Menu
Blog / Casa si gradina

Placi ceramice: Definitie si caracteristici

Placi ceramice: Definitie si caracteristici

Placile ceramice sunt materiale de constructie care au fost folosite dintotdeauna pentru a acoperi podelele si peretii iar pentru a fi montate este nevoie de masina PRO taiat placi ceramice 600mm cu masa.

Acestea se obtin prin amestecarea argilei, feldspatilor, caolinului, cuartului, aditivilor chimici si apei in diferite cantitati si proportii, uscate si arse la o temperatura foarte ridicata (intre 900° si 1250°).

Gresia este folosita de obicei pentru incaperi precum baile sau bucatariile. Materia prima de baza pentru productia de ceramica este argila, a carei caracteristica fundamentala este plasticitatea sa: inmuiata in apa, poate fi modelata in diverse forme care se mentin si dupa uscare.

Exista diferite tipuri de argile, care difera prin continutul de nisip si care sunt responsabile de culoarea si porozitatea lor. Argila utilizata pentru productie poate fi de doua tipuri:

  • Argila alba: din nordul Europei, de obicei mai valoroasa si, prin urmare, mai scumpa;
  • Argila rosie: din Italia si Spania, mai frecventa si, prin urmare, mai ieftina.

Substratul poate fi poros sau compact: aceste caracteristici nu pot fi evaluate cu ochiul liber, dar este important de stiut ca un substrat compact va fi mai rezistent la absorbtia apei si mai rezistent la impact. In functie de materiile prime utilizate in amestec, substratul poate lua o mare varietate de culori: pasta rosie, pasta alba, colorata.

Odata ce substratul este realizat, tigla poate avea o suprafata smaltuita sau neslefuita. Placile smaltuite au substratul acoperit cu un strat subtire de material vitros; exista tot felul de smalturi, iar efectele estetice pe care acestea le confera placilor sunt cele mai variate.

Placile neetansate nu au nicio diferenta intre suprafata si substrat; acestea pot fi supuse unor tratamente speciale care le schimba aspectul, cum ar fi slefuirea si lustruirea.

Clasificarea normative a placilor

Clasificarea placilor ceramice este strict reglementata de standardul care identifica 9 grupe in functie de 2 parametri: metoda de formare si absorbtia de apa. Sunt luate in considerare doua metode de turnare: extrudare si presare.

Pentru extrudare (utilizata pentru produse precum teracota si klinker), materiile prime sunt pregatite sub forma de pasta cu un continut de umiditate care variaza, in functie de tipul de produs, intre 15 si 20 %.

Aceasta pasta este fortata sa treaca printr-o deschidere care reproduce sectiunea transversala a placii. Din aceasta deschidere iese o panglica continua, care este apoi taiata in mod corespunzator. Pentru presare, pasta se prepara sub forma de pulbere cu un continut de umiditate de aproximativ 5%.

Aceasta pulbere este comprimata intr-o matrita care reproduce forma placilor care urmeaza sa fie formate. Absorbtia apei este o masura a cantitatii de apa pe care o poate absorbi tigla in anumite conditii. Deoarece absorbtia are loc prin porii materialului care comunica cu suprafata exterioara, absorbtia apei este o masura a cantitatii de pori, adica ceea ce se numeste „porozitate deschisa” („porozitatea inchisa”, pe de alta parte, este formata din porii care nu comunica intre ei si, prin urmare, nu sunt accesibili de la suprafata exterioara). Prin urmare, absorbtia apei ofera o indicatie imediata a structurii materialului:

  • absorbtie mare de apa: o structura poroasa;
  • absorbtie redusa a apei: o structura neporoasa sau compacta

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.