Menu
Blog / Natura / Sanatate

Beneficiile uleiului de semințe de in

Oamenii au folosit uleiul de semințe de in timp de sute de ani deoarece are o varietate largă de beneficii pentru sănătate. Producătorii extrag ulei de in in mod natural, prin presare la rece, din semințe de in. Acesta este disponibil comercial atât sub formă de capsulă cât și sub formă lichidă. Conține un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). Acizii grași Omega-3 sunt vitali pentru sănătatea fizică și psihică a unei persoane.

Beneficiile posibile ale uleiului de in includ:

Reducerea colesterolului

Similar cu semințele de in, uleiul de in poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. ALA din uleiul de semințe de in ar putea juca un rol în scăderea lipoproteinei cu densitate mică (LDL) sau a colesterolului „rău”.

Într-un studiu mic care a implicat 15 adulți, participanții au consumat fie ulei de semințe de in, fie ulei de porumb o dată pe zi, la cină.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de colesterol ale participanților la începutul studiului și din nou 12 săptămâni mai târziu.

Cei care au consumat uleiul de porumb nu au avut nici o modificare a nivelului de colesterol, în timp ce cei care au consumat uleiul de in au avut o scădere semnificativă a LDL.

Combaterea cancerului

Uleiul de semințe de in poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer . Deși este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a trage o concluzie certă, unele studii la animale sunt încurajatoare.

Un studiu realizat pe șoareci cu tumori pulmonare a constatat că cei care au consumat o dietă conținând 10% semințe de in aveau mai puține tumori în comparație cu cei din grupul de control.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectele uleiului de in și semințelor de in asupra altor tipuri de cancer.

O revizuire a literaturii indică faptul că în studiile la animale, acidul gras din uleiul de semințe de in poate suprima dimensiunea și creșterea tumorii la sân , precum și poate promova moartea celulelor canceroase.

Tratarea dermatitei atopice

Uleiul de semințe de in poate avea, de asemenea, beneficii pentru piele și păr, cum ar fi reducerea unora dintre simptomele dermatitei atopice. Dermatita atopică este un tip de eczemă , o afecțiune pe termen lung care provoacă înroșirea pielii și mâncărime.

Un studiu a analizat efectul consumului de ulei de in asupra șoarecilor cu dermatită. După 3 săptămâni, șoarecii au avut simptome de dermatită scăzută, precum roșeață, umflare și mâncărime.

Reducerea riscului de diabet

Uleiul de semințe de in poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de diabet . În 2015 s-a realizat un studiu pentru a determina efectul uleiului de semințe de in la persoanele cu diabet zaharat.

Acesta a implicat 25 de persoane care aveau prediabet. Participanții au fost fie femei aflate la menopauză, fie bărbați supraponderali. Au consumat fie 13 grame, fie 26 g semințe de in zilnic timp de 12 săptămâni.

După 12 săptămâni, cei care au consumat 13 g semințe de in au avut o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Cei care au consumat doze mai mari de semințe de in nu au suferit modificări.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce grupul cu doze mari nu a avut modificări. În timp ce uleiul de semințe de in poate avea un efect pozitiv la persoanele cu prediabet, sunt necesare studii mai mari și mai cuprinzătoare pentru a trage concluzii ferme.

Reducerea inflamațiilor

Într-o meta-analiză , semințele de in și derivații săi au scăzut proteina C-reactivă circulantă, care este un marker al inflamației. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost prezente doar la adulții care au fost obezi.

Iti recomandam: Seminte de in – beneficii ale unor seminte mici si valoroase

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.