Cele trei componente principale de care plantele au mare nevoie sa creasca sunt lumina soarelui, apa si nutrientii. Cu toate acestea, plantele au nevoie de 17 substante nutritive diferite pentru a fi complet sanatoase. Trei dintre ele, carbon, oxigen si hidrogen, provin din aer si apa.
Macronutrientii, inclusiv azotul, fosforul si potasiul trebuie sa provina din sol. Fiecare dintre elemente are o functie esentiala in mentinerea unei plante sanatoase.
Plantele necesita aceste 17 substante nutritive in cantitati diferite in functie de planta. Chiar daca au nevoie de proportii mai mici unele decat de altele, toate joaca un rol critic. Culturile care nu au un aport adecvat de nutrienti vor fi mai putin sanatoase, vor creste mai putin si vor produce recolte mai mici.
Daca sunt suficient de deficiente, s-ar putea sa nu supravietuiasca. Adaugarea de nutrienti in solul utilizat pentru plantele in crestere le face mai sanatoase si creste randamentele. De asemenea, pot oferi un impuls pentru sanatatea plantelor si le pot ajuta sa aiba succes chiar si in conditii non-ideale.
Cand culturile sunt cultivate in mod repetat pe o bucata de pamant, ele elimina substantele nutritive cruciale din sol. Pentru a mentine solul sanatos, fermierii trebuie fie sa astepte ca aceste elemente sa se reincarce in timp, fie sa foloseasca ingrasaminte pentru a ajuta la intoarcerea acestor nutrienti pe pamant.
Importanta ingrasamantului
Ingrasamintele permit fermierilor sa hraneasca populatia in crestere a lumii. Ingrasamintele anorganice contin o serie de elemente care apar in mod natural de care plantele au sa supravietuiasca. Obtinerea acestor materii prime si transformarea lor in forme pe care oamenii le pot aplica culturilor necesita adesea minerit si diverse procese chimice.
Inainte de a utiliza ingrasaminte, este important sa intelegeti ingredientele pe care le contin. Sa fiti informati despre substantele chimice care compun ingrasamintele pe care le puteti achizitiona de la un magazin cu ingrasaminte chimice si pesticide, va poate ajuta sa le folositi eficient si responsabil.
Ce este un fertilizator?
Ingredientele exacte si proportiile fiecaruia dintre ele difera intre diferite tipuri de ingrasamant. Cele trei componente principale pe care le are tot amestecul de ingrasaminte sunt azotul, fosforul si potasiul.
Aceste produse contin, de asemenea, materiale de umplutura pe baza de argila si agenti curgatori liberi, care ajuta la raspandirea ingrasamantului si la prevenirea intaririi acestuia. Continutul de ingrasaminte este descris folosind formula NPK, in care N este azot, P este fosfor, iar K este potasiu.
In descrierea continutului unui sac de ingrasamant, fiecare simbol va fi inlocuit cu un numar, cum ar fi, de exemplu, 10-10-10. Aceasta descriere inseamna ca 10% din greutatea pungii este formata din azot, 10% din fosfor si 10% din potasiu. In total, 30% din greutatea pungii provine din aceste trei ingrediente principale, care sunt cunoscute sub numele de macronutrienti.
Azotul in ingrasamant
Azotul este esential pentru cresterea plantei. Este o componenta a multor structuri vegetale si permite diferite procese necesare pentru sanatatea plantelor. Plantele care vor obtine cantitati adecvate de azot vor avea o culoare verde mai inchisa si vor creste mai rapid decat cele care nu obtin suficient azot.
Cand plantele au deficit de azot, frunzele lor sunt galbene. Desi azotul este prezent in aer, plantele nu il pot absorbi din atmosfera si in schimb trebuie sa-l obtina din sol.
Azotul promoveaza frunzele si cresterea tulpinilor. Este o componenta centrala a aminoacizilor, care sunt elementele fundamentale ale proteinelor. Aceste proteine sunt esentiale pentru cresterea plantelor, precum si pentru dezvoltarea tesuturilor si celulelor.
Azotul este, de asemenea, o parte din acidul nucleic care formeaza ADN, care stocheaza informatii genetice si este responsabil pentru transmiterea trasaturilor si caracteristicilor prin seminte.
Este, de asemenea, o componenta a clorofilei, care ofera plantelor culoarea lor verde si permite cresterea. Deoarece azotul este un element de proteine, ADN si clorofila, acesta joaca un rol in majoritatea proceselor vegetale vitale.
Fosfor in ingrasamant
Fosforul este esential pentru diverse procese vegetale, inclusiv fotosinteza, conversia luminii solare in energie. De asemenea, este responsabil pentru deplasarea energiei in intreaga planta si pentru respiratie.
Este o componenta a structurilor acidului nucleic al plantelor, care controleaza sinteza proteinelor. Din aceasta cauza, fosforul este semnificativ pentru dezvoltarea de tesuturi noi si in diviziunea celulara.
Acest element ajuta de asemenea, la producerea de fructe si flori si la dezvoltarea semintelor si radacinilor. Imbunatateste rezistenta la boli, sustine duritatea de iarna si poate ajuta o planta sa creasca mai repede.
Potasiu in ingrasamant
Potasiul este cunoscut pentru impactul sau asupra calitatii plantelor. Afecteaza marimea, culoarea, gustul si forma produselor. Efectul de potasiu este de asemenea crucial pentru toleranta la seceta si alte conditii meteorologice dure, precum si stresul. De asemenea, joaca un rol integral in diferite procese vegetale. Potasiul face urmatoarele:
- Ajuta la dezvoltarea radacinilor, inflorirea, fructificarea si cresterea tulpinilor.
- Ajuta la facilitarea miscarii apei in intreaga planta, proces cunoscut sub numele de osmoregulare. Afecteaza absorbtia apei, precum si pierderea acesteia prin stomate.
- Ajusteaza presiunea apei in interiorul si in afara celulelor plantelor.
- Asista la reglarea metabolismului plantelor.
- Controleaza deschiderea si inchiderea stomatelor, care regleaza absorbtia dioxidului de carbon (CO2), in fotosinteza.
- Declanseaza activarea multor enzime legate de crestere.
- Este crucial pentru producerea de adenosina trifosfat (ATP), care este sursa de energie pentru multe procese chimice care au loc in plante.
- Este esential pentru sinteza proteinei si amidonului.
Alti nutrienti din ingrasamant
Ceilalti nutrienti gasiti in ingrasaminte se incadreaza in doua categorii: nutrienti secundari si micronutrienti. Majoritatea plantelor au nevoie de cantitati mai mici de nutrienti secundari decat macronutrientii si necesita micronutrienti in cantitati si mai mici.
Desi plantele au nevoie de mai putin de acesti nutrienti, ele indeplinesc in continuare roluri vitale. Nutrientii secundari includ calciu (Ca), magneziu (Mg) si sulf (S).
Micronutrientii sustin impreuna diverse aspecte ale cresterii plantelor si contribuie la cresterea randamentelor, imbunatatirea integritatii structurale si producerea de vitamine. In ingrasaminte puteti gasi urmatorii micronutrienti: bor, clor, cupri, fier, mangan, molibden, nichel si zinc.
No Comments