Menu
BlockChain / Tehnologie

Este Bitcoin legal? O actualizare din 2021 cu privire la aceasta intrebare

Este Bitcoin legal

Legalitatea Bitcoin a fost intotdeauna o conversatie controversata. Cum abordeaza un guvern un bun digital global descentralizat care nu trebuia controlat de un partid centralizat sau de o organizatie? O noua forma de moneda rezistenta la cenzura si orientata catre comunitate?

Ca atare, guvernul Statelor Unite a avut dificultati in reglementarea Bitcoin (BTC), nu doar din motivele de mai sus. Exista mai multe straturi la prima criptomoneda din lume care depaseste investitiile traditionale, cum ar fi mineritul si tranzactionarea.

Fiecare activitate necesita propriile reglementari, avand in vedere ca majoritatea au dificultati in a afla cum functioneaza Bitcoin, cum este reglementat si cum pot fi impozitate profiturile. Aceasta lupta guvernamentala se intinde in toate partile industriei criptografice.

De exemplu, partile legale nu pot permite partilor neautorizate sa gestioneze cripto, la fel cum nu pot permite oricui sa gestioneze monedele traditionale fiduciare. Autoritatile de reglementare isi propun sa stabileasca noi linii directoare cu privire la companiile care asigura custodia criptografica sau care gestioneaza activele digitale in alte moduri.

Aceasta sarcina este si mai complicata, deoarece unele active sunt considerate valori mobiliare, in timp ce altele sunt proprietate. Apoi, exista si instrumente derivate si alte aspecte ale procesului de investitii.

Castigul din „airdrop” (trimiterea de monede sau token-uri la adrese de portofel pentru a promova constientizarea unei noi monede virtuale) ar trebui sa fie impozitata diferit decat un castig investitional din tranzactionarea cu criptomonede?

Unde intra in joc asa numitele hard forks (O divizare majora sau hard fork este procesul prin care o singura criptomoneda se imparte in doua)? Permit guvernele profiturile miniere, cum sunt impozitate si cum este monitorizat procesul?

Reglementarile pot varia pur si simplu in functie de modul in care functioneaza mineritul pentru fiecare retea si daca o entitate exploateaza din motive personale sau comerciale, chiar si pentru nivelurile de venit anuale. Unele companii ar putea plati angajatii din castigurile obtinute in timpul exploatarii miniere, ceea ce ar trebui sa reglementeze diferite politici.

Exista atat de multe tipuri de venituri in cripto – pe majoritatea, cetateanul traditional nu le intelege. In anumite privinte, tehnologia se dezvolta mai repede decat cunostintele de criptografie obisnuite, iar reglementarile guvernamentale necesita timp pentru a intelege si a concretiza.

In cele din urma, exista si aspecte de globalizare si libertate de miscare de luat in considerare. Cetatenii pot detine si castiga cripto oriunde in lume, deci cum abordeaza guvernele acest lucru? Nu este de mirare ca reglementarea necesita timp, dar iata o prezentare generala a modului in care unele tari din intreaga lume cauta sa reglementeze criptomonedele.

Este Bitcoin legal in SUA?

Nu a fost niciodata „ilegal” sa cumperi si sa detii Bitcoin in Statele Unite – cel putin, nu la nivel federal. Politicile variaza in functie de statul de resedinta.

Cu toate acestea, statutul de reglementare al activului la nivel national a variat din cand in cand, partidele federale nereusind sa decida asupra unei singure politici si abordari. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC), Reteaua de Combatere a Infractionalitatii (FinCEN) si Comisia pentru tranzactii cu contracte futures pe marfuri (CFTC) sunt doar cateva agentii care incearca sa reduca Bitcoin, iar opiniile lor difera.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC)

SEC discuta despre Bitcoin din 2014 – un an in care a lansat o alerta pentru investitori care ii avertiza pe cetateni cu privire la riscurile Bitcoin. Aceste riscuri includ fraude potentiale, volatilitate si escrocherii. In 2018, seful de atunci al SEC, Jay Clayton, a vorbit despre clasificarea Bitcoin ca proprietate si nu ca valoare mobiliara si ca ar trebui impozitat ca atare.

