Menu
Blog / Tehnologie

Ce trebuie sa stie parintii despre realitatea virtuala

Ce trebuie sa stie parintii despre realitatea virtuala

Toti cei care au incercat-o sunt de acord: realitatea virtuala este minunata. Odata ce te-ai legat de casca, crezi cu adevarat ca te plimbi pe o strada pariziana, ingrijesti un roller coaster sau te afunzi in corpul uman explorand functionarea interioara a esofagului. Dar pentru toata racoarea sa si potentialele sale utilizari, de la educatie la medicina, nu se stie foarte multe despre modul in care VR afecteaza copiii.

Noul raport al Common Sense Media, Virtual Reality 101: Ce trebuie sa stiti despre copii si VR , co-autor fiind directorul fondator al Laboratorului Virtual de Interactiuni Umane al Universitatii Stanford, ofera o imagine de prim-plan de acest fel asupra utilizarilor in expansiune pentru tehnologia si efectele sale potentiale asupra copiilor.

Acum ca dispozitivele VR sunt acum prezente si in Romania, si chiar puteti sa va duceti copiii in diferite locatii petreceri copii, unde sa le oferiti posibilitatea de a descoperi fascinanta realitate virtuala, iata ce trebuie sa cunoasteti despre VR in calitate de parinti!

Realitatea virtuala te poate face sa gandesti si sa simti lucruri care stii ca nu sunt reale. Alte medii va pot oferi sentimentul de „a fi acolo” – ceea ce se numeste prezenta psihologica, dar nu in masura in care VR poate sa faca acest lucru.

Aceasta abilitate unica este ceea ce face atat de important sa intelegem mai multe despre efectele pe termen scurt si lung ale tehnologiei asupra copiilor. Iata cateva dintre principalele concluzii ale raportului:

Totul in VR este mai intens

Deoarece creierul proceseaza experiente de realitate virtuala similare cu modul in care proceseaza experientele reale, poate provoca sentimente de teama, anxietate, dezorientare, precum si bucurie si emotie. De asemenea, personajele VR pot fi mai influente decat cele pe care copiii le vad la televizor; ceea ce poate avea efecte pozitive sau negative, in functie de mesaj.

Are potential major si dezavantaje grave.

VR in cel mai bun caz dezvaluie noi lumi si perspective noi pe care copiii nu ar putea sa le experimenteze in viata reala. In cel mai rau caz, expune copiii la continut intens si, eventual, nepotrivit, care se simte prea „real”.

Nu se cunosc efectele pe termen lung ale VR asupra creierului in curs de dezvoltare, ceea ce ii priveste atat pe parinti, cat si pe profesionisti. Saizeci la suta dintre parinti spun ca sunt cel putin „oarecum ingrijorati” ca copiii lor vor experimenta efecte negative asupra sanatatii in timpul utilizarii VR. Expertii pledeaza pentru moderare si supraveghere.

Ca instrument didactic, juriul este inca pe VR. 

Copiii sunt mai entuziasti sa invete cu VR decat fara ea, dar nu invata neaparat mai eficient.

Chiar daca nu avem inca toate raspunsurile la modul in care VR afecteaza copiii, stim suficient sa luam in considerare unele argumente pro si contra. Si daca copiii folosesc VR prin intermediul unui dispozitiv mobil, cum ar fi Google Cardboard, pe o consola precum PlayStation VR, pe o platforma desktop complet trucata cum ar fi Oculus Rift sau la un arcade mall, aceste recomandari va pot ajuta sa mentineti orice experienta VR pe care copiii dvs. o au in siguranta si distractie.

Acordati atentie evaluarilor de varsta. Verificati varsta recomandata pe pachetul pentru casti si nu lasati copiii mai mici sa foloseasca produse concepute pentru copiii mai mari. Varsta minima nu se bazeaza pe dovada medicala a efectelor adverse asupra creierului si vederii, dar este cea mai buna ghicire a producatorului pentru cine este cel mai sigur produs.

Alegeti jocurile cu intelepciune. Deoarece experienta de joc VR poate fi mai intensa decat cea a jocurilor regulate, este chiar mai important sa verificati comentarii pentru a va asigura ca gameplay – ul, are continutul si subiectul sunt potrivite pentru copilul dvs.

Pastrati-l in siguranta.

Cateva masuri de precautie: dupa ce aveti ochelarii de protectie, orientati-va catre camera atingand peretii; ramaneti la sedinte scurte pana cand stiti cum sunteti afectat de VR; ramaneti asezati daca este posibil; scoateti mobilierul din drum; si este important sa aveti o a doua persoana ca un spotter.

Vorbiti despre experiente. Din moment ce VR se simte atat de real, este un moment excelent pentru a vorbi prin ceea ce a experimentat copilul intr-un joc. Intrebati cum s-a simtit, care sunt diferentele dintre VR si jocurile obisnuit. Puteti chiar sa il duceti in locatii petreceri copii, unde poate avea de-asemenea parte de alte experiente si alte jocuri de VR.

Realitatea virtuala cu siguranta va deveni din ce in ce mai prezenta in vietile noastre, si in special in vietile copiilor. Din acest motiv, v-ati putea duce copiii in locatii petreceri copii, pentru ca micutii dvs. sa experimenteze pentru prima data fascinanta lume a VR.

La sfarsit de saptamana sau cu ocazia unei zile speciale, v-ati putea surprinde astfel copiii, cu o vizita la Universe, cea mai complexa sala de realitate virtuala, iar cei mici se vor simti piloti de curse pe simulatoarele de curse auto, sau vor putea avea alte experiente.

No Comments

    Leave a Reply