De cativa ani, obiectele conectate si-au facut loc in interioarele noastre. Acum este posibil sa iti monitorizezi si sa controlezi de la distanta sistemul tau de securitate, usile si ferestrele, aerul conditionat, masina de spalat vase sau chiar masina de spalat rufe. Indiferent daca proprietatea ta este noua sau nu, este tentant sa cedezi. Iata avantajele si dezavantajele unei case conectate pentru a te ajuta sa faci un bilant.
Beneficiile unei case conectate
Vrei sa integrezi obiecte conectate in viata ta de zi cu zi si sa-ti faci casa perfect autonoma? Indiferent daca este noua sau mai veche, casa ta poate fi transformata intr-o casa inteligenta. In cazul unei cladiri existente, transformarile care urmeaza a fi efectuate vor fi, fara indoiala, mai laborioase si deci mai costisitoare. Daca eziti inainte de a te angaja in aceasta investitie, iata un rezumat al avantajelor acesteia.
Viata de zi cu zi simplificata
Automatizarea locuintei iti imbunatateste interiorul. Cu automatizarea sarcinilor, poti controla iluminarea, temperatura si aparatele tale cu doar atingerea unui deget cu ajutorul unui termostat centrala. Chiar daca nu esti acasa. Echipat cu sistem WiFi, conectat la o unitate de telecomanda, obiectele conectate pot fi controlate de pe un smartphone.
Securitate sporita la domiciliu
Casele inteligente ofera un sistem de securitate consolidat: detectoare de miscare, camere cu releu capabile sa contacteze politia sau o firma privata de supraveghere. De asemenea, unele sisteme tea anunta direct pe laptop in cazul unei schimbari anormale de temperatura, incendiu sau scurgere de apa.
O casa mai eficienta din punct de vedere energetic
Casele inteligente ofera un control mai bun al consumului de energie. Iluminatul, termostatele si aparatele de aer conditionat functioneaza automat si se aprind doar atunci cand este necesar. De exemplu, daca nimeni nu ocupa o camera pentru o anumita perioada de timp, luminile se sting, aerul conditionat functioneaza in modul de economisire a energiei.
Un castig la revanzare
Casa conectata este o investitie profitabila pe termen lung. Se va vinde cu mult mai mult pe piata decat o casa cu sistem traditional.
O casa mai accesibila
Multe sisteme de automatizare a locuintei incorporeaza control vocal. Prin urmare, este posibil sa iti indeplinesti toate sarcinile datorita vocii: aprinderea luminilor in sufragerie, a televizorului, incuierea usilor, pornirea uscatorului… Un argument major pentru persoanele cu mobilitate redusa.
Dezavantajele unei case conectate
Ca orice tehnologie recenta, automatizarea locuintei are si o serie de dezavantaje.
Casa inteligenta este scumpa
Primul contraargument ramane pretul sau. Daca vrei sa-ti faci casa complet inteligenta, te-ar putea costa multi bani. Aceasta observatie este valabila pentru instalarea sa, dar si pentru intretinerea acesteia.
Operatie care poate parea dificila
Pentru cei obisnuiti cu sistemele traditionale, conversia la automatizarea locuintei poate parea dificila.
O tehnologie complet dependenta de conexiunea la internet
Unul dintre dezavantajele sale majore ramane dependenta sa de calitatea semnalului de internet. Deci, daca semnalul este slab, obiectele functioneaza defectuos.
Trecerea la automatizarea locuintei inseamna a intra in modernitate si a-ti simplifica viata de zi cu zi. Inainte de a apela la acest tip de solutie, asigura-te ca este potrivita pentru tine.
No Comments