Menu
BlockChain

Ce este un NFT; sunt NFT-urile o investitie buna?

Ce este un NFT; sunt NFT-urile o investitie buna?

NFT-urile sunt jetoane virtuale care folosesc tehnologia blockchain pentru a inregistra dovada proprietatii pentru aproape orice unic sau rar – cum ar fi carti de joc de colectie pana la opere de arta digitale.

Din acest articol, veti invata:

  • Ce este cu adevarat un NFT;
  • De ce arta NFT este o afacere atat de mare;
  • Sunt NFT-urile o investitie buna?;
  • Sa cumparati sfaturi NFT si cel mai bun token NFT de luat astazi.

NFT-urile sunt jetoane virtuale care folosesc tehnologia blockchain

Ce sunt mai exact NFT-urile?

Pentru a intelege cu adevarat NFT-urile, sa descompunem acronimul. NFT inseamna token nefungibil.

Cuvantul de care se impiedica majoritatea oamenilor aici este „fungibil” – un termen tehnic pentru una dintre proprietatile cheie ale banilor. Inseamna ca o unitate din orice moneda – de exemplu, 1 GBP sau 1 USD – ar trebui sa fie interschimbabila cu orice alta unitate.

Daca i-ati imprumuta unui prieten o moneda de 1 lira sterlina, nu ar conta daca ati primi exact aceeasi moneda de 1 lira sterlina inapoi. Orice alta moneda de 1 GBP este utilizabila si are aceeasi valoare.

Lucrurile care nu sunt fungibile, dimpotriva, sunt unice si nu sunt interschimbabile cu nimic altceva.

O comparatie in lumea reala pentru ceva care nu este fungibil ar fi un bilet de avion, care este specific pentru o anumita data si ora. Nu ati putea sa-l schimbati cu un alt bilet si sa va asteptati sa va imbarcati pe un zbor.

NFT-urile sunt cel mai bine cunoscute ca opere de arta, gif-uri sau meme-uri pe care creatorii online le vand intr-un numar mare. Vanzarile NFT au atins 25 de miliarde de dolari in 2021, potrivit cifrelor specialistului de date NFT DappRadar. Aceasta cifra a crescut de la doar 95 de milioane de dolari in 2020.

Cel mai popular blockchain gazda pentru NFT-uri si moneda in care sunt cel mai des valorizate, este Ethereum, a carui moneda digitala, ether, este a doua cea mai mare criptomoneda din lume.

Oamenii cumpara NFT-uri si le pot stoca alaturi de orice alte monede intr-un portofel cripto compatibil Ethereum.

Arta NFT si „internetul activelor”

Cand proprietatea NFT este inregistrata pe un blockchain, cum ar fi Ethereum, informatiile efectiv nu pot fi modificate.

Unul dintre cele mai evidente cazuri de utilizare pentru NFT este in arta, din cauza dificultatii pe care o are lumea artei in a dovedi dreptul de proprietate.

Falsificarea este comuna si ramane o problema masiva.

Colectionarii si-au dat seama ca a avea o reprezentare digitala nefalsificata a unui bun are o valoare serioasa in lumea reala. NFT-urile au atras entuziasti bogati in acelasi mod ca primele editii rare sau orice alt obiect greu de gasit.

Lipsa inerenta a acestor articole le confera mai multa valoare.

Prima mare casa de licitatii care a intrat pe piata NFT a fost Christie’s in octombrie 2020, cand a vandut o lucrare de arta care il infatiseaza pe creatorul bitcoin Satoshi Nakamoto pentru suma record de 131.250 de dolari.

In loc ca un tablou din panza intr-un cadru sa fie livrat la domiciliul ofertantului castigator, dreptul de proprietate asupra picturii a fost reprezentat de un NFT.

Trupa americana de rock Kings of Leon a fost una dintre primele care a vandut un album ca o colectie de NFT-uri. Trupa a avut incasari de peste 2 milioane de dolari folosind aceasta metoda cand discul a fost lansat in martie 2021.

Sunt NFT-urile o investitie buna?

Daca doriti sa investiti in NFT-uri, trebuie sa intelegeti cum functioneaza acestea si de ce cumparati unul in primul rand.

NFT-urile pot pretinde sume uriase, asa ca exista sanse sa faceti bani frumosi.

Printre licitatiile notabile de NFuri se numara:

Primul tweet al directorului executiv al Twitter, Jack Dorsey, care s-a vandut cu 2,9 milioane de dolari

Codul sursa original pentru World Wide Web, creat de inventatorul internetului modern Sir Tim Berners-Lee. Acest NFT a fost vandut cu 5,4 milioane de dolari in iunie 2021.

O colectie de imagini digitale compilata de artistul digital Beeple, stransa pe parcursul a 5.000 de zile, care s-a vandut cu aproape 70 de milioane de dolari prin casa de licitatii Christie’s in martie 2021.

Dar, ca si in cazul tuturor activelor, cum ar fi actiunile si actiunile, preturile depind in mare masura de cerere.

