Menu
Blog

În ce parte trebuie să fie apartamentul pentru a beneficia de cât mai multă lumină?

În ce parte trebuie să fie apartamentul pentru a beneficia de cât mai multă lumină?

Atunci când achiziționezi un apartament sau îți amenajezi casa, una dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare este orientarea acestuia. Orientarea apartamentului poate să aibă un impact semnificativ asupra nivelului de lumină naturală pe care îl primește, ceea ce poate să influențeze confortul și eficiența energetică a locuinței tale.

 1. Orientarea Sud

Apartamentele orientate spre sud sunt cele care au ferestrele principale orientate către punctele cardinale sud sau sud-vest. Acestea beneficiază de cea mai lungă expunere la soare pe parcursul zilei. Prin urmare, aceste apartamente primesc o cantitate generoasă de lumină naturală pe tot parcursul anului. Orientarea sud este de obicei considerată cea mai favorabilă în ceea ce privește lumină naturală și încălzirea solară. Înainte de a face orice alegere citește și despre acte necesare vânzare apartament. Acum să discutăm despre zonele din Sudul capitalei:

Avantaje:

 • Lumină naturală abundentă pe tot parcursul zilei.
 • Încălzire solară în sezonul rece, ceea ce poate să conducă la economii la factura de încălzire.
 • Posibilitatea de a amenaja terase sau grădini de iarnă pentru a valorifica la maximum lumina solară.

Dezavantaje:

 • În timpul verii, apartamentele orientate spre sud pot deveni mai calde, necesitând sisteme eficiente de răcire.
 • Unele spații pot necesita protecție solară pentru a evita supraincălzirea și bleșteala.
 1. Orientarea Nord

Apartamentele orientate spre nord au ferestrele principale orientate către punctele cardinale nord sau nord-vest. Acestea primesc lumină naturală mai puțină decât cele orientate spre sud, dar au avantaje specifice. Orientarea nord este de obicei preferată în zone cu climat cald, deoarece poate să ofere o temperatură interioară mai constantă și mai puțină expunere la căldura excesivă a soarelui.

Avantaje:

 • Temperatură interioară mai constantă și mai puțină supraincălzire în timpul verii.
 • Mai puțină necesitate de sisteme de protecție solară.
 • Lumina difuză poate să fie potrivită pentru anumite activități, cum ar fi cititul sau lucratul la computer.

Dezavantaje:

 • Cantitate redusă de lumină naturală în comparație cu orientarea sud.
 • Posibile deficiențe în ceea ce privește expunerea la soare și încălzirea solară în sezonul rece.
 1. Orientarea Est

Apartamentele orientate spre est au ferestrele principale orientate către punctele cardinale est sau est-vest. Acestea primesc lumină naturală dimineața devreme și beneficiază de răsăritul soarelui. Orientarea est poate să fie preferată pentru cei care apreciază lumina matinală și își doresc să se trezească cu soarele.

Avantaje:

 • Lumina naturală dimineața devreme, ideală pentru a începe ziua cu energie.
 • Menținerea temperaturii interioare mai răcoroase în timpul după-amiezelor călduroase de vară.

Dezavantaje:

 • Cantitatea de lumină naturală scade pe parcursul zilei, astfel că poate să fie nevoie de iluminat artificial mai puternic în timpul serii.
 • Expunerea la soare poate să fie mai scurtă decât în cazul orientării sud, ceea ce înseamnă mai puțină încălzire solară în sezonul rece.
 1. Orientarea Vest

Apartamentele orientate spre vest au ferestrele principale orientate către punctele cardinale vest sau vest-est. Acestea primesc lumină naturală în timpul serii, ceea ce poate să creeze o atmosferă plăcută și relaxantă în interior. Orientarea spre vest poate să fie preferată pentru cei care își doresc să se bucure de apusurile spectaculoase.

Avantaje:

 • Lumină naturală în timpul serii, potrivită pentru relaxare.
 • Posibilitatea de a admira apusurile de soare din propriul apartament.

Dezavantaje:

 • Expunerea la soare poate să creeze căldură excesivă în timpul verii, ceea ce poate să necesite sisteme de răcire eficiente.
 • Dimineața poate să fie mai puțină lumină naturală, astfel că poate să fie nevoie de iluminat artificial mai puternic în acest interval.

Orientarea apartamentului poate să fie un factor important atunci când iei în considerare achiziționarea sau amenajarea unei locuințe. Fiecare orientare are avantaje și dezavantaje specifice, iar alegerea potrivită depinde de preferințele personale și de nevoile tale. Este important să analizezi nivelul de lumină naturală pe care îl oferă apartamentul în funcție de orientare și să îl adaptezi la preferințele și stilul tău de viață.

No Comments

  Leave a Reply

  For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

  I agree to these terms.