pe care semenii lor cu care doresc sa comunice le fac. O alta informatie inedita despre delfini este fatul ca acestia sunt capabili sa invete din propriile experiente. Aceste doua abilitati reprezinta adevarate raritati in lumea animalelor.

Pe masura ce studiile efectuate de expertii in biologie inainteaza, aflam informatii care mai de care mai surprinzatoare, care pun in valoare inteligenta remarcabila cu care sunt inzestrate aceste vietuitoare.  Delfinii pot sa execute sarituri cu o inaltime de pana la 6 metri. In momentele in care se afla in ”misiune” se pot deplasa cu o viteza de 60 km/h. Un delfin traieste in medie 20-30 de ani si poate sa ajunga la dimensiuni foarte mari, 9.5 m lungime si o greutate de pana la 10 tone.

Fluturii miros prin intermediul antenelor, simt gustul cu ajutorul piciorelor si nu pot sa auda insa sunt capabili sa simta vibratii. Fluturii au capacitati de-a dreptul fantastice, printre acestea se numara capabilitatea de a zbura pana la o inaltime de 3 km sau de a calatori pana si 4000 de km . Pana in prezint au fost descoperite 165.000 de specii de fluturi.

Furniciile sunt fiinte extraordinare

Furniciile. Desi nu dorm niciodata, in fiecare dimineata furniciile, asemenea oamenilor se intind pentru a se dezmortii. Furniciile sunt fiinte extraordinare, foarte dezvoltate care traiesc pe toate continentele lumii mai putin Antarctica.

Actualmente exista mai mult de 10.000 de specii de furnici pe mapamond. Pe Coasta Ishikari-Hokkaido traieste cea mai mare colonie de furnici din lume. Aceasta colonie numara nici mai mult nici mai putin de 306 milioane de furnici si un milion de regine. Reginele sunt singurele capabile sa se  inmulteasca si pot avea chiar si milioane de urmasi. Furnicile lucratoare nu au capacitate de reproductie. In momentul in care regina moare, colonia mai poate sa supravietuiasca doar cateva luni.

Cercetattorii au descoperit ca prezenta furniciilor pe Terra dateaza inca din timpul dinozaurilor, de acum aproximativ 130 de milioane de ani. Ceea ce inseamna ca au supravietuit epocii de gheata si erei Cretacic-Tertiar ( cea care a dus la disparitia dinozaurilor).

Raportat la dimensiunea sa, furnica este considerata ca fiind cea mai puternica creatura din lume avand capacitatea de a transporta obiecte care cantaresc de pana la 50-100  de ori greutatea sa corporala. Furnica tesatoare asiatica este capabila sa transporte de 100 de ori greutatea sa corporala. Exista chiar si furnici care pot inota.

Numarul furniciilor este extrem de mare, aproximandu-se ca exista 1 milion de furnici pentru fiecare persoana care traieste pe planeta noastra.

Girafa este singurul animal de pe pamant care poate sa isi introduca limba in ureche. Limba unei girafe masoara peste 50 cm. Girafa este cel mai inalt mamifer care traieste pe planeta noastra. Masculii pot ajunge la o inaltime de 5.5 metri si la o greutate de 900 kg.

Biologii atrag un semnal de alarma in ceea ce priveste populatia de girafe din intreaga lume ( si aici ma refer atat la exemplarele aflate in libertate cat si cele aflate in captivitate ) care este intr-o continua scadere. Momentan in intreaga lume traiesc mai putin de  100.000 de exemplare, ceea ce face ca girafa sa fie considerat un animal pe cale de disparitie.

Exemplarele aflate in libertate ajung la varsta de 25 de ani in timp ce exemplarele aflate in captivitate au o viata mai indelungata, asemenea multor alte animale, ajungand la varsta de 45 de ani. Din nefericire, din cauza braconajului, in ultimele trei decenii populatia totala de girafe de pe mapamond s-a redus cu aproximativ 40%. La inceputul anului 2020 au fost vazute trei girafe albe in nord-estul Kenyei, insa din nefericire doua dintre ele au fost ucise de catre braconieri.

Magarul. Ochii magarului sunt in asa fel amplasati incat acesta are capacitatea de a-si vedea toate cele patru picioare. La nivel mondial traiesc aproximativ 40 de milioane de exemplare, China avand cea mai mare populatie de magari ( 11 milioane de exemplare ), fiind urmata de Pakistan, Etiopia si Mexic.

Melcul are 25.000 de dinti si nu are coloana vertebrala. Familia melcilor este atat de diversificata incat exista specii de pamant, de apa dulce si de mare. Unele dintre aceste specii, precum melcii cu con, sunt extrem de veninoase fiind in anumite situatii fatale pentru oameni. O alta curiozitate legata de melci este faptul ca au capacitatea de a indura o iarna extrem de grea cu ger de pana la minus 100 de grade Celsius.

Unul dintre cei mai ciudati melci din lume, Chrysomallon Squamiferum, traieste in adancul Oceanului Indian in apa fiarta din zona izvoarelor hidrotermale. Datorita mediului in care traieste, cochilia acestui melc este extrem de dura fiind acoperita cu un strat de fier. Aceasta specie a ajuns sa reprezinte subiect de studiu pentru expertii armatei americane care doresc sa copieze aceasta ”armura” pentru a o utiliza la productia uniformelor.

Lipitoarea

Lipitoarea are 32 de creiere si fiecare dintre ele se afla localizat in diferite parti ale corpului. Pana in prezent au fost descoperite 700 de specii, cele mai multe traind in ape dulci. Una dintre cele mai populare specii de lipitori, Hirudo medicinalis, se hraneste cu sange si este reconoscuta in medicina traditionala inca din secolul 18.

Exista anumite superstitii legate de lipitori. Unii oameni de afaceri din Rusia in timpul intalnirilor importante aseaza pe masa un borcan cu lipitori, daca acestea isi schimba brusc comportametul este perceput ca un semn ca viitorul partener de afaceri ascunde ceva, este necinstit.

Strutul este singurul animal care are creierul mai mic decat dimensiunea ochiului. Aceasta pasare care traieste in Africa face parte din familia pasarilor alergatoare, fiind de altfel cea mai mare pasare care traieste in prezent pe planeta noastra. Un mascul poate sa atinga o inaltime de 275 cm si 150 kg in timp ce o femela poate ajunge la 190 cm si o greutate de 110 kg.

Ursul Koala doarme 22 de ore in fiecare zi. De fapt termenul de ”urs” este oarecum incorect deoarece acest mamifer face parte din familia marsupialelor. Energia acumulata in timpul orelor de somn o consuma in cautarea hranei, cand sare din copac in copac in cautarea frunzelor de eucalipt.

Vaca poate sa produca anual mai mult lapte decat poate consuma un om. Anual, un om consuma aproximativ 200.000 de pahare cu lapte. In momentul de fata pe mapamond exista mai mult de o mie de rase de vite.

De departe cea mai apreciata rasa este rasa Holstein, apreciata pentru productia mare de lapte. Un exemplar din aceasta rasa poate sa ajunga la o greutate de 600 kg si poate sa produca intre 6500 si 7000 de litri de lapte pe an. O alta rasa foarte cunoscuta, pentru productia de carne de aceasta data, este rasa baltata cu negru. Carnea produsa de aceasta rasa are un procentaj de grasime foarte mic, de numai 3,5%.

Acestea sunt doar cateva dintre curiozitatile si informatiile fascinante din lumea animala.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.