Menu
Blog / Casa si gradina

Din ce tipuri de materiale plastice provin ambalajele?

Din ce tipuri de materiale plastice provin ambalajele?

Materialele plastice sunt parte din viata noastra, fie ca ne place sa recunoastem acest lucru sau nu. Intalnim materiale plastice peste tot, acasa, la servici, chiar si bordul masinii este din materiale plastice.

De-asemenea, intalnim ambalaje din materiale plastice cand mergem la cumparaturi, si nu numai. In aceste conditii probabil va intrebati ce materiale folosesc cei mai renumiti producatori ambalaje plastic printre care se numara si Schoeller Allinert.

Daca pana acum nu ati gasit raspunsul pentru aceasta curiozitate, in randurile care urmeaza veti putea descoperi cateva informatii interesante legate de materialele plastice din care provin ambalajele. Din acest motiv va invitam sa parcurgeti acest articol pana la final!

Nu trebuie sa fii om de stiinta ca sa intelegi toate utilitatile materialelor plastice.

Materialele plastice sunt utilizate in diferite tipuri de ambalaje si recipiente pentru alimente din diverse motive: ele contribuie la protejarea alimentelor si la prevenirea deteriorarii, la asigurarea sigurantei alimentare si la prelungirea prospetimii alimentelor.

Care sunt diferitele tipuri de materiale plastice utilizate in ambalajele produselor alimentare?

Este posibil sa fi vazut un numar de la 1 la 7 in partea de jos sau pe o parte a recipientului de plastic. Acest numar este „codul de identificare a rasinii” din plastic, cunoscut si sub numele de „numar de reciclare”. Numarul ofera de asemenea, orientari pentru consumatorii care doresc sa recicleze recipiente din plastic.

Majoritatea rasinilor din plastic utilizate in ambalaje (#1 pana la #7) sunt reciclabile. Mai des, programele de reciclare comunitare colecteaza sticle de plastic din PET (#1) si HDPE (#2), dar multe comunitati isi extind programele pentru a colecta alte tipuri de materiale plastice.

In timp ce majoritatea comunitatilor instruiesc locuitorii lor sa recicleze in functie de forma unui element (de exemplu, sticle, capace de containere, capace), unele comunitati se refera, de asemenea, la codul de identificare al rasinii.

PETE sau PET (numarul de reciclare 1 / rasina ID cod 1)

Polietilena tereftalat (PETE sau PET) este un plastic usor semi-rigid sau rigid, care este mult mai rezistent la impact, care ajuta la protejarea alimentelor sau lichidelor din interiorul recipientului.

PET-ul este frecvent utilizat in ambalarea bauturilor racoritoare, bauturilor pentru sportivi, apei, ketchup-ului, sosurilor pentru salate, vitaminelor, sticlelor de ulei vegetal, si nu numai.

HDPE (Numarul de reciclare 2 / rasina ID cod 2)

Polietilena de inalta densitate (HDPE) este un plastic opac si dur, usor dar rezistent. De exemplu, un recipient de lapte HDPE poate cantari doar o jumatate de kilogram, dar are suficienta rezistenta pentru a detine aproximativ 3,78 litri de lapte.

HDPE este frecvent utilizat in recipiente de lapte si suc, sticle de otet si recipiente pentru sirop de ciocolata, in plus fata de pungi de cumparaturi.

PVC (numarul de reciclare 3 / rasina ID cod 3)

Elementul de clor este ingredientul principal utilizat pentru a face clorura de polivinil (PVC), un tip de plastic comun si rezistent chimic. Aceste doua caracteristici ajuta recipientele din PVC sa mentina integritatea produselor, inclusiv a medicamentelor.

Vinilul transparent este folosit ca ambalaj pentru medicamente. Vinilul este de asemenea utilizat in ambalaje blister (ambalaj care are o cavitate sau gol), ar fi ambalaje pentru menta racoritoare sau guma de mestecat, de exemplu.

LDPE (Numarul de reciclare 4 / rasina ID cod 4)

Polietilena de joasa densitate (LDPE) este mai subtire decat alte rasini, si de asemenea are o rezistenta mai mare la caldura. Datorita rezistentei si flexibilitatii sale, LDPE este utilizat in principal in aplicatii de folii din plastic care necesita termosigilare, dar este de asemenea, utilizata in aplicatii rigide.

LDPE este frecvent utilizat in ambalaje alimentare pentru a ambalaje de cafea poate, pungi de paine si pungi de fructe si legume utilizate in magazinele alimentare.

PP (numarul de reciclare 5 / rasina ID cod 5)

Polipropilena (PP) este un plastic oarecum rigid, dar mai putin fragil decat alte materiale plastice. Acesta poate fi translucid, opac, sau poate avea o culoare diferita atunci cand este fabricat. In general, PP are un punct de topire ridicat, ceea ce il face deosebit de potrivit pentru ambalarea produselor utilizate in cuptorul cu microunde sau in masina de spalat vase, de exemplu.

PP este frecvent utilizata in recipiente alimentare pentru cutii de iaurt, sirop de artar, crema de branza si smantana.

PS (Reciclarea numarul 6 / rasina ID cod 6)

Polistirenul (PS) este un plastic incolor si greu, fara multa flexibilitate. Acesta poate fi transformat in spuma sau aruncat in matrite pentru a fi turnate cu scopul de a fabrica tacamuri de unica folosinta sau vesela de unica folosinta printre altele.

In ambalajele alimentelor, PS este folosit pentru a face capace de plastic, tavi alimentare si de coacere, cutii sau caserole pentru fast-food si cutii de oua.

Altele (numarul de reciclare 7 / codul de identificare a rasinii 7)

„Altele” sau un simbol #7 pe recipientul de plastic indica faptul ca ambalajul a fost fabricat dintr-o rasina de plastic diferita de cele sase tipuri de rasini mentionate mai sus, de exemplu, ambalajul ar putea fi policarbonat.

In ambalajele alimentelor, tipul de #7 din plastic este utilizat in general pentru a face recipiente de aproape 20 de litri de apa si unele sticle de sucuri de citrice si ketchup, capace pentru paharele de cafea de la automatul de cafea, si nu numai.

No Comments

    Leave a Reply