Menu
Blog / Curiozitati

Ghidul Bullet Journal pentru începători

Ghidul Bullet Journal pentru începători

Dacă dorești să înveți cum să configurezi un bullet journal, trebuie să ții cont de câteva reguli. Forma sa de bază este foarte simplă, dar poate fi personalizată la infinit pentru a se potrivi propriilor nevoi și stilului de viață. Citește mai departe câteva sfaturi de la Paperie.ro pentru începerea unui bullet journal.

Ce este un bullet journal?

Bullet Journal System, sau pe scurt „Bujo”, este o metodologie de planificare și productivitate dezvoltată de Ryder Carrol. Un jurnal bullet te poate ajuta să îți organizezi gândurile, sarcinile și să îți planifici programul în mod conștient. În acest jurnal, poți înregistra sarcini, evenimente și note în propoziții scurte – cunoscute și sub denumirea de „gloanțe”. Poți nota rapid gândurile și sarcinile care îți vin în minte pe parcursul zilei. În felul acesta te poți relaxa și nu trebuie să îți faci griji că uiți lucruri.

Cum să creezi un Bullet Journal: un ghid pas cu pas

Poți construi un jurnal de bază în 5-10 minute. Adună mai întâi instrumentele. Tot ce ai nevoie pentru a începe este niște hârtie și un pix. Mai târziu, poate dorești să utilizezi și markere, evidențieri și autocolante. Apoi creează prima pagină: pagină de index, jurnal viitor, jurnal lunar și jurnal zilnic. De asta ai nevoie pentru un jurnal complet și funcțional.

Pasul 1: Adună-ți materialele

Tot ce ai nevoie pentru a crea un bullet journal este un caiet și un pix. Poți folosi niște hârtie liniată dintr-un caiet simplu. Dacă descoperi că îți place acest tip de jurnal, poate vei dori să faci upgrade la un caiet cu grilă de puncte precum Moleskine sau Lighthouse. Dar deocamdată, poți începe într-un mod simplu. Cât despre papetărie, alege ceea ce îți place. Un creion, un stilou, orice este convenabil.

Pasul 2: Creează o pagină de index

Pagina de index este coloana vertebrală a organizării în sistemul bullet journal. Acesta este primul lucru pe care îl vei configura în noul tău jurnal. Indexarea este o modalitate rapidă și ușoară de a organiza conținutul jurnalului. Pagina de index este o listă de nume de pagini din jurnal și numerele de pagini corespunzătoare.

De fiecare dată când creezi o pagină nouă, dai un număr de pagină corespunzător și introduce-l în index. Pentru a configura paginile de index, deschide primele două pagini ale caietului și marchează-le ca „index”.

Dacă paginile nu sunt deja numerotate, acestea vor trebui numerotate. Distribuțiile lunare și paginile de colecție sunt deosebit de importante pentru a fi adăugate la index. Cu toate acestea, nu trebuie să adaugi și jurnalele zilnice. În timp, vei completa indexul pe măsură ce utilizezi Bullet Journal.

Pasul 3: Stabilește evenimente viitoare

Jurnalul viitor este o colecție a tuturor evenimentelor viitoare. În forma sa cea mai simplă, este un calendar simplificat în stil listă. Utilizează jurnalul viitor pentru a urmări sărbătorile, zilele de naștere și alte date importante.

Devine un ghid de referință pe care să îl consulți atunci când îți planifici jurnalele lunare și zilnice.

Pentru acest pas, deschide o pagină goală, scrie „Jurnal viitor” în partea de sus, numerotează pagina și adaug-o la index. Împarte paginile în numărul de luni de care ai nevoie. Adaugă orice evenimente, termene limită, obiective sau date importante.

Pasul 4: Configurează un jurnal lunar

Jurnalul lunar este o secțiune de una sau două pagini care te ajută să îți organizezi luna. Pentru a configura această parte, deschide o pagină goală, scrie luna în partea de sus a paginii, numeroteaz-o și adaug-o la index.

Pasul 5: Configurează un jurnal zilnic

Această parte este esența sistemului bullet journal. Poți crea un nou jurnal zilnic pentru a rămâne organizat și concentrat pe sarcini. Pentru a crea secțiunea, deschide o pagină goală, scrie data în partea de sus a paginii și numerotează pagina. Nu trebuie să-l încadrezi la index. Apoi adaugă sarcinile zilei, evenimentele și alte însemnări la lista ta. În timpul zilei, poți marca proiectele ca finalizate. Este în regulă dacă nu îți îndeplinești toate sarcinile zilnice! Verifică jurnalul zilnic pentru a afla ce sarcini neterminate merită atenția ta mâine, apoi transferă-le în ziua următoare.

No Comments

    Leave a Reply