Menu
Blog / Mancare si desert

Cum sa cresti broccoli acasa?

Cum sa cresti broccoli acasa?

Cultivarea de broccoli este simpla. Broccoli sunt legume tipice de iarna si nu sunt necesare cunostinte speciale pentru cultivarea lor. Primul lucru de facut este sa pregatiti si sa fertilizati solul care va gazdui rasadurile de broccoli.

Pregatirea solului este o operatiune care trebuie facuta cu cateva luni inainte de plantare, totusi daca nu ati facut acest lucru, pregatiti in cel mai bun mod posibil pamantul in gradina! Seminte brocoli nu necesita ingrijire speciala, dar necesita rabdare. Perioadele de germinare, pentru dezvoltarea primelor rasaduri, sunt de aproximativ 30 – 40 de zile iar de la plantare pana la prima recolta trec de obicei 80 – 90 de zile.

Cand sa plantezi brocoli

Deoarece cea mai buna perioada pentru cultivarea de broccoli pornind de la seminte este primavara tarzie, este bine sa incepeti sa lucrati deja intre octombrie si ianuarie. In plus, cel mai bun moment pentru a cultiva broccoli depinde si de soi. Nu lipsesc soiurile de plantat toamna.

Cum sa plantezi broccoli

Este posibil sa cresti brocoli semanand direct in camp deschis. Aceasta practica insa nu este recomandata deoarece nu ai putea optimiza spatiul dedicat cultivarii. Ideal ar fi sa semanati in cutii de semanat. In acest fel, vei putea extrage plantele de brocoli mai usor.

La semanat, puneti mai multe seminte de broccoli pentru fiecare compartiment pe care l-ati umplut cu pamant moale. Pentru procedura va fi suficient sa semanati broccoli in recipientele corespunzatoare. La aproximativ o luna de la semanat, se vor dezvolta rasaduri de aproximativ doisprezece centimetri inaltime pe care apoi va trebui sa le transplantati. Acum haideti sa vedem, in detaliu, cum sa cresteti brocoli, urmand instructiunile noastre.

Cum sa cresti broccoli

  1. Pamantul trebuie sapat la cel putin patruzeci pana la cincizeci de centimetri adancime pentru a facilita patrunderea ingrasamantului in pamant.
  2. Dupa realizarea primei brazde, aceasta trebuie fertilizata si ulterior acoperita cu pamant: operatie necesara pentru intreaga dimensiune a solului implicat in cultivarea broccoli.
  3. Brazdele trebuie sa fie toate paralele si bine distantate pentru a se asigura ca fiecare planta are suficient spatiu pentru a creste si a se dezvolta corespunzator.
  4. Irigarea trebuie sa fie regulata, evitand stagnarea apei pentru a preveni putrezirea radacinilor

Cum sa plantezi brocoli

  1. Ingropati plantele in orificiul pregatit in randuri cu ajutorul pungii: rasadurile trebuie distantate la 30-50 cm, in timp ce randurile dintre ele la 70-100 cm.
  2. Batatoriti usor solul din jurul gaurilor.

Cultivarea brocoli: recolta

Dupa plantare, va fi suficient sa asteptati 2 pana la 4 luni (in functie de soiul ales) pentru a putea continua cu recoltarea. Procedura consta in faptul ca planta de brocoli isi formeaza niste inflorescente similare cu o floare, incepand cu cele mai mari capete, cu o taietura curata si inclinata pentru a evita stagnarea apei de ploaie. Dupa prima recolta, plantele vor continua sa produca lastari noi la capetele indepartate.

Cum sa curatati brocoli

Cum sa curatati brocoli? Doar scapa de cele mai grele parti. Capetele, frunzele fragede si partea mai putin tare a tulpinii sunt gatite. Pe langa faptul ca le savurati proaspete ca si garnituri, brocoli poate fi congelat sau conservat in ulei dupa ce este gatit in apa si otet.

De ce sa consumi cat mai des legume si salate

Daca mananci o salata bogata in fibre inainte de munca, te va ajuta sa te simti satul mai repede, astfel incat vei consuma mai putine calorii decat ai putea atunci cand o masa este servita fara acest aperitiv. Cu cat poti incorpora mai multe legume crude in salata, cu atat potentialele efecte pozitive vor fi mai mari.

Adaugati cateva linguri de seminte mixte  crude sau prajite, cum ar fi dovleac, susan, floarea soarelui si in macinat sau chia pentru a creste aportul zilnic de grasimi bune. Experimentarea cu diferite tipuri de uleiuri in pansamente va va ajuta si in acest sens.

Taierea unui sfert de avocado si adaugarea lui la salata va va da, de asemenea, un impuls. Aceste alimente ajuta, de asemenea, organismul sa absoarba toti compusii de protectie, fitochimicele si luteina.

Adaugarea unei grasimi sanatoase in salata prin dressing sau prin adaugarea de  nuci crude sanatoase sau avocado o va face, de asemenea, mai satioasa, deoarece grasimile sunt printre cele mai satioase.

Nivelurile scazute de vitamina K au fost asociate cu o densitate minerala osoasa scazuta la femei. Pentru o crestere sanatoasa a oaselor, o portie zilnica completa recomandata poate fi gasita in doar 1 cana de nasturel (100%), radicchio (120%) sau spanac (170%).

Carotenoizii gasiti in frunzele verzi, cum ar fi spanacul, salata rosie si salata rosie, ajuta ochii sa se adapteze de la stralucire la intuneric si sa filtreze nivelurile de lumina de mare intensitate, protejandu-i de formarea radicalilor liberi daunatori.

Ei bine, se pare ca Popeye stia lucrurile lui. Nutrientii gasiti in spanac nu numai ca ajuta la construirea oaselor puternice, ci ajuta si la imbunatatirea performantei mitocondriilor – mici structuri din interiorul celulelor noastre care ajuta la producerea de energie, precum la puterea muschilor.

 

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.