Menu
Casa si gradina

Ce urmeaza dupa etapa de fermentare pentru obtinerea vinului?

Ce urmeaza dupa etapa de fermentare pentru obtinerea vinului

Dupa ce vinul a trecut prin cele doua etape de fermentare, cea primara si cea secundara, este nevoie de urmarea etapei de degazare. Important este sa stii cand se trage vinul, pentru ca altfel rezultatul nu va fi cel dorit.

Asadar, degazarea se face incepand cu ziua 14 aproximativ, ceea ce reprezinta momentul in care vinul si-a atins nivelul optim de fermentare pentru a fi scos din fermentatorul primar. Vinul trebuie scos folosind fie o lingura igienizata, fie un instrument special montat pe burghiu sau un sistem de vidare.

Daca alegi sa utilizezi metoda lingurii sau metoda fizz-x cu instrumentul montat pe burghiu, trebuie sa stii ca fiecare parte de vin va avea nevoie de 3-5 minute de degazare.

Odata ce vinul a fost degazat bine, poate fi continuata etapa de stabilizare a vinului. Se dizolva cantitatea necesara de sulfit si sorbat de potasiu intr-o cantitate mica de vin si se adauga peste boabe. Odata ce solutia dizolvata este adaugata la vin, se amesteca usor timp de 30 de secunde.

Pentru clarificare, se completeaza carbunele cu un vin intr-un stil similar. Se asasa in mod ideal carbunele intr-o zona intunecata si rece cu ° T in intervalul 13-18 ° C (55-65 ° F). Este important de retinut ca sunt necesare temperaturi diferite pentru fermentare versus curatare.

In continuare, se inregistreaza toate operatiunile si se fac orice observatii necesare. Se curata echipamentul de fermentare primara si rafturile, apoi se lasa vinul sa se plarifice pentru o perioada de timp. Vinul trebuie sa fie complet limpede inainte de a trece la filtrare. Acesta poate fi testat luminand cu o lanterna puternica printre boabe intr-o camera intunecata. Daca mai exista material solid, atunci vinul nu este clar.

Filtrarea are loc, de regula, in ziua 42. Vinul trebuie filtrat imediat pentru a evita sedimentarea. Odata ce vinul este complet curat, acesta trebuie pus intr-un recipient igienizat.

Cel mai indicat este ca filtrarea sa aiba loc la o temperatura de aproximativ 20 de grade. Intregul sistem trebuie clatit si igienizat inainte de filtrarea vinului. Placutele filtrante trebuie intotdeauna igienizate inainte de utilizare, indiferent daca au fost depozitate sau nu in ambalajul original.

Pentru pregatirea echipamentului de filtrare, se toarna aproximativ 10 L de apa proaspata si curata intr-o galeata curata. La acesti 10L de apa se adauga 2 lingurite de sulfit si 10 lingurite de acid citric. Aceasta solutie va incarca negativ tampoanele de filtrare, ajutand la indepartarea mai multor aburi / sedimente provocand proteine ​​din vin si igienizand in acelasi timp tampoanele de filtrare.

Se scufunda toate tampoanele de filtrare in aceasta solutie de sulfit / acid citric si se lasa tampoanele sa se inmoaie timp de 5 minute. Odata ce tampoanele au fost imbibate, pot fi puse in filtru, urmand instructiunile producatorului. Vinul trebuie sa curga intotdeauna in partea grosiera a tampoanelor.

Placile filtrante trebuie instalate complet si fixate bine, se conecteaza pompa si echipamentul de filtrare conform configuratiei dorite, solutia de sulfit se lasa sa circule prin filtru timp de 2-3 minute, se spala sistemul cu 5 litri de apa curata rece, iar din acest moment sistemul este gata pentru a filtra vinul.

Dupa filtrare, urmeaza imbutelierea, respectiv ambalarea si prezentarea in vederea consumului.

No Comments

    Leave a Reply