Menu
Blog / Casa si gradina

Este periculos sa te incalzesti cu un semineu pe lemne?

Este periculos sa te incalzesti cu un semineu pe lemne?

In timpul iernii si odata cu sosirea