In timp ce majoritatea criptomonedelor sunt considerate valori mobiliare, Bitcoin nu este, deoarece nu exista o parte beneficiara in spatele contractului de investitii. In schimb, reteaua este autonoma, iar Bitcoin este considerat de SEC ca mai degraba o moneda traditionala ca dolarul SUA. De fapt, Clayton a mai sustinut despre criptomonede ca „sunt inlocuiri pentru monedele suverane, inlocuiesc dolarul, euro, yenul”, ceea ce contribuie la decizia sa finala.

In caz contrar, regulamentul SEC tinde sa se concentreze asupra ofertelor initiale de monede (ICO), deoarece acestea sunt mai asemanatoare cu startup-urile tehnologice care cresc capitalul. In ceea ce priveste reglementarea Bitcoin, alte grupuri au mai multe de spus despre asta.

Agentia de Administrare Fiscala a Statelor Unite (Internal Revenue Service)

In 2014, IRS a lansat avizul 2014-21, care clasificat Bitcoin ca proprietate. Aceasta inseamna ca investitorii trebuie sa plateasca impozitul pe castigurile de capital pentru fiecare tranzactie in criptovaluta si sa il raporteze la IRS in USD in fiecare an. O astfel de politica include, printre alte activitati, profituri din mineitul Bitcoin si plati pentru bunuri si servicii.

Abia in 2020, IRS a adaugat un simbol bursier oficial pe formularul 1040, care impune contribuabililor sa dezvaluie orice activitate in moneda virtuala. In timp ce multi comercianti Bitcoin au folosit statutul descentralizat al activului pentru a evita impozitele, IRS a format un grup de lucru pentru a vana astfel de evazionisti in 2018.

Comisia pentru tranzactii cu contracte futures pe marfuri (CFTC)

CFTC percepe Bitcoin drept o marfa similara cu aurul si alte metale pretioase. In 2017, comisia a lansat un manual, definindu-si opiniile din motive de claritate. Mai mult decat atat, puterea grupului asupra instrumentelor derivate va acoperi in cele din urma tranzactionarea din interior, tranzactiile si activitatile similare pe masura ce va afla despre industrie.

Investitorii institutionali care asteapta sa se implice in fenomenul criptomonedelor ar putea gasi CFTC destul de interesanta. La urma urmei, comisia a lansat un plan strategic 2020-2024 oficial care vizeaza Bitcoin si alte criptomonede. Planul se concentreaza in mod special pe reglementarea criptografica clara pentru toti americanii, incurajand totodata inovatia in spatiu. Acestea fiind spuse, intentioneaza sa fie „dura” cu cei care „incalca regulile”.

CFTC si-a onorat si cuvantul, urmarind dupa bursa BitMEX, declarand ca nu a reusit sa inregistreze platforma. Multi entuziasti cripto sunt emotionati, deoarece reglementarea ar putea insemna un eventual fond tranzactionat pe bursa (ETF) – ceva ce SEC nu a vrut sa implementeze de ceva timp.

Reteaua de Combatere a Infractionalitatii (FinCEN)

Reteaua de Combatere a Infractionalitatii (FinCEN)

FinCEN si-a stabilit orientarile in 2013, afirmand ca, desi moneda virtuala este un mijloc de schimb, nu are toate atributele unei monede reale, ceea ce inseamna ca nu este considerata curs legal. Acestea fiind spuse, afirma ca, atata timp cat un client este dispus sa-l accepte, oricine poate folosi Bitcoin pentru a cumpara bunuri si servicii.

De asemenea, este important sa retineti ca cei care folosesc criptomonede pentru a cumpara bunuri si servicii nu sunt considerati o afacere de servicii monetare, ceea ce inseamna ca se incadreaza in politici de reglementare diferite fata de o afacere traditionala.

Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii

In martie 2021, presedintele Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, Jerome Powell, a declarat ca Bitcoin este mai mult un „activ speculativ” mai aproape de aur decat o moneda sau un depozit de valoare. Powell a sustinut, de asemenea, ca Bitcoin nu este un depozit de valoare deosebit de util datorita volatilitatii sale, de unde si denumirea speculativa.

De fapt, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii a inregistrat adesea o evidenta a riscurilor Bitcoin si a altor active digitale, recomandand cetatenilor sa nu investeasca in ele. Randal K Quarles, un presedinte cheie in Consiliul Guvernatorilor Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii a mers pana acolo incat a exclamat ca Bitcoin nu va fi niciodata un „mijloc revolutionar de plata”.

Cu toate acestea si oarecum ironic, Sistemul Federal de Rezerve intentioneaza sa continue sa dezvolte propria sa moneda digitala, care probabil va semana mai mult cu o moneda stabila.

