Stiati ca a doua cea mai mare si mai bine conservata delta din Europa se afla in Romania si ca este, la randul sau, a treia cea mai biodiversa zona din lume? Delta Dunarii este una dintre comorile Romaniei care nu este inca slefuita asa cum ar trebui, pentru ca aici exista un deosebit potential de a atrage turistii.
Exista chiar si asa, fara campanii intense de promovare ale Deltei, atat turisti romani cat si straini care viziteaza in fiecare an Delta, iar dupa ce ajung aici si iau masa la un restaurant in Delta Dunarii, merg la unitatea de cazare, dupa care isi incep aventurile prin Delta. Vom discuta despre toate aceste lucruri si nu numai, in cele ce urmeaza.
Ce este Delta Dunarii
Delta Dunarii se gaseste mai ales in Romania (desi o parte este si in Ucraina), si este generata de gura dunarii: in Tulcea este impartita in trei brate principale si in multe canale minore, printre care se formeaza delta, care datorita sedimentelor depozitate acolo.
Este a treia cea mai mare delta din lume (dupa cele din Amazon si Nil), a doua cea mai mare si cel mai bine conservata din Europa, si cea mai biodiversa: aproximativ 1200 de specii de plante pot fi vazute in Delta Dunarii.
Aici traiesc de-asemenea peste 300 de pasari si 3400 de specii de apa dulce. Pentru toate acestea si pentru multe alte lucruri, este un sit al Patrimoniului Mondial si o Rezervatie a Biosferei recunoscuta de catre UNESCO.
De asemenea, terenul Deltei Dunarii este in continua evolutie si crestere (despre care se spune ca creste aproximativ 40 de metri patratiin fiecare an, castigand terenuri din Marea Neagra). Este „cel mai nou teren” din Europa.
Pentru a explora Delta Dunarii, trebuie mai intai sa ajungeti la zona Tulcea pe drum. Cu masina din Bucuresti sunt de aproximativ 3:30h / 4h, in functie de traseu si de trafic. Daca nu ati inchiriat o masina si doriti sa mergeti cu transportul public, exista autobuze care ajung in oras in aproximativ 4 ore si jumatate. De acolo, in functie de locul in care stati, aveti mai multe optiuni.
Ce sa vezi si ce sa faci in Delta Dunarii
Asa am spus, cele trei nuclee principale din Delta Dunarii sunt Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe, care sunt satele care dau nume bratelor principale ale Dunarii. In oricare dintre acestea veti gasi o baza pentru accesul la principalele atractii ale deltei, pe care le veti descoperi in continuare (cateva dintre acestea).
Viziteaza Padurea Letea
Padurea Letea este un loc care necesita o oprire obligatorie pe traseul dumneavoastra prin Delta Dunarii, deoarece este cea mai nordica padure subtropicala din lume, si a fost mult timp acoperita de apa (amintiti-va ca Delta Dunarii este o zona in continua evolutie si in crestere in fiecare an). Este sub-tropical datorita prezentei Periploca Graeca. Este cea mai veche rezervatie naturala din Romania (1938).
Este, de asemenea, singurul loc din Europa unde puteti gasi aproximativ 600/700 de cai salbatici,care cutreiera zona. Daca aveti noroc, puteti vedea unul in drum spre Padurea Letea.
Bucurati-va de calmul celor mai inguste canale de pe o barca cu vasle
Este cel mai bun mod de a va bucura de Delta Dunarii: nu aveti parte de mai mult zgomot decat cele ale naturii insasi. Desi pentru distante lungi va trebui sa va deplasati pe Dunare in barci cu motor pentru a va deplasa mai repede, puteti opta si pentru o plimbare intr-o barca cu vasle mici,cu un maxim de 4 persoane, pentru a observa incet si cu rabdare flora si fauna care inconjoara canalele inguste.
Vizitati satul Sfantu Gheorghe (Sfantul Gheorghe)
Sfantu Gheorghe (sau Sfantul Gheorghe) este una dintre cele mai cunoscute destinatii din Delta Dunarii, in mare parte datorita Festivalului de Film Anonimul, care are loc aici in luna august.
Este un mic sat de pescari, si cel mai izolat din Delta Dunarii. Este singurul sat din Delta Dunarii unde puteti vedea Dunarea si Marea Neagra in acelasi timp. Cei mai multi oameni locuiesc aici doar vara, dedicandu-se turismului.
Vizitati Plaja Sfantu Gheorghe
In apropierea satului Sfantu Gheorghe (Sfantul Gheorghe) exista o plaja cu acelasi nume unde practic puteti vedea unul dintre bratele Dunarii (numit si Sfantu Gheorghe), loc in care Dunarea intalneste Marea Neagra.
Are o lungime de aproximativ 30 de kilometri,este super natural, deoarece intreaga zona este protejata, iar apa este destul de putin adanca si foarte dulce, fiind acesta punctul de jonctiune al Dunarii cu Marea Neagra.
Acestea sunt asadar cateva dintre locurile fascinante pe care le puteti vedea in Delta Dunarii. Cu siguranta daca pana acum nu ati reusit sa vizitati Delta, ar trebui sa faceti acest lucru. Puteti avea parte de experiente grozave in tara, experiente pe care turisti de pe alte meleaguri si-ar dori sa le poata trai. Alegeti asadar o vacanta in Delta Dunarii.
No Comments