Menu
Blog / Sanatate

Hernie de disc- ce este ? Simptome ale acesteia

Hernie de disc- ce este ? Simptome ale acesteia

Principalul simptom al herniei de disc este durerea la nivelul coloanei vertebrale care apare de obicei in regiunea in care se afla hernia si poate fi la nivelul coloanei vertebrale cervicale, lombare sau toracice.

In plus, durerea poate urma calea nervilor din regiune, astfel incat sa poata radia chiar si in locuri mai indepartate, ajungand la picioare sau brate.

Alte simptome care pot aparea in hernia de disc sunt furnicaturile, amorteala sau, in cele mai severe cazuri, scaderea rezistentei sau incontinenta urinara. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul ca hernia de disc nu provoaca intotdeauna simptome sau poate provoca chiar disconfort usor.

Hernia de disc apare atunci cand discul intervertebral si centrul sau gelatinos, care functioneaza ca un fel de amortizor al coloanei vertebrale, parasesc locul potrivit, provocand compresia nervilor din regiune. Tratamentul se face cu medicamente pentru ameliorarea durerii, kinetoterapie sau, in unele cazuri, interventii chirurgicale. Hernia de disc se poate face si la  coloana lombara.

Hernie lombara discala

Cand apare acest tip de hernie, este obisnuit ca durerile severe de spate sa apara impreuna cu alte simptome, cum ar fi:

  • Durere de-a lungul caii nervului sciatic care merge de la coloana vertebrala la fese, coapsa, picior si calcai;
  • Poate exista slabiciune a picioarelor;
  • Dificultatea de a ridica piciorul lasand calcaiul pe pamant;
  • Modificarea functiei intestinului sau vezicii urinare, datorita comprimarii nervilor.

Cantitatea si intensitatea simptomelor vor depinde de localizarea si implicarea nervilor. In general, pierderea puterii indica o modificare grava, care urmeaza sa fie evaluata rapid de traumatolog sau neurochirurg.

Hernie de disc toracica

Hernia de disc toracica este mai putin frecventa, care apare in doar 5% din cazuri, dar atunci cand apare poate provoca:

  • Durere in regiunea centrala a coloanei vertebrale care radiaza la coaste;
  • Durere in respiratie sau efectuarea de miscari cu pieptul;
  • Durere sau senzatie afectata in burta, spate sau picioare;
  • Incontinenta urinara.

Cand apar aceste simptome care indica prezenta unei hernii de disc, trebuie sa mergeti la traumatolog sau la un neurochirurg pentru a efectua o evaluare si a solicita efectuarea de examene imagistice, cum ar fi raze X, imagistica prin rezonanta magnetica sau o tomografie a coloanei vertebrale.

In functie de rezultatul examinarilor, tratamentul se poate face cu fizioterapie sau interventie chirurgicala, in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane si de gravitatea problemei. Aflati mai multe despre tratamentul herniei de disc.

Hernie de disc cervicala

In acest tip de hernie, durerea este localizata in partea superioara a coloanei vertebrale, mai exact la gat. Compresia nervoasa poate provoca durere sa radieze la umar sau brat. Alte simptome includ:

  • Dificultatea de a efectua miscari cu gatul;
  • Senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul umarului, bratului, cotului, mainii sau degetelor;
  • Scaderea rezistentei intr-una dintre brate.

Simptomele herniei de disc pot varia de la individ la individ, deoarece depinde de localizarea si intensitatea compresiei. Aceste simptome pot aparea brusc, dispar spontan si se pot intoarce la intervale imprevizibile. Dar ele pot fi, de asemenea, constante si de lunga durata, devenind o durere cronica, care necesita consult de specialitate si o interventie in acest sens.

Cauze ale durerilor de ceafa

Miscarea si exercitiile fizice tind sa fie bune pentru gat, dar exagerarea poate duce la dureri de gat si rigiditate. Atunci cand se dezvolta o intepenire a gatului ca urmare a efortului excesiv in timpul muncii fizice, simptomele pot incepe imediat dupa producerea ranii sau poate fi intarziate cu cateva ore sau mai mult. Inceperea tratamentului de la primul semn, mai degraba decat continuarea activitatii sau lasarea durerii sa se agraveze, poate preveni ranirea ulterioara si poate accelera procesul de recuperare.

Indiferent daca lucrezi cu norma intreaga ca muncitor in constructii sau ajuti un prieten sa se mute in oras, efectuarea de munca fizica care implica transportul de obiecte grele sau tinerea gatului in pozitii incomode poate duce la incordarea gatului si rigiditatea. Cateva exemple comune includ:

Ridicarea sau transportul de obiecte prea grele. Cand incearca sa ridice sau sa transporte un obiect prea greu, o persoana are mai multe sanse sa compenseze folosind o postura proasta sau indoind stangaciul gatului pentru a mentine echilibrul sau impulsul.

Miscari repetitive sau suprasolicitare. Unele sarcini necesita aceleasi miscari din nou si din nou, cum ar fi privirea in sus in timp ce pictati un tavan sau privirea in jos in timp ce asezati caramizi. Cand un muschi sau o articulatie este suprafolosit, acesta poate deveni inflamat si rigid.

Efectuarea unei noi sarcini sau manevre. Un muschi este mai susceptibil de a deveni incordat atunci cand este lucrat intr-un mod necunoscut. De exemplu, transportul unui articol lung si voluminos poate sa nu fie prea greu, dar daca necesita indoirea gatului intr-un unghi neobisnuit, poate provoca o intepenire a gatului mai tarziu.

No Comments

    Leave a Reply