Aceste active digitale valoreaza doar atat cat este cineva dispus sa plateasca si conditiile de piata predominante.

Ce rost au NFT-urile?

Lucrul cheie de remarcat cu NFT-urile este ca pot inregistra in mod permanent si in siguranta dreptul de proprietate asupra oricarui articol intr-un mod verificabil – ceea ce era practic imposibil inainte – lucru care le face foarte comercializabile.

De aceea, unele licitatii se ridica la sute de mii de dolari. Chiar si companiile mari, cum ar fi gigantul de carduri Visa, achizitioneaza obiecte rare de colectie.

NFT-urile pot fi, de asemenea, folosite ca garantie pentru a obtine un imprumut in lumea cripto pentru achizitionarea de bunuri imobiliare virtuale in locatii numai online, cum ar fi Decentraland.

Optiunile sunt nenumarate.

NFT-uri gamificate si arta generativa

Achizitionarea NFT-urilor a devenit un joc in sine – cu vanzari zilnice pe retelele sociale – ceea ce a alimentat popularitatea acestora.

Unele dintre cele mai populare NFT-uri includ articole din joc si arta generativa – opere de arta realizate cu ajutorul inteligentei artificiale. Programatorii introduc un set de parametri intr-un computer, iar inteligenta artificiala creeaza imaginea folosind acel algoritm.

Aceasta „codare creativa” creeaza noi lucrari de arta pe platforme precum Art Blocks.

Care este impactul NFT-urilor asupra mediului?

Multi dintre noi avem ingrijorari cu privire la impactul asupra mediului al „exploatarii” criptomonedei si al tranzactiilor, avand in vedere titlurile stirilor, conform carora crearea de bitcoin foloseste mai multa energie decat Argentina anual.

NFT-urile folosesc Ethereum in principal, mai degraba decat bitcoin, dar cele doua blockchain-uri au proprietati similare – deocamdata.

Ethereum se afla in proces de a se indeparta de sistemul „Proof of Work”, in care oamenii trebuie sa cheltuiasca cantitati mari de putere de calcul costisitoare in cripto mining pentru a-si asigura reteaua.

Fundatia Ethereum estimeaza ca noua versiune de Ethereum (numita Ethereum 2.0) va folosi cu 99,95% mai putina energie atunci cand trecerea este completa.

Dar asta ar putea dura inca cativa ani.

Cum pot incepe sa cumpar NFT-uri?

Primul lucru de care veti avea nevoie pentru a incepe sa cumparati un NFT este un portofel cripto. Acesta va fi folosit pentru a trimite, primi si stoca active digitale.

Acestea sunt disponibile ca aplicatii pe telefonul dvs. prin magazinul Google Play sau Apple App Store sau ca extensie de browser pe Chrome, Firefox sau Microsoft Edge.

MetaMask si Coinbase Wallet sunt printre cele mai populare astfel de portofele.

Pietele NFT va permit sa va conectati portofelul la platforma lor si sa incepeti sa tranzactionati aproape instantaneu. Soldul portofelului va trebui sa contina niste ether pentru a acoperi taxele de tranzactie ale retelei.

Aceste taxe pot creste atunci cand platforma Ethereum este deosebit de ocupata.

Majoritatea platformelor permit utilizatorilor sa-si creeze propriile NFT-uri.

Cineva care este la prima vanzare NFT s-ar putea indrepta catre una dintre pietele mai mari, cum ar fi OpenSea sau Rarible.

Dar gasirea celui mai bun token NFT implica in mod normal vizionarea forumurilor de retele sociale sau de urmarire a anunturilor de pe piata precum Nifty Gateway pe Twitter.

Cel mai bun jeton NFT ar putea fi o opera de arta de la un artist modern foarte apreciat, orice meme din cultura pop cautata sau un „skin” (costum) digital dintr-un joc video foarte popular, cum ar fi Fortnite. (Copiii va vor putea explica despre Fortnite, daca nu sunteti la curent.

Orice credeti ca va ramane la cerere in timp este un bun inceput pentru o decizie de cumparare.

Pot castiga bani ca si creator vanzand arta NFT?

Este perfect posibil sa castigati bani vanzand arta NFT. Chiar si incepatorii pot incepe sa monetizeze continutul pe care il creeaza sau activele pe care le detin – de la arta digitala la nume de domenii si melodii.

Cumparatorii platesc in ether (ETH), asa ca va trebui sa setati propriul pret de licitatie in ETH. La momentul scrierii, un ETH valoreaza 2.259 GBP.

Opere de arta originale uimitoare care ar putea deveni virale si articole rare de la artisti cunoscuti se numara printre cele mai vandute.

OpenSea este una dintre cele mai populare piete de arta. Cele mai bine vandute creatii ar putea castiga sute de mii de dolari in ETH pe zi, in functie de ceea ce este nou in acea saptamana, desi acest lucru este rar.

Cele mai multe vanzari sunt de 200 USD sau mai putin, inainte de comisioane, ceea ce face ca NFT-urile sa fie mai mult o sursa suplimentara de venit decat o schema de imbogatire rapida.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.