Menu
Blog / Mancare

Cum sa decantezi un vin?

Cum sa decantezi un vin?

S-ar putea sa crezi ca servirea unui vin este destul de usoara ca atunci cand iti iei un zdrobitor struguri cu deschiorcinator inclus si faci vinul. Oricine a cautat vreodata informații despre cum sa serveasca fiecare tip de vin stie ca uneori nu este atat de simplu.

Decantarea este unul dintre acele elemente ale serviciului de vin care ramane misterios si intimidant pentru mulți iubitori de vin: la ce foloseste? Ce vinuri au nevoie de el? Cand si cum sa o faci?

Ce este decantarea?

Literal, decantarea inseamna transferul conținutului unei sticle de vin intr-un alt recipient (decantorul) inainte de servire. Poate suna prostesc. Ne-am putea intreba cum turnarea vinului dintr-un recipient in altul isi schimba gustul?

Intr-un limbaj mai oenologic, decantarea consta in turnarea conținutului unei sticle de vin intr-un decantor, pentru a separa orice depozit de vinul limpede si a-l oxigena. Aceasta promoveaza buchetul (toate aromele) vinului si ii completeaza taninurile. In general, vorbim de decantare atunci cand procedura permite aerizarea vinului, trecandu-l intr-o carafa in contact cu aerul, astfel incat vinul (adesea tanar) sa se extinda si sa se aseze.

Posibila prezența a unui depozit este destul de normala, deoarece vinul este un produs viu. Cand vinurile albe uscate sau dulci sunt pastrate pentru o anumita perioada de timp si la o temperatura rece, una dintre componentele naturale ale vinului se va solidifica si va forma un depozit alb sub forma de cristale.

Este adevarat ca este puțin jenant sa gasesti o substanța solida in vin, dar calitatea acestuia din urma nu este neaparat afectata. Pentru vinurile rosii, dupa imbatranirea in sticla, culoarea si taninurile se solidifica si creeaza un depozit in partea de jos a sticlei. Acest fenomen este normal si sigur pentru tine sau pentru calitatea vinului pe care urmeaza sa-l bei.

O lumanare este in general utilizata ca sursa de lumina pentru a vedea prin transparența daca depozitul este prezent, caz in care decantarea vinului este imediat intrerupta. Vinul limpede este astfel colectat in decantor, sedimentul ramanand in sticla.

Pasionaților de vin le place sa stea ore in sir si sa dezbata avantajele si dezavantajele acestei proceduri, dar decantarea atenta poate fi benefica pentru gustul oricui.

Obiectivele ei

Practic, decantarea are doua scopuri: separarea unui vin de orice sediment care s-a format si aerarea acestuia in speranța ca aromele sale vor fi mai vii atunci cand sunt gata de servire.

Este important sa rețiți ca vinul are nevoie de aer pentru a respira si a se exprima. Are un ciclu de viața la fel ca ființele umane. Tanar, te seduce cu aromele sale fructate. Matur, este adesea elegant si dens. La sfarsitul vieții sale, devine sobru si discret. Prin urmare, cu cat vinul este mai tanar si mai puternic, cu atat are nevoie de mai mult oxigen pentru a se dezvalui, pentru a-si dezvolta aromele si pentru a obține o textura rotunjita. Acesta este motivul pentru care o sticla de vin deschisa cu o zi inainte este adesea mai buna a doua zi. In ceea ce priveste un vin imbatranit, cantitatea de oxigen trebuie sa fie moderata.

No Comments

    Leave a Reply