Menu
Blog / Nutritie

De ce sportivii iau suplimente sportive?

De ce sportivii iau suplimente sportive?

Suplimentele sportive sunt o afacere de mai multe milioane de dolari. Sportivii cauta adesea o nutritie alternativa pentru a performa la cel mai bun nivel, dar nu totul pe piata este util sau necesar pentru ca sportivii sa le foloseasca. Iata cateva sfaturi si informatii cu privire la cele mai comune over-the-counter Suplimente.

Ce este un supliment?

Un supliment este ceva care se adauga la dieta, de obicei pentru a compensa o deficienta nutritionala. In mod ideal, ar trebui sa fie utilizat in plus fata de o nutritie bine echilibrata. Suplimentele includ urmatoarele:

 • Vitamine
 • Aminoacizi
 • Minerale
 • Plante aromatice
 • Alte plante

Proteina Rich Piana este recomandata de foarte multi utilizatori.

Ajutoare ergogenice si substante care sporesc performanta

Ajutoarele ergogenice constau in substante, medicamente, proceduri si chiar dispozitive destinate imbunatatirii performantei sportive. Unele dintre aceste substante sunt produse in mod natural, usor de obtinut si complet legale, in timp ce altele sunt fabricate, ilegale sau interzise de multe organizatii sportive.

De ce sportivii folosesc medicamente care sporesc performanta?

Suplimente sportive comune utilizate de atletism

 • Aminoacizi cu lant ramificat (BCAA): Acesti aminoacizi naturali (leucina, izoleucina si valina) se gasesc in alimentele proteice. Desi o dieta buna le poate oferi, unii sportivi iau suplimente de BCAA. Ele pot ajuta la cresterea dimensiunii si puterea de muschii atunci cand este utilizat cu un program de greutate de formare.
 • Vitaminele B:Vitaminele sunt esentiale pentru ca organismul sa functioneze corect, dar poate exista o legatura intre vitaminele B (tiamina, riboflavina, vitamina B-6, B-12 si acid folic) si performanta la sportivii de nivel inalt.
 • Cafeina:Cofeina a fost folosit de sportivii de anduranta de ani de zile ca o modalitate de a ramane de alerta si de a imbunatati rezistenta.
 • Creatina:Pentru unii sportivi, suplimentarea cu creatina imbunatateste repetari de exercitii de mare intensitate, cum ar fi sprint, ridicarea de greutate, sau sporturi de forta.
 • Efedrina:Cercetarea nu a gasit nici o imbunatatire in puterea, rezistenta, timpul de reactie, capacitatea anaeroba, sau timpul de recuperare cu suplimente de efedrina.
 • Glucozamina:Glucozamina a fost folosita pentru tratarea osteoartritei si ajuta la stimularea cartilajului. Dar ajuta performanta atletica?
 • Glutamina:Glutamina (L-Glutamina) este clasificata ca supliment nutritiv si nu este reglementata sau interzisa de majoritatea organizatiilor sportive. Studiile nu au gasit nici un efect sau doar un efect mic asupra imbunatatirea performantelor sau construirea musculare.
 • Hidratare si bauturi sportive:Aportul adecvat de lichide pentru sportivi este esential pentru confort, performanta si siguranta. Cu cat faci miscare mai lunga si mai intensa, cu atat este mai important sa bei lichidele potrivite. Unele bauturi sportive pot fi de ajutor in circumstantele potrivite, dar unele nu sunt mai bune decat apa cu zahar.
 • Suplimente proteice:Proteina este un nutrient necesar de care toata lumea are nevoie pentru a functiona corect. Atat sportivii, cat si persoanele sedentare trebuie sa obtina proteina potrivita.
 • Riboza: Unii oameni de stiinta cred ca acest zahar natural ajuta muschii sa produca mai multa energie. Cu toate acestea, nu de mult a fost studiat si cateva studii arata putin sau deloc beneficiu de performanta.

De ce sunt importanti aminoacizii?

Cei noua aminoacizi esentiali indeplinesc o serie de sarcini importante si variate in corpul tau:

Fenilalanina: Fenilalanina este un precursor al neurotransmitatorilor tirozina, dopamina, epinefrina si norepinefrina. Joaca un rol esential in structura si functia proteinelor si enzimelor si in producerea altor aminoacizi.

Valina: Valina este unul dintre cei trei aminoacizi cu lant ramificat, ceea ce inseamna ca are un lant care se ramifica pe o parte a structurii sale moleculare. Valina ajuta la stimularea cresterii si regenerarii musculare si este implicata in producerea de energie.

Treonina: Treonina este o parte principala a proteinelor structurale, cum ar fi colagenul si elastina, care sunt componente importante ale pielii si tesutului conjunctiv. De asemenea, joaca un rol in metabolismul grasimilor si in functia imunitara.

Triptofan: Desi adesea asociat cu provocarea de somnolenta, triptofanul are multe alte functii. Este necesar pentru a mentine un echilibru adecvat de azot si este un precursor al serotoninei, un neurotransmitator care va regleaza apetitul, somnul si starea de spirit.

Metionina: Metionina joaca un rol important in metabolism si detoxifiere. Este, de asemenea, necesar pentru cresterea tesuturilor si pentru absorbtia zincului si a seleniului, minerale care sunt vitale pentru sanatatea ta.

Leucina: Ca si valina, leucina este un aminoacid cu lant ramificat care este esential pentru sinteza proteinelor si repararea muschilor. De asemenea, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, stimuleaza vindecarea ranilor si produce hormoni de crestere.

Isoleucina: Ultimul dintre cei trei aminoacizi cu lant ramificat, izoleucina este implicata in metabolismul muscular si este puternic concentrata in tesutul muscular. De asemenea, este important pentru functia imunitara, productia de hemoglobina si reglarea energiei.

Lizina: Lizina joaca un rol major in sinteza proteinelor, productia de hormoni si enzime si absorbtia calciului. Este, de asemenea, important pentru producerea de energie, functia imunitara si productia de colagen si elastina.

No Comments

  Leave a Reply