Menu
Blog / Sanatate

Ce sunt si ce rol au implanturile dentare?

Ce sunt si ce rol au implanturile dentare?

Implanturile dentare asa cum le cunoastem astazi au fost inventate in 1952 de un chirurg ortoped suedez pe nume Per-Ingvar Brånemark. Astazi, ele sunt considerate standardul de ingrijire pentru inlocuirea protetica a dintilor lipsa in stomatologie.

Un implant dentar este un aparat chirurgical care este plasat in maxilar si lasat sa fuzioneze cu osul pe o perioada de cateva luni.

Implantul dentar actioneaza ca un inlocuitor pentru radacina unui dinte lipsa. La randul sau, aceasta „radacina artificiala a dintilor” serveste pentru a tine un dinte sau o punte de inlocuire.

A avea un implant dentar topit la nivelul maxilarului este cel mai apropiat lucru pentru a imita un dinte natural, deoarece sta pe cont propriu, fara a afecta dintii din apropiere si are o mare stabilitate.

Procesul de fuziune intre implantul dentar si mandibula se numeste „osseointegrare”. Majoritatea implanturilor dentare sunt fabricate din titan, ceea ce le permite sa se integreze cu osul, fara a fi recunoscute ca obiect strain in corpul nostru.

De-a lungul timpului, tehnologia si stiinta au progresat pentru a imbunatati mult rezultatele plasarii implantului dentar. Astazi, rata de succes a implanturilor dentare este aproape de 98%.

De ce ai avea nevoie de un implant dentar?

Implanturile dentare pot fi utilizate pentru a inlocui un singur dinte, mai multi dinti sau toti dintii. Scopul inlocuirii dintilor in stomatologie este restabilirea functiei, precum si a esteticii. In cazul inlocuirii dintilor, in general exista trei optiuni:

 • aparat dentar amovibil (proteza completa sau proteza partiala).
 • punte dentara fixa (cimentata).
 • implant dentar.

Proteza dentara este optiunea mai accesibila pentru dintii de inlocuire, dar este cea mai putin dorita din cauza inconvenientelor unui aparat detasabil in gura. Mai mult, protezele pot afecta gustul si experienta senzoriala cu alimentele.

Operatia de punte dentara a fost optiunea de restaurare mai frecventa inainte de trecerea relativ recenta la tratamentul cu implant dentar. Principalul dezavantaj al lucrarilor de punte este dependenta de dintii naturali existenti pentru sprijin. Implanturile sunt sustinute doar de os si nu afecteaza dintii naturali din jur.

A decide ce optiune sa alegeti depinde de multi factori. In special pentru implanturile dentare, acesti factori includ:

 • localizarea dintilor existenti sau a dintilor lipsa.
 • cantitatea si calitatea coloanei maxilare in care trebuie amplasat implantul dentar.
 • starea de sanatate a pacientului.
 • cost.
 • preferinta pacientului.

Un chirurg stomatologic examineaza zona care trebuie luata in considerare pentru implantul dentar si face o evaluare clinica pentru a afla daca pacientul este un candidat bun pentru un implant dentar.

Exista avantaje mari in alegerea unui implant dentar pentru inlocuirea dintilor fata de celelalte optiuni. Implanturile dentare sunt conservatoare prin faptul ca dintii lipsa pot fi inlocuiti fara a afecta sau a modifica dintii adiacenti.

Mai mult, deoarece implanturile dentare se integreaza in structura osoasa, acestea sunt foarte stabile si pot avea aspectul si senzatia propriilor dinti naturali.

Care sunt tipurile de implanturi dentare? De ce sunt folosite?

Istoric, au existat doua tipuri diferite de implanturi dentare:

 • endosteal.
 • subperiosteal.

Endosteal se refera la un implant care este „in os”, iar subperiosteal se refera la un implant care se sprijina pe varful maxilarului sub tesutul gingiei. Implanturile subperiosteale nu mai sunt folosite astazi, din cauza rezultatelor slabe pe termen lung, in comparatie cu implanturile dentare endosteale.

In timp ce functia principala a implanturilor dentare este de inlocuire a dintilor, exista zone in care implanturile pot ajuta in alte proceduri dentare. Datorita stabilitatii lor, implanturile dentare pot fi folosite pentru a sprijini o proteza amovibila si pentru a asigura o potrivire mai sigura si mai confortabila.

In plus, pentru procedurile de ortodontie, mini-implanturile dentare pot actiona ca dispozitive de ancorare temporare (TAD) pentru a ajuta miscarea dintilor intr-o pozitie dorita. Aceste mini-implanturi sunt mici si sunt fixate temporar la os, ajutand in ancorare pentru miscarea dintilor. Acestea sunt eliminate ulterior dupa ce functia lor a fost indeplinita.

Pentru pacientii care si-au pierdut toti dintii din cauzacariilor sau gingia arcului superior si / sau inferior, este disponibila o optiune pentru a oferi o proteza foarte stabila si confortabila folosind un numar minim de implanturi. Un astfel de exemplu este tehnica „All-On-4” care a fost numita de producatorul de implanturi Nobel Biocare.

Aceasta tehnica isi ia numele de la ideea ca patru implanturi pot fi folosite pentru a inlocui toti dintii dintr-un singur arc (superior sau inferior). Implanturile sunt plasate strategic in zone cu oase puternice bune si se insurubeaza o proteza subtire a protezei. Tehnica All-On-4 asigura inlocuirea dintilor care este stabila (nu poate fi detasata) si se simte ca dintii naturali in comparatie cu metoda mai veche de proteze traditionale (detasabile).

Care sunt riscurile potentiale, complicatiile si problemele cu un implant dentar?

La fel ca pentru orice interventie chirurgicala, exista intotdeauna cateva riscuri si potentiale complicatii pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar. Planificarea atenta este importanta pentru a va asigura ca un pacient este suficient de sanatos pentru a fi supus unei interventii chirurgicale orale si pentru a se vindeca corect.

La fel ca orice procedura de chirurgie orala, tulburari de sangerare, infectii, alergii, afectiuni medicale existente si medicamente au nevoie de o revizuire atenta inainte de a continua tratamentul.

Din fericire, rata de succes este destul de mare si, de obicei, esecurile apar in cazul putin probabil de infectie, fracturaa implantului dentar, suprasolicitarea implantului dentar, deteriorarea zonei inconjuratoare (nervi, vase de sange, dinti), pozitionare slaba a implantului dentar sau o cantitate sau o calitate slaba a oaselor.

Din nou, planificarea atenta cu un chirurg calificat poate ajuta la evitarea acestor probleme. In multe cazuri, se poate face o alta incercare de inlocuire a unui implant dentar esuat dupa ce a avut loc timpul necesar pentru vindecare.

No Comments

  Leave a Reply

  For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

  I agree to these terms.