Menu
Sanatate

Patologii comune ale urechii

Patologii comune ale urechii

Un otoscop, iar aici pute da drept exemplu produsul Firefly High Resolution Video Otoscope, este un instrument care straluceste un fascicul de lumina pentru a ajuta la vizualizarea si examinarea starii canalului urechii si a timpanului. Examinarea urechii poate dezvalui cauza simptomelor precum o durere de ureche, senzatia de pierdere a auzului.

Exista diferite patologii ale urechii, care pot fi depistate de catre specialisti utilizand un Firefly High Resolution Video Otoscope, iar in urmatoarele randuri puteti descoperi mai multe exemple.

Membrana normala timpanica

Membrana normala timpanica (TM) este o membrana semitransparenta palida, gri, ovoida, situata oblic la capatul canalului auditiv extern osos. Manerul malleusului se vede extinzandu-se in jos si inapoi, terminand la varful „conului de lumina reflectata” triunghiular.

Procesul indelungat al incusului si articulatia acestuia cu capul stalpilor pot fi deseori vazute prin cadranul postero-superior al unei membrane subtiri timpanice. Mobilitatea unui TM intact poate fi evaluata cu usurinta prin utilizarea atasamentului pneumatic la otoscop.

Exostoza (ureche stanga)

Exostozele apar ca afectiuni discrete, dure, rotunde sau ovale, care sunt uneori pedunculate. Exostozele din canalul urechii sunt mai des multiple, decat cele individuale si sunt de obicei bilaterale. De obicei sunt asimptomatice, cu crestere extrem de lenta si rareori se maresc suficient pentru a oculta meatul.

Exostozele multiple par sa rezulte din stimularea prelungita a canalului extern osos cu apa rece si, prin urmare, sunt vazute mai frecvent la persoanele care inoata frecvent.

Cerumen

Examenul otoscopic in cazurile de otomicoza dezvaluie resturi groase de culoare alba sau crema, care poate avea un aspect pufos datorita prezentei miceliei minuscule. Atunci cand infectia este cauzata de Aspergillus niger, poate fi posibila identificarea conidioforilor minusculi gri-negru.

Pielea subiacenta a canalului extern este adesea inflamata si granulata de la invazia de micelii fungice. Otomicoza poate urmari utilizarea picaturilor antibiotice topice pentru urechi.

Otita medie acuta

Aceasta infectie acuta a fisurii urechii medii intensifica frecvent infectiile tractului respirator superior si apare mai frecvent la copii. In stadiile incipiente, membrana timpanica variaza in functie de stadiul bolii. Membrana timpanica este retrasa si roz cu dilatarea vaselor manubriale si circumferentiale.

Mai tarziu, pe masura ce boala progreseaza, membrana timpanica se prabuseste, devenind o culoare rosie aprinsa si se poate perfora in cele din urma, eliberand puroi in canalul auditiv extern.

Otita medie (urechea dreapta)

In otita medie seroasa membrana timpanica este retrasa si prezinta o mobilitate scazuta cu otoscopie pneumatica. Manerul malleului este de obicei prevazut, de culoare alb-cret, iar procesul lateral este proeminent.

Prezenta unei revarsari subtiri, seroase, in urechea medie, confera membranei timpanice un aspect galbui sau chiar albastrui, iar in cazurile de obstructie incompleta a tubului eustachian, bule de aer sau un nivel de fluid de aer pot fi observate.

Otite medii supurative cronice (ureche stanga)

Otita medie cronica supurativa se caracterizeaza prin otoree nedureroasa recurenta. Descarcarea poate varia de la mucoid la purulent pur. Pseudomonas, Proteus si Coliform sunt cele mai frecvente trei bacterii izolate; cu toate acestea, organismele fungice pot, de asemenea, sa coexiste.

Timpanoscleroza (urechea dreapta)

Placile timpanosclerotice de diferite dimensiuni sunt vazute ca depozite albe calcare in membrana timpanica. Ele apar ca urmare a unei depuneri postinflamatorii a fibrilelor de colagen hialinizate ingrosate in stratul fibros mediu al membranei timpanice si indica faptul ca pacientul a avut o infectie semnificativa anterioara semnificativa.

Timpanoscleroza care implica osiculele (urechea stanga)

Placile timpanosclerotice pot aparea si in cavitatea urechii medii. Cateva placi sunt de asemenea prezente pe promontoriu. Fixarea partiala sau totala a lantului osicular prin timpanoscleroza este responsabila pentru unele cazuri de pierdere auditiva conductiva dobandita.

Perforatie traumatica (ureche stanga)

Aceste perforatii rezulta dintr-o varietate de cauze, inclusiv o lovitura la ureche, ranirea in umra unei explozii sau introducerea unui tampon cu varf de bumbac sau un stift, dar rareori urmeaza o seringa puternica.

In timp ce perforatiile traumatice pot avea orice forma sau dimensiune, acestea sunt de obicei mici, cu margini taiate curat. Sangele proaspat poate fi vazut in meatul profund. Majoritatea perforatiilor traumatice se vindeca spontan, cu conditia ca canalul urechii sa fie mentinut curat si uscat pentru a preveni infectiile secundare.

Colesteatom (urechea dreapta)

Un colesteatom este un chist in expansiune lenta, erodand captusit cu epiteliu cheratinizant scuamoz stratificat, care invadeaza fanta urechii medii. Prezenta resturilor de cheratina albicioasa in cadrul unei perforatii postero-superioare indica prezenta unui colesteatom epidermoid de baza. Complicatii intracraniene grave pot rezulta din expansiunea si eroziunea sacului colesteatomului.

Otita medie adeziva (atrofica) (ureche stanga)

Dupa obstructia tubului eustachian de lunga durata, membrana timpanica poate deveni atrofica si retrasa pe peretele medial al urechii medii si al osicelor. In acest caz, o membrana subtima timpanica atrofica este drapata peste capul scarilor si varful procesului lung al incusului a fost erodata.

Uneori poate fi dificil sa diferentiezi o membrana timpanica atrofica, imobila, retrasa de o perforatie centrala mare. In aceasta situatie, otoscopia pneumatica are adesea valoare.

No Comments

    Leave a Reply