Menu
Auto / Blog

Cum se face optimizarea pulverizarii folosind pistoale de vopsit electrostatice?

Cum se face optimizarea pulverizarii folosind pistoale de vopsit electrostatice?

Pulverizarea cu pistoale electrostatice ofera o calitate excelenta a finisajului. In plus, pistoalele electrostatice de pulverizare ofera o eficienta ridicata de transfer de pana la 90%, ceea ce duce la economii de costuri la materiale, emisii mai scazute de compusi organici volatili (COV), mai putin efort de curatare si productie mai rapida.

Pentru a profita de pistoalele electrostatice de pulverizare, trebuie sa se cunoasca ce materiale pot fi acoperite cu acestea, ce materiale se pot utiliza si cum poate fi optimizata eficienta aplicarii pistolului manual de pulverizare.

Materialele de acoperire pe baza de solventi, inclusiv cele cu continut scazut, mediu si ridicat de solide, vopsele de email, lacuri si materiale de acoperire cu doua componente, asigura in mod fiabil acoperiri robuste si permanente. Aceste materiale de acoperire sunt adesea aplicate folosind aer comprimat de inalta presiune sau metode de pulverizare fara aer asistata de aer.

In pulverizarea electrostatica cu aer comprimat , un flux de lichid de joasa presiune este amestecat cu aer comprimat la capacul de aer pentru a atomiza materialul intr-un mod controlat. Acest proces este utilizat pentru aplicarea materialelor cu vascozitate scazuta pana la medie pentru produse care necesita calitate inalta de grad A sau un finisaj decorativ.

Procesul de pulverizare fara aer electrostatic, utilizeaza presiune mare de livrare a lichidului pentru atomizare si aer comprimat pe capac pentru controlul modelului. Procesul de pulverizare fara aer asistat de aer, electrostatic, rezolva multe probleme care apar din utilizarea materialelor de acoperire foarte vascoase, cu un continut ridicat de solide, precum si din incalzire si utilizarea unor presiuni mai mari ale lichidului pentru a sustine atomizarea materialelor foarte vascoase.

Pistoale electrostatice de pulverizare incarca electrostatic particulele de vopsea atunci cand trec sau intra in contact cu un electrod pentru a obtine un grad mai mare de eficienta a aplicarii. Acest proces se bazeaza pe atractia sarcinilor electrice opuse. Materialul de acoperire devine incarcat electrostatic atunci cand trece printr-un camp electrostatic creat intre electrodul din partea frontala a pistolului de pulverizare si un obiect impamantat.

Particulele incarcate ale materialului de acoperire sunt atrase de obiectul impamantat (neutru) si formeaza o acoperire uniforma. Materialul incarcat se prinde in jurul obiectului insusi (asa-numitul efect de infasurare) , ceea ce mareste suprafata acoperita.

Datorita acestui efect de infasurare, pistoalele electrostatice de pulverizare sunt potrivite in special pentru acoperirea  produselor tubulare. Multi parametri determina eficienta cu care materialul de acoperire invaluie suprafata.

Aceasta include:

  • Polaritatea materialului de acoperire
  • Potentialul de tensiune al pistolului de pulverizare
  • Viteza aerului in cabina de pulverizare
  • Eficacitatea impamantarii

Pentru a determina materialul corect de acoperire care poate fi aplicat cu pistolul de vopsea electrostatic, trebuie luata in considerare rezistenta specifica a acestuia. Materialele de baza, solventii si agentii reducatori utilizati la fabricarea materialelor de acoperire determina rezistenta specifica a acestora. Acest lucru poate fi determinat cu un dispozitiv de masurare a vopselei.

Rezistenta se masoara in megaohmi pe centimetru. Cele mai bune rezultate ale vopsirii electrostatice se obtin cu o rezistenta specifica a materialului de acoperire intre 25 si 50 megaohmi pe centimetru.  Ne puteti contacta AICI in cazul in care doriti servicii de vopsitorie.

Alte informatii despre vopsitul electrostatic

Vopsirea electrostatica este un proces de utilizare a unui camp magnetic pentru a aplica vopsea pe metale si diferite tipuri de materiale plastice. Se bazeaza pe principiul ca „opusele se atrag”. Dand obiectului de vopsit o sarcina negativa si vopselei o incarcare pozitiva, se creeaza atractia si rezultatul este un finisaj durabil, neted si dur de vopsea, care este placat.

Majoritatea oamenilor s-au confruntat cu electricitatea statica in timp ce merg pe un covor si apoi ating metalul – socant! Socul are loc deoarece frecarea pantofilor lor pe covor ajuta la acumularea unei sarcini electrice in corp. Atunci cand un obiect metalic impamantat este apoi atins, descarcarea electrica rezultata provoaca un soc electric.

Un camp electrostatic este similar cu un camp magnetic tipic, deoarece atunci cand un obiect se incarca, acesta creeaza un camp electrostatic. Daca obiectul are un exces in numarul de electroni, se considera ca este incarcat negativ. Daca obiectul are mai putini electroni decat mediul sau, este incarcat pozitiv. Doua obiecte electrostatice care au particule incarcate opus vor fi apoi atrase unul de celalalt. Acesta este conceptul din spatele vopsirii electrostatice.

In vopsirea electrostatica, obiectul de vopsit primeste o sarcina negativa de la un electrod incarcat negativ, care arata similar cu un cablu de baterie. Vopseaua are o sarcina pozitiva si este pulverizata folosind o duza rotativa. Sarcinile pozitive si negative atrag vopseaua ca un magnet, pe suprafata metalica. Vopseaua cauta obiecte impamantate si se lipeste in jurul obiectului care este pictat.

Acest lucru se intampla deoarece atractia dintre sarcinile opuse este atat de puternica incat sarcina va trage vopseaua in jurul obiectului, acoperind complet suprafata. Vopseaua este atrasa static de metal din toate directiile, astfel incat sa nu existe mizerie de la supraspray. Imaginati-va cum ar putea functiona acest lucru cu vopsirea unui gard din fier forjat, de exemplu. Vopseaua ar fi pulverizata si s-ar lipi si adera la spatele fiecarei parti a gardului.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.