Autoritatea de reglementare a industriei financiare

FINRA cere brokerilor de criptomonede sa aiba certificare pentru a face fata unor astfel de valori mobiliare precum Bitcoin. Daca, sa zicem, un asa-numit broker de criptomonede furnizeaza informatii gresite, FINRA poate oferi un avocat care sa ajute. Daca brokerul nu are licenta, va avea dificultati in a-si continua practica si probabil va trebui sa renunte la afaceri.

In caz contrar, FINRA face tot posibilul pentru a educa cetatenii cu privire la riscurile criptomonedelor, oferind podcast-uri informative si ghiduri cu privire la activele digitale.

Oficiul controlorului valutei (OCC)

Oficiul controlorului valutei (OCC)

OCC a fost unul dintre cele mai progresiste grupari guvernamentale in ceea ce priveste legislatia Bitcoin si a criptomonedelor. In calitate de autoritate de reglementare a marilor banci, oficiul a permis bancilor nationale sa inceapa in mod legal sa ofere servicii de custodie criptografica si sa lucreze cu monede stabile in 2020 inainte de a nominaliza prima „banca de active digitale” a Statelor Unite anul viitor.

De atunci, controlorul in functie al OCC, Michael Hsu, a prezentat planurile de a revizui ghidul sau criptografic pentru a incuraja „inovatia responsabila”. El doreste ca startup-urile cripto sa se simta binevenite in Statele Unite, presupunand ca ii vor pastra si pe cetateni in siguranta.

Istoria reglementarii in Statele Unite

Este sigur sa spunem ca guvernelor nu le-a pasat de Bitcoin la lansarea sa, in 2009 – presupunand ca stiau chiar despre asta. Acestea fiind spuse, dupa ce cetatenii au folosit BTC pe dark web, autoritatile de reglementare au inceput sa observe. Situatia a luat o intorsatura cu adevarat odata ce FBI a eliminat Drumul Matasii in 2013, o platforma web intunecata de varf care accepta doar Bitcoin.

In doar doi ani, The Silk Road castigase peste 1,3 miliarde de dolari in Bitcoin. FBI s-a temut ca o mare parte din venituri ar fi rezultatul spalarii banilor, incepand anonimatul dezbaterii Bitcoin. In acelasi an, FinCEN a declarat ca Bitcoin nu era curs legal. Senatul SUA a trimis, de asemenea, scrisori prin care avertiza politia cu privire la amenintarile activelor digitale.

Totusi, abia in 2015, un stat a abordat reglementarea utilizarii criptomonedelor. Acest stat era New York, care a analizat public sectorul timp de doi ani. Apoi a venit BitLicense – un mandat obligatoriu pe care o companie trebuie sa-l treaca pentru a intermedia cumpararea si vanzarea de cripto, sa stocheze sau sa ofere custodia cripto, sa opereze un schimb de cripto si multe altele.

Aprobarea BitLicense necesita implementarea politicilor Know Your Customer (KYC) si Anti-Spalare a Banilor (AML), printre alte cerinte. Multe state au urmat exemplul in reglementarea Bitcoin, dar niciunul dintre ele nu are ceva similar cu un BitLicense.

Regulamentul a fost eficientizat in continuare in 2020, gratie Adunarea supraveghetorilor bancilor statale (CSBS). Acest lucru a facut mai usoara pentru PayPal si grupuri de plati similare oferirea de active digitale.

Wyoming este un stat foarte criptografic – unul care recunoaste in mod legal criptomonedele ca fiind bani. Statul permite companiilor criptografice sa devina institutii depozitare cu scop special (SPDI), un fel de banca care poate imprumuta active digitale, poate asigura custodia cripto si poate oferi alte tipuri de servicii.

Statul Texas este similar cu Wyoming prin faptul ca recunoaste criptomonedele ca mijloc de schimb. Este, de asemenea, una dintre cele mai prietenoase state cand vine vorba de mineritul criptografic. Texas intentioneaza sa devina un hub major de extragere a criptomonedelor.

In cele din urma, primarul din Miami a dedicat anul 2021 stabilirii unor legi progresive criptografice in statul Florida. Orasul incearca sa permita cetatenilor sa plateasca impozite in Bitcoin, de exemplu, printre alte evolutii semnificative care recunosc criptomonedele ca un transfer de valoare.

Este Bitcoin legal in China?

