Menu
Agricultura / Blog

Cum se face corect agricultura acum?

Cum se face corect agricultura acum?

Datorita anilor de experienta pe teren, performanta masinilor de cultivare minima a solului a ajuns la un nivel excelent. Lucrarea minima a solului se deosebeste de cea traditionala (adica aratura + grapa) prin faptul ca nu rastoarna orizontul de suprafata al solului, ceea ce are o serie de consecinte pozitive asupra timpului de lucru, a consumului de motorina si a mineralizarii materiei organice, deoarece supune solul la o mai mica rafinare si lasa mai multe reziduuri de cultura la suprafata. Pentru a vedea echipamente, intra pe https://www.agronord.ro/.

Cea mai buna alegere a echipamentului de lucrare minima a solului depinde, de asemenea, de textura solului si de gestionarea adecvata a miristilor sau a tulpinilor, care in acest caz nu sunt ingropate.

Nu numai atat, dar gestionarea ulterioara a culturilor trebuie sa tina cont de prezenta reziduurilor in primii cativa centimetri de sol si de necesitatea de a gestiona buruienile in mod diferit fata de tehnicile traditionale. Din punct de vedere mecanic, este necesar sa se utilizeze masini echipate cu organe de lucru (ancore, discuri, role, arcuri) adecvate pentru gestionarea reziduurilor, capabile sa sparga solul intr-o singura trecere.

Lucrul solului: ce este si ce echipament trebuie folosit

Este gata gradina de legume? Sunteti sigur ca aveti tot ce va trebuie? Cunoasteti toate metodele de pregatire a unui bun pat germinativ? Bineinteles ca aveti nevoie si de echipamentul potrivit pentru a face acest lucru, motiv pentru care astazi nu numai ca va explicam principalele tipuri de cultivare a solului, dar va prezentam si masinile de cultivare a solului.

Lucrari de cultivare

Dupa cum stiti deja, lucrarea solului este o operatiune agronomica efectuata in vederea cultivarii culturii. Prin urmare, in practica agronomica, lucrarea solului ocupa un loc de mare importanta, deoarece influenteaza puternic caracteristicile generale ale solului si, prin urmare, succesul culturii. Acestea reprezinta un complex de operatiuni mecanice efectuate cu diferite tipuri de unelte, care sunt capabile sa faramiteze solul si sa formeze bulgari si bulgari de diferite dimensiuni.

Asadar, primul obiectiv al prelucrarii solului este de a schimba structura si moliciunea solului in care dorim sa cream gradina noastra de legume. Fiecare piesa de echipament agricol este capabila sa produca propriile efecte mecanice, care pot varia considerabil in functie de mediu si de modul in care este utilizata.

Inmuierea solului nu este singurul obiectiv al lucrarii pamantului, ci face parte dintr-un set de obiective care sunt, de asemenea, independente unul de celalalt. Acestea sunt:

Pregatirea patului germinativ: un mediu propice pentru ingroparea si germinarea semintelor sau pentru instalarea radacinilor;

Strat structural adecvat pentru patrunderea radacinilor si pentru o buna functionare;

Cresterea permeabilitatii stratului activ (rizosfera) si, prin urmare, controlul circulatiei apei, cu o reducere a stagnarii apei, a scurgerii la suprafata si a eroziunii;

Cresterea volumului de sol care poate fi explorat de radacini si, prin urmare, in anumite cazuri, a cantitatii de apa care poate fi stocata ca rezerva de apa utila.

Distrugerea buruienilor si a anumitor daunatori de plante sau animale.

Ingroparea ingrasamintelor organice si minerale, a amelioratorilor de sol si a reziduurilor de cultura.

Clasificarea lucrarilor solului

Lucrarea solului poate fi clasificata in diferite moduri, tinand cont de timpul de executie, de caracterul sau obisnuit sau extraordinar, de efectul sau imediat asupra solului etc. Mai jos, preferam sa indicam o clasificare bazata pe timpul de executie si pe scopurile care caracterizeaza diferitele interventii mecanice.

  • Lucrarea solului pentru cultivare: cultivarea si afanarea solului;
  • Principalele lucrari pregatitoare: arat, brazdat, frezat, scarificat;
  • Lucrari agricole complementare: defrisare, nivelarea suprafetei, gradatie, frezare, rularea;
  • Lucrari agricole suplimentare: defrisare, nivelarea suprafetelor, grapa si grebla, tasare, rulare si frezare.

In prima grupa includem ansamblul de operatiuni efectuate in scopul cultivarii (1) unui teren care nu a fost niciodata cultivat sau a fost necultivat pentru o perioada lunga de timp sau (2) unui teren care va fi utilizat pentru o cultura pe termen lung (de exemplu, livada, asparagistica etc.).

Principala lucrare pregatitoare este cea care se efectueaza inainte de semanarea sau plantarea culturii, pentru a pune solul intr-o stare adecvata pentru a primi si sustine cultura. Aceste lucrari sunt numite „principale” sau „complementare”, in functie de faptul ca ele „sparg” stratul cultivat sau il „rafineaza”, pregatind astfel patul germinativ.Pe de alta parte, lucrarile consecutive sunt efectuate in timpul cultivarii culturii, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor stabilite.

Slefuitorii (cum ar fi plugurile si lopetile) taie solul in paralelipipeduri sau felii mai mult sau mai putin regulate, pe care le rastoarna mai mult sau mai putin complet, aducand astfel la suprafata solul care se afla anterior la o anumita adancime si invers.

Discurile (scarificatoare, defrisatoare, grape cu dinti) fac pur si simplu taieturi in profilul culturii, dandu-i grumazul si moliciunea, dar fara a interveni in stratigrafia acesteia.

Multe produse pot fi gasite online pe site-ul Agronord.ro, cu o gama larga de utilaje: tractoare de gazon, motocositoare, motocoase, motocultoare, motocultoare, sape pentru tractoare, motociorcaresti, cutii si paleti pentru tractoare, subsolatoare, semanatori, drujbe si multe altele.

No Comments

    Leave a Reply