Menu
Blog / LifeStyle

Drepturile omului in intreaga lume

Drepturile omului in intreaga lume

In viata de zi cu zi, oamenii se pot confrunta cu diferite situatii in care le sunt incalcate drepturile omului, iar in aceste conditii cu siguranta vor dori sa gaseasca o rezolvare, pentru a le fi dovedita dreptatea, astfel ca drepturile omului CEDO reprezinta singura lor solutie.

Cei carora li se incalca diferite drepturi, iau legatura cu avocatii care apara drepturile oamenilor la CEDO, iar acolo este posibil sa li se faca dreptate (daca au dreptate, bineinteles).

De mentionat insa este faptul ca nu doar in Romania exista situatii in care drepturile oamenilor sunt incalcate, si situatii in care se discuta despre drepturile omului, ci la nivel mondial se intampla asemenea lucruri.

Din acest motiv, vom discuta in cele ce urmeaza despre drepturile omului in intreaga lume, iar informatiile pe care le veti afla, sunt foarte interesante.

Dupa adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, mai multe regiuni ale lumii si-au stabilit propriile sisteme de protectie a drepturilor omului, care exista alaturi de cel al ONU. Pana in prezent, exista institutii regionale pentru drepturile omului in Europa, America si Africa.

Unii pasi sunt, de asemenea, in curs in lumea araba si ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est) spre institutionalizarea standardelor regionale ale drepturilor omului.

Cu toate acestea, majoritatea tarilor din aceasta parte a lumii au ratificat si tratatele si conventiile majore ale ONU – semnificand astfel acordul lor cu principiile generale si devenind obligate in mod voluntar de dreptul international al drepturilor omului.

In Europa, diferite standarde si mecanisme in domeniul drepturilor omului sunt sustinute de Consiliul Europei, organul de supraveghere a drepturilor omului al continentului. Alaturi de Consiliul Europei, Uniunea Europeana si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) joaca de asemenea, roluri importante.

Angajamentul Uniunii Europene pentru protectia drepturilor omului a primit un impuls odata cu adoptarea Tratatului de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, dand efect juridic deplin Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Continand drepturi civile, politice, sociale si economice, Carta impune ca atat statele membre, cat si Uniunea Europeana sa sustina aceste drepturi. Curtea de Justitie a Uniunii Europene va abate legislatia UE care contravine Cartei si va revizui conformitatea cu legislatia UE a statelor membre, desi executarea zilnica va fi decisa de instantele nationale.

Carta prezinta drepturile in cadrul celor sase titluri: demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, drepturile cetatenilor si justitie. Titlul „demnitate” garanteaza dreptul la viata si interzice tortura, sclavia si pedeapsa cu moartea.

Apoi, „libertate” include drepturile la intimitate, casatorie, gandire, exprimare, intrunire, educatie, munca, proprietate si azil; „egalitatea” acopera drepturile copiilor si ale persoanelor in varsta; „solidaritatea” protejeaza drepturile sociale si ale lucratorilor, dreptul la conditii de munca echitabile, protectia impotriva concedierii nejustificate si accesul la asistenta medicala.

Mai avem apoi „drepturile cetatenilor” care includ dreptul la vot si libera circulatie, iar „justitia” acopera drepturi precum dreptul la o cale de atac eficienta, proces echitabil si protectia impotriva concedierii nejustificate si accesul la asistenta medicala.

Agentia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) este un organism expert care colecteaza dovezi cu privire la situatia drepturilor fundamentale in Uniunea Europeana si ofera sfaturi si informatii despre cum sa imbunatatim situatia.

Aceasta nu joaca un rol de monitorizare, dar coopereaza cu institutiile relevante pentru a oferi consiliere pentru o mai buna bucurie a drepturilor fundamentale.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) reuneste 57 de state din Europa, Asia Centrala si America de Nord. Desi nu este dedicata in mod special protectiei drepturilor omului, abordarea sa cuprinzatoare a securitatii ii permite sa abordeze o gama larga de probleme, inclusiv drepturile omului, minoritatile nationale, democratizarea, strategiile de politie, antiterorismul si activitatile economice si de mediu.

Actiunea OSCE in domeniul drepturilor omului se desfasoara prin intermediul Biroului pentru institutii democratice si drepturile omului. Cu sediul la Varsovia, ODIHR este activ in toata zona OSCE in domeniile observarii alegerilor, dezvoltarii democratice, drepturilor omului, tolerantei si nediscriminarii si statului de drept. Activitatile sale destinate tinerilor includ educatia pentru drepturile omului, combaterea antisemitismului si islamofobiei.

In regiunea interamericana, standardele si mecanismele drepturilor omului provin din Declaratia americana din 1948 privind drepturile si indatoririle omului si din Conventia americana a drepturilor omului din 1969. De asemenea, au fost adoptate instrumente specifice referitoare la refugiati, prevenirea si pedepsirea torturii, abolirea pedepsei cu moartea, disparitiile, violenta impotriva femeilor, mediul si alte chestiuni.

Carta africana a drepturilor omului si a popoarelor a intrat in vigoare in octombrie 1986 si pana in 2007 a fost ratificata de 54 de state. Carta este interesanta pentru o serie de diferente de accent intre tratatele care au fost adoptate in alte parti ale lumii.

Spre deosebire de conventiile europene sau americane, Carta africana acopera drepturile sociale, economice si culturale, precum si drepturile civile si politice in cadrul aceluiasi tratat. Carta africana depaseste drepturile individuale, si prevede de asemenea, drepturile colective ale popoarelor.

Carta recunoaste de asemenea, ca indivizii au indatoriri precum si drepturi si enumera indatoririle specifice pe care individul le are fata de familia sa, societatea, statul si comunitatea internationala.

1 Comment

  • Nadia Szabo
    ianuarie 14, 2021 at 8:10 am

    Care drepturi? Incepem sa avem tot mai putine drepturi… din 2020 lumea se va schimba si o sa mai avem doar dreptul sa ne supunem si sa nu ne revoltam.

    Reply

Leave a Reply