In mai 2021, China a interzis oficial grupurilor financiare sa furnizeze orice servicii legate de Bitcoin. In timp ce tara a interzis deja schimburile de criptomonede si metodele de strangere de fonduri legate de cripto, aceasta interdictie a urmarit intreprinderile traditionale implicate in serviciile cripto, cum ar fi bancile si alte institutii financiare. Tara a citat volatilitatea cripto ca rationament.

Cu toate acestea, cetatenii care detin deja valuta in criptomonede au dreptul legal sa o pastreze.

Istoria reglementarii in China

In general, China nu cauta sa reglementeze in mod proactiv criptomoneda, dar nu a fost intotdeauna asa. Pana la sfarsitul anului 2017, cetatenii chinezi se bucurau de cripto fara prea multa interventie guvernamentala. In cele din urma, guvernul a aflat suficient despre cripto si a reprimat intreprinderile cu risc ridicat.

Ca urmare, Banca Populara a Chinei a interzis ofertele initiale de monede (ICO), ceea ce inseamna ca proiectele nu ar putea efectua strangeri de fonduri in tara. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza prea mare, deoarece guvernul chinez a urmarit tot felul de tranzactii internationale – cripto si altele. Aceste reglementari au afectat tranzactionarea criptomonedelor in China si multe companii au trebuit sa se indeparteze de continent.

Guvernul chinez emite noi represiuni impotriva mineritului in vara anului 2021. Avand in vedere ca tara detinea o parte semnificativa din minerii mondiali – aproximativ 50% pana la 70% – pretul Bitcoin a scazut puternic ca urmare. China a dat vina pe minerii Bitcoin pentru lipsa obiectivelor sale climatice. In acelasi an, China a interzis grupurilor financiare sa ofere servicii de criptare si a interzis grupurilor mari ca Alipay sa faca acelasi lucru.

Pe de alta parte, marea represiune a Chinei este interesul guvernului pentru tehnologia blockchain si monedele digitale ale bancii centrale (CBDC). Se stie ca tara lucreaza la propriul CBDC, care este o criptomoneda stabila care este legata de pretul yenului intr-un raport unu-la-unu. In cele din urma, odata lansata, tehnologia ar permite Chinei sa digitalizeze yenul.

Reglementarea Bitcoin in restul lumii

Dupa cum probabil se poate deduce, nu exista o stare globala de reglementare atunci cand vine vorba de criptomonede. Aproape fiecare tara are reguli care difera intre ele. Sa le trecem in revista pe cele mai importante.

Asia

Rusia

Pentru o vreme, Bitcoin a ramas nereglementat in Rusia. Cu toate acestea, in 2020, tara a adoptat un proiect de lege care prevede ca niciun angajat federal si nici familiile lor nu pot detine cripto sub nicio forma. Guvernul rus a legitimat, de asemenea, tranzactionarea Bitcoin, desi a impiedicat utilizarea Bitcoin si a altor criptomonede in schimbul bunurilor si serviciilor.

Unii oficiali au incercat sa argumenteze acest lucru si exista chiar si un grup de lobbisti care sustin ca guvernul rus sta in calea industriei criptografice. Exista, de asemenea, zgomote cu privire la un nou proiect de lege care ar impune cetatenilor sa isi declare avutiile.

Japonia

Guvernul Japoniei a declarat Bitcoin ca mijloc legal de plata incepand cu 2016 si impune schimburilor de criptare sa respecte politicile AML si KYC. Aceasta decizie este rezultatul a ani de cercetari guvernamentale dupa incidentul din Muntele Gox.

Alte hack-uri au afectat schimburile de criptomonede japoneze, ceea ce a determinat autoritatile sa solicite politici de protectie mai bune si sa puna in schimb noi schimburi deocamdata. Cu toate acestea, in 2019, Japonia a inceput sa permita noi schimburi criptografice si sa indice reglementari catre imbunatatirea pietelor de oferire a token-urilor de securitate (STO) si ICO.

India

Banca de rezerva a Indiei (RBI) a interzis companiilor locale sa deserveasca criptomonedele in 2018, declarand ca acestea nu au curs legal si ca nicio entitate nu poate avea o „relatie” cu aceasta. Aceasta interdictie a durat doi ani pana in martie 2020, cand RBI a revenit asupra ei. Deci, tranzactionarea Bitcoin si a criptomonedelor este acum legala, dar ofertele initiale de monede si fondurile de active sunt inca ilegale.

Europa

Tarile sunt relativ progresiste in Europa, desi Uniunea Europeana inca se lupta sa gaseasca un consens de reglementare. In 2015, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca tranzactionarea cu criptomonede este o furnizare de servicii. Aceasta declaratie inseamna ca activele digitale nu sunt supuse taxei pe valoarea adaugata (TVA). Desigur, tarile individuale pot decide in continuare propriile lor reglementari, la fel cum pot decide si statele din SUA.

Acestea fiind spuse, tarile europene au semnat a cincea directiva anti-spalare a banilor (AMLD5), care afecteaza toate tarile. Aceasta directiva va crea un registru al tuturor comerciantilor si detinatorilor de criptomonede, in incercarea de a combate terorismul si spalarea banilor.

Franta

Franta a reglementat ICO-urile si grupurile care furnizeaza servicii cripto in 2019. De atunci, tara a inasprit sever toate cerintele KYC si AML pentru schimburile franceze si le-a cerut sa se inregistreze la guvernul federal.

Cu toate acestea, incepand cu 2021, tara inca cauta sa creeze un cadru de reglementare general. Guvernatorul Bancii Frantei, Francois Villeroy de Galhau, a sustinut ca UE are la dispozitie doar unul sau doi ani inainte ca activele digitale sa ii afecteze suveranitatea financiara.

Germania

In 2021, Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara Germana (BaFin) a acordat companiei Coinbase o licenta oficiala necesara pentru a continua sa deserveasca clientii din tara. Coinbase marcheaza primul grup legat de cripto care a primit aceasta licenta – o cerinta care a intrat in vigoare in noiembrie 2019. BaFin intentioneaza sa atribuie licenta multor alte grupuri.

Regatul Unit

Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) din Regatul Unit este pozitiva fata de Bitcoin, chiar daca activul nu este considerat curs legal. Incepand cu 2020, activul este considerat proprietate in Marea Britanie, ceea ce inseamna ca sunt supuse impozitului pe castigurile de capital. Cu toate acestea, deoarece criptomonedele sunt diferite de o clasa traditionala de active, acea taxa poate varia in functie de partile implicate.

Cu toate acestea, in 2021, FCA a interzis serviciului international de schimb valutar digital online Binance sa participe la activitati reglementate in Marea Britanie din cauza unei revizuiri a operatiunilor. De asemenea, tara si-a propus sa interzica instrumentele derivate din criptomonede, deoarece acestea nu pot fi „evaluate in mod fiabil” de catre clienti.

America de Sud si Centrala

El Salvador

El Salvador marcheaza prima tara din lume care a obtinut cursul legal Bitcoin. Incepand din vara anului 2021, a intrat in vigoare o lege care impune companiilor sa accepte Bitcoin pentru bunuri si servicii. De asemenea, cetatenii pot plati pentru locuinte cu activul digital, care nu are impozit pe castiguri de capital atunci cand este cheltuit.

Presedintele El Salvador a trimis Bitcoin in valoare de 30 de dolari pe portofelul personal al fiecarui rezident adult care dorea sa adopte noua forma de plata.

Paraguay

La scurt timp dupa reglementarea El Salvador, multi credeau ca Paraguay va urma. La 14 iulie 2021, Congresul din Paraguay a lansat un proiect de lege care „reglementeaza activitatile de productie si comercializare a activelor virtuale sau criptoactive”. In esenta, vor exista trei partide guvernamentale care controleaza aspectele cripto, incercand sa previna spalarea banilor si sa gestioneze intreaga utilizare a energiei electrice.

In caz contrar, tara va stabili o monitorizare a tranzactiilor criptografice pe care toti trebuie sa o respecte, iar minerii trebuie sa obtina o licenta virtuala de exploatare miniera pentru a continua activitatea. Cu toate acestea, este important sa retineti ca activele virtuale nu sunt considerate plati legale in Paraguay. Mai degraba, acestea sunt considerate jetoane de securitate de care publicul are dreptul sa profite.

Panama

In cele din urma, parlamentarii din Panama intentioneaza sa introduca reglementarea Bitcoin in iulie 2021. Tara va prezenta un proiect de lege care aduce reguli clare si acces la monedele digitale. Congresmanul Gabriel Silva sustine ca acest sprijin va face din Panama un incubator pentru tehnologii financiare si dezvoltari antreprenoriale.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.