Menu
Blog / Sanatate

Ce este Gingivita?

Ce este Gingivita?

Gingivita este o etapa timpurie a bolii gingivale cauzata de acumularea placii, care contine bacterii naturale, pe tesuturile care inconjoara dintii.

Aceasta umflare este adesea cauzata de acumularea placii. Daca nu este tratata, gingivita se poate transforma intr-o forma mai severa a bolii gingivale, cunoscuta sub numele de parodontita, care este o cauza majora a pierderii dintilor la adulti.

Gingivita este in cele mai multe cazuri nedureroasa, asa ca in cazul in care prezentati semne sau simptome, asigurati-va ca vizitati un cabinet stomatologic Bucuresti pentru a beneficia de o evaluare adecvata, si pentru a vi se determina un curs de tratament.

Ce cauzeaza Gingivita?

Gingivita este cauzata in mod obisnuit de acumularea placii. Placa este un depozit extrem de lipicios, incolor de galben pal, care se acumuleaza regulat pe dinti, daca nu sunt periati in mod regulat. Bacteriile produc acizi care va ataca smaltul dintilor, si care va pot deteriora gingiile.

Aceasta deteriorare are posibilitatea de a deveni permanenta daca nu este tratata, asa ca trebuie sa mergeti intr-un abinet stomatologic Bucuresti cat mai repede daca aveti simptome ale acestei boli gingibale. Alte cauze ale gingivitei includ modificari hormonale, boli, fumatul, luarea anumitor medicamente, obiceiuri proaste de periere si genetica.

Simptome si semne gingivite

Unele dintre cele mai cunoscute simptome ale gingivitei includ gingia rosie, umflata si sangerare, pe langa respiratia rea. Cand gingivita progreseaza spre parodontita, gingiile incep sa se indeparteze de dinti, creand mici buzunare.

Bacteriile pot fi apoi prinse in aceste buzunare, slabind osul care sustine dintii. Daca ignorati semnele de gingivita pentru ca nu le recunoasteti sau pentru ca sunteti ingrijorati sau va este teama sa solicitati ingrijiri de la un profesionist stomatologic, starea dvs. se va agrava.

Asigurati-va ca vedeti imediat profesionistul dumneavoastra dentar daca observati oricare dintre aceste semne si simptome pentru a primi o evaluare corecta. Daca aceste simptome persista, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra stomatolog pentru a determina cel mai bun tratament.

Tratamentul si prevenirea gingivitei

Iata cateva etape si sfaturi despre cum puteti ajuta la tratarea si prevenirea gingivitei:

  • Periati de doua ori pe zi cu o periuta de dinti electrica pentru a ajuta la eliminarea placii bacteriene din dinti.
  • Asigurati-va ca utilizati o pasta de dinti anti-gingivita sau anti-placa care contine fluor pentru a intari dintii si a preveni deteriorarea pe care bacteriile din placa o provoaca pe masura ce se acumuleaza pe dinti pe parcursul zilei.
  • Dupa periere, clatiti bine cu o apa de gura anti-bacteriana pentru a ajuta la combaterea placii, a gingivitei si a respiratiei urat mirositoare; si de-asemenea, pentru a actiona in acele locuri greu accesibile de pe care bacteriile de placa se pot ascunde.
  • Folositi cel putin o data pe zi si ata dentara, pentru a indeparta particulele alimentare si placa dintre dinti.
  • Este deosebit de important sa retineti ca gingiile dvs. pot continua sa sangereze o perioada de timp; cu toate acestea, este important sa pastrati continuitatea in ceea ce priveste periajul si ata. Indepartarea placii este esentiala pentru imbunatatirea sanatatii gingiilor.
  • Nu uitati sa va vizitati in mod regulat profesionistul stomatologic pentru o verificare, si sa discutati orice nelamuriri sau intrebari pe care le puteti avea.

Cine se poate confrunta cu aparitia gingivitei?

Gingivita este destul de raspandita. Dar, in timp ce aproape 80% dintre adulti vor experimenta unele simptome ale gingivitei, insa asta nu inseamna neaparat ca este inevitabila.

Este important sa retineti ca, ocazional nu pot exista dureri sau semne aparente ale gingivitei, ceea ce inseamna ca este posibil ca oamenii sa nu stie ca au aceasta boala a gingiilor.

Acesta este un alt motiv bun pentru a va suna dentistul si pentru a va programa la al lui cabinet stomatologic Bucuresti, pentru controale stomatologice la fiecare sase luni, pentru ca acesta sa o poata identifica si sa sugereze optiuni de tratament ale gingivitei (daca este cazul).

Gingivita este reversibila?

Dupa diagnosticarea corecta a gingivitei, este important sa incepeti sa o tratati imediat. Gingivita este reversibila, asa ca vizitati medicul stomatolog la primele semne ale simptomelor pentru o evaluare adecvata pentru a decide care este cel mai bun curs de tratament.

Ce complicatii pot aparea?

Dupa cum am mentionat deja in acest articol, in cazul in care aveti gingivita si nu va tratati, va indreptati spre parodontita, pentru ca gingivita se raspandeste la tesutul si la oasele subiacente, provocand astfel parodontita.

Vestile in acest caz nu sunt deloc imbucuratoare, dat fiind faptul ca aceasta boala este mult mai complicata, iar pierderea dintilor poate fi determinata de parodontita.

In plus, s-au efectuat mai multe studii, iar unele rezultate arata faptul ca daca bacteriile care provoaca gingivita nu sunt tratate, ele pot ajunge in sange si pot provoca diferite boli precum artrita reumatoida, boala coronariana, diabet, bolii respiratorii, sau pot chiar sa provoace un accident vascular cerebral.

Asadar, pentru a preveni toate aceste lucruri, chiar daca nu stitit sa aveti simptime ale gingivitei, mergeti la dentist la control, intr-un cabinet stomatologic Bucuresti.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.