Menu
Curiozitati

Cele mai importante lucruri de stiut despre Terra! Vei fi uimit!

Cele mai importante lucruri de stiut despre Terra! Vei fi uimit!

Pamantul este a treia planeta de la Soare si singurul obiect astronomic cunoscut care adaposteste viata. Conform estimarilor de datare radiometrica si alte dovezi, Pamantul s-a format acum peste 4,5 miliarde de ani.

Gravitatia Pamantului interactioneaza cu alte obiecte din spatiu, in special Soarele si Luna, care este singurul satelit natural al Pamantului. Pamantul orbiteaza in jurul Soarelui in 365,256 zile solare, perioada cunoscuta sub numele de an sideral al Pamantului. In acest timp, Pamantul se roteste in jurul axei sale de 366,256 ori, adica un an sideral are 366,256 zile sidereale.

Axa de rotatie a Pamantului este inclinata in raport cu planul sau orbital, producand anotimpuri pe Pamant. Interactiunea gravitationala dintre Pamant si Luna provoaca valuri, stabilizeaza orientarea Pamantului pe axa sa si incetineste treptat rotirea acestuia. Pamantul este cea mai densa planeta din Sistemul Solar si cea mai mare si masiva dintre cele patru planete stancoase.

Stratul exterior al Pamantului (litosfera) este impartit in mai multe placi tectonice rigide care migreaza pe suprafata de-a lungul multor milioane de ani. Aproximativ 29% din suprafata Pamantului este pamant format din continente si insule. Restul de 71% este acoperit cu apa, in mare parte de oceane, dar si de lacuri, rauri si alte ape dulci, care constituie toate hidrosfera.

Majoritatea regiunilor polare ale Pamantului sunt acoperite cu gheata, inclusiv stratul de gheata din Antarctica sau de la Polul Nord . Interiorul Pamantului ramane activ cu un miez interior solid de fier, un miez exterior lichid care genereaza campul magnetic al Pamantului si o manta convectanta, care determina tectonica placilor.

In primele miliarde de ani din istoria Pamantului, viata a aparut in oceane si a inceput sa afecteze atmosfera si suprafata Pamantului, ceea ce a dus la proliferarea de organisme anaerobe si, mai tarziu, aerobe. Unele dovezi geologice indica faptul ca viata ar fi aparut inca de acum 4,1 miliarde de ani.

De atunci, combinatia dintre distanta Pamantului fata de Soare, proprietatile fizice si istoria geologica au permis vietii sa evolueze si sa prospere. In istoria vietii pe Pamant, biodiversitatea a trecut prin perioade lungi de expansiune, ocazional punctate de extinctii in masa. Peste 99% din toate speciile care au trait vreodata pe Pamant sunt disparute astazi. Estimarile numarului de specii de pe Pamant astazi variaza foarte mult; majoritatea speciilor nu au fost documentate. Peste 7,7 miliarde de oameni traiesc pe Pamant si depind de biosfera si resursele sale naturale, pentru supravietuirea lor.

Etimologie

Cuvantul englez modern Earth s-a dezvoltat, prin intermediul limbii engleze mijlocii, dintr-un substantiv englez vechi, cel mai probabil – eorðe. Are acoperire in fiecare limba germanica, iar radacina sa ancestrala a fost reconstruita ca  “erþō”.

In cea mai timpurie atestare, cuvantul eorðe era deja folosit pentru a traduce numeroasele forme ale latinescului “terra” pentru a descrie: pamantul, solul sau, uscatul, lumea umana, suprafata lumii (inclusiv marea) si planeta in sine. La fel ca in cazul roman Terra / Tellūs si Gaia din greaca, Pamantul ar fi putut fi o zeita personificata in paganismul germanic: mai tarziu, mitologia norvegiana o includea pe Jörð („Pamant”), o femeie giganta despre care se credea ca este mama zeului Thor.

Initial, pamantul a fost scris cu litere mici, iar din engleza timpurie, sensul sau definit ca „glob” a fost exprimat ca pamant. Prin engleza moderna timpurie, multe substantive au fost majusculate, iar pamantul a devenit (si a ramas adesea) “Pamantul”, in special atunci cand se face referire la numele planetei in raport cu alte corpuri ceresti. Mai recent, numele este uneori dat simplu ca Pamant, prin analogie cu numele celorlalte planete.

Ortografia Oxford recunoaste forma minuscula ca fiind cea mai frecventa, forma majuscula fiind o varianta acceptabila. O alta conventie acceptata foloseste cuvantul majusculat „Pamantul” cand apare ca un nume (de exemplu, „atmosfera Pamantului”), dar il scrie cu litere mici, cand este precedat de un alt cuvant (de exemplu, „atmosfera pamantului”). Apare aproape intotdeauna scris cu litere mici in expresii colocviale, cum ar fi „ce faci pe pamant?”

Ocazional, denumirea Terra / ˈtɛrə / este folosita in scrierea stiintifica si in special in fictiunea stiintifica pentru a distinge planeta noastra locuita, de altele. Numele poetic grecesc Gaea (Gæa) / ˈdʒiːə / este rar, desi ortografia alternativa Gaia a devenit comuna, caz in care pronuntia sa este / ˈɡaɪə / mai degraba decat cea mai clasica /ˈɡeɪə/.

Exista o serie de adjective pentru planeta Pamant. De la Pamant insusi vine adjectivul “pamantesc”. Din latina Terra deriva si cuvintele Terran / ˈtɛrən /, Terestru / təˈrɛstriəl /, si (prin franceza) Terrene / təˈriːn /. Din grecesul Gaia si Gaea provin cuvintele Gaian si Gaean.

formarea Pamantului si a Lunii

Formare

Cel mai vechi material gasit in Sistemul Solar este datat cu 4.5672 ± 0.0006 miliarde de ani in urma.  Cu 4,54 ± 0,04 miliarde de ani in urma, s-a format Pamantul primordial. Corpurile din Sistemul Solar s-au format si au evoluat odata cu Soarele. In teorie, o nebuloasa solara compartimenteaza un volum dintr-un nor molecular prin colaps gravitational, care incepe sa se roteasca si sa se aplatizeze intr-un disc, iar apoi planetele cresc din discul respectiv, rotindu-se in jurul Soarelui.

O nebuloasa contine gaz, particule de gheata si praf (inclusiv nuclide primordiale). Conform teoriei nebulare, planetele incipiente s-au format prin acretie, Pamantul primordial avand nevoie de 10-20 de milioane de ani pentru a se forma.

Un subiect de cercetare este formarea Lunii, cu aproximativ 4.53 miliarde de ani vechime. O ipoteza principala este aceea ca s-a format prin acretia din materialul desprins de pe Pamant dupa ce un obiect de dimensiunea lui Marte, numit Theia, a lovit Pamantul. In acest sens, masa planetei Theia era de aproximativ 10 la suta din Pamant;in urma cu aproximativ 4,1 si 3,8 miliarde de ani, numeroase impacturi ale asteroizilor au provocat schimbari semnificative asupra mediului de suprafata al Lunii si, prin inferenta, la nivelul Pamantului.

viitorul pamantului

Viitor

Viitorul preconizat al Pamantului pe termen lung, este legat de cel al Soarelui. In urmatorii 1,1 miliarde de ani, luminozitatea solara va creste cu 10%, iar in urmatorii 3,5 miliarde de ani cu 40%. Temperatura la suprafata Pamantului va creste exponential si va accelera ciclul anorganic al carbonului, reducand nivelurile de CO.

Lipsa vegetatiei va duce la pierderea oxigenului in atmosfera, ceea ce va face viata animalelor imposibila. In aproximativ un miliard de ani de acum, toata apa de la suprafata va disparea, iar temperatura medie globala va ajunge la 70 ° C (158 ° F).

Pamantul este de asteptat sa fie locuibil pana in momentul cand nu va mai fi posibila fotosinteza plantelor (in 500 de milioane de ani), dar daca azotul este eliminat din atmosfera, viata poate continua pana cand se va produce un efect de sera extrem (peste 2 miliarde de ani). Chiar daca Soarele ar fi vesnic si stabil, 27% din apa din oceane va cobori in manta intr-un miliard de ani.

Soarele va evolua si va deveni un gigant rosu in aproximativ 5 miliarde de ani. Modelele prezic ca Soarele se va extinde la aproximativ 1 AU (150 milioane km; 93 milioane de mile), de aproximativ 250 de ori raza sa actuala. Soarta Pamantului relativ la aceasta expansiune solara, este mai putin clara.

Ca un gigant rosu, Soarele va pierde aproximativ 30% din masa sa, astfel incat, fara efecte de maree, Pamantul se va muta pe o orbita la 1,7 AU (250 milioane km; 160 milioane mi) de Soare, atunci cand steaua va atinge raza maxima. Viata ramasa va fi distrusa de luminozitatea crescuta a Soarelui (atingand varful de aproximativ 5.000 de ori nivelul actual). O simulare din 2008 indica faptul ca orbita Pamantului va scadea in cele din urma din cauza efectelor de maree si a tragerii, determinand-o sa intre in atmosfera Soarelui si sa fie vaporizata.

forma pamantului

Caracteristici fizice

Forma

Cel mai simplu model pentru a descrie forma intregului Pamant, este o sfera. Raza Pamantului este distanta de la centrul Pamantului la suprafata sa. In timp ce „raza” este in mod normal o caracteristica a sferelor perfecte, Pamantul se abate de la a fi perfect sferic cu doar o treime la suta, suficient de “aproape” pentru a fi tratat ca o sfera in cele mai multe contexte si pentru a justifica termenul de „raza a Pamantului”.

Conceptul de Pamant sferic dateaza din jurul secolului al VI-lea i.Hr., dar a ramas o chestiune de speculatii filozofice pana in secolul al III-lea i.Hr. Prima estimare stiintifica a razei Pamantului a fost data de Eratostenes, in jurul anului 240 i.Hr.

Forma Pamantului este aproape sferica. Exista o mica aplatizare la poli si este bombata in jurul ecuatorului, din cauza rotatiei Pamantului. Prin urmare, Pamantul este aproximativ un sferoid, al carui diametru ecuatorial este de 43 km (27 mi) mai mare decat diametrul la poli, desi variatia este de sub 1% din raza medie a Pamantului.

Punctul de pe suprafata cea mai indepartata de centrul de masa al Pamantului este varful vulcanului ecuatorial Chimborazo, din Ecuador (6.384,4 km sau 3.967,1 km). Diametrul mediu al sferoidului de referinta este de 12.742 km (7.918 mi). Topografia locala se abate de la acest sferoid idealizat, desi la scara globala aceste abateri sunt mici, daca este sa le masuram in comparatie cu raza Pamantului: abaterea maxima de doar 0,17% se afla la transea Mariana (10.911 sub nivelul marii), in timp ce Muntele Everest ( 8,848 metri deasupra nivelului marii) reprezinta o deviere de 0,14%.

In geodezie, forma exacta pe care oceanele Pamantului ar adopta-o in absenta pamantului si a anumitor perturbatii, cum ar fi mareea si vanturile, se numeste geoid. Mai precis, geoidul este suprafata echipotentialului gravitational la nivelul marii medii.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.