Menu
Blog / Sanatate

De ce seniorii cu boala Parkinson ar trebui cazati in camine de batrani?

De ce seniorii cu boala Parkinson ar trebui cazati in camine de batrani?

Boala Parkinson este o tulburare a creierului care duce la agitare, rigiditate si dificultati de mers, echilibru si coordonare. Simptomele Parkinson incep de obicei treptat si se agraveaza in timp.

Pe masura ce boala progreseaza, oamenii pot avea dificultati in mers si vorbit. De asemenea, pot avea schimbari mentale si de comportament, probleme de somn, depresie, dificultati de memorie si oboseala. Atat barbatii, cat si femeile pot avea boala Parkinson. Cu toate acestea, boala afecteaza cu aproximativ 50 la suta mai multi barbati decat femei.

Un factor clar de risc pentru Parkinson este varsta. Desi majoritatea persoanelor cu Parkinson au dezvoltat prima boala la aproximativ 60 de ani, aproximativ 5 pana la 10 la suta dintre persoanele cu Parkinson au boala „cu debut precoce”, care incepe inainte de varsta de 50 de ani. Formele de debut precoce ale Parkinson sunt adesea, dar nu intotdeauna, mostenite si unele forme au fost legate de mutatii genetice specifice.

Ce cauzeaza boala Parkinson?

Boala Parkinson apare atunci cand celulele nervoase, sau neuronii, intr-o zona a creierului care controleaza miscarea afecteaza si / sau mor. In mod normal, acesti neuroni produc o substanta chimica importanta a creierului cunoscuta sub numele de dopamina.

Cand neuronii mor sau sunt afectati, produc mai putina dopamina, ceea ce provoaca problemele de miscare ale Parkinson. Oamenii de stiinta inca nu stiu ce face sa moara celulele care produc dopamina.

Persoanele cu Parkinson pierd si terminatiile nervoase care produc norepinefrina, principalul mesager chimic al sistemului nervos simpatic, care controleaza multe functii automate ale organismului, cum ar fi frecventa cardiaca si tensiunea arteriala.

Pierderea norepinefrinei ar putea ajuta la explicarea unor caracteristici de non-miscare ale Parkinson, cum ar fi oboseala, tensiunea arteriala neregulata, scaderea miscarii alimentelor prin tractul digestiv si scaderea brusca a tensiunii arteriale atunci cand o persoana se ridica din sezut sau se culca in pozitia de jos.

Multe celule ale creierului persoanelor cu Parkinson contin corpuri Lewy, grupuri neobisnuite ale proteinei alfa-sinucleina. Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mai bine functiile normale si anormale ale alfa-sinucleinei si relatia acesteia cu mutatiile genetice care afecteaza boala Parkinson si dementa corpului Lewy.

Desi unele cazuri de Parkinson apar a fi ereditare, iar cateva pot fi urmarite de mutatii genetice specifice, in majoritatea cazurilor boala apare la intamplare si nu pare a rula in familii. Multi cercetatori cred acum ca boala Parkinson rezulta dintr-o combinatie de factori genetici si factori de mediu, cum ar fi expunerea la toxine.

Simptomele bolii Parkinson

Boala Parkinson are patru simptome principale:

  • Tremor (tremurand) in maini, brate, picioare, maxilar sau cap.
  • Rigiditatea membrelor si a trunchiului.
  • Lentitatea miscarii.
  • Echilibru si coordonare deteriorate, uneori ducand la caderi.

Alte simptome pot include depresia si alte modificari emotionale; dificultati de inghitire, mestecare si vorbire; probleme urinare sau constipatie; probleme ale pielii; si perturbari ale somnului.

Simptomele de Parkinson si rata de progresie difera intre indivizi. Uneori, oamenii resping simptomele precoce ale Parkinson ca efecte ale imbatranirii normale. In majoritatea cazurilor, nu exista teste medicale care sa depisteze definitiv boala, astfel incat poate fi dificil de diagnosticat cu exactitate.

Diagnosticul bolii Parkinson

In prezent, nu exista teste de sange sau de laborator pentru a diagnostica cazuri nu genetice de boala Parkinson. Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical al unei persoane si pe un examen neurologic. Imbunatatirea dupa initierea medicamentelor este un alt semn important al bolii Parkinson.

Tratamentul bolii Parkinson

Desi nu exista nici un remediu pentru boala Parkinson, medicamentele, tratamentul chirurgical si alte terapii pot adesea ameliora unele simptome.

Medicamentele prescrise pentru Parkinson includ:

  • Medicamente care cresc nivelul de dopamina in creier.
  • Medicamente care afecteaza alte substante chimice ale creierului din organism.
  • Medicamente care ajuta la controlul simptomelor nemotorale.

Principala terapie pentru Parkinson este levodopa, numita si L-dopa. Celulele nervoase folosesc levodopa pentru a face dopamina pentru a reincarca alimentarea creierului. Alte terapii pot fi utilizate pentru a ajuta la simptomele bolii Parkinson.

Acestea includ terapii fizice, ocupationale si de vorbire, care ajuta la tulburari de mers si voce, tremor si rigiditate si scaderea functiilor mentale. Alte terapii de sprijin includ o dieta sanatoasa si exercitii pentru a consolida muschii si a imbunatati echilibrul.

Boala Parkinson este o boala grea dupa cum se poate vedea, si afecteaza de obicei seniorii. Acestora, le este greu sa se mai intretina, le este greu sa isi mai poata procura hrana sau sa isi spele hainele sau sa mentina o igiena corespunzatoare.

In aceste conditii, cel mai indicat ar fi ca seniorii care sufera de aceasta afectiune si nu numai, sa aleaga sa isi petreca ultima perioada a vietii, in camine batrani, acolo unde vor avea parte de o batranete linistita, in ciuda bolii.

Cei care ajuns sa isi petreaca ultima parte a vietii intr-un camin de batrani, vor avea parte de o igiena personala corespunzatoare (manichiura, frizerie, pedichiura, si nu numai), vir avea parte de haine curate mereu in conditiile in care caminele de batrani au propriile spalatorii si curatatorii de haine.

Nu in ultimul rand, seniorii vor primi zilnic cele trei mese principale ale zilei si chiar desert. Vor avea posibilitatea de a citi, de a se uita la televizor sau de a desfasura diferite activitati. Practic, intr-un camin de batrani, seniorii vor incepe o noua viata, chiar si cei care sufera de Parkinson.

No Comments

    Leave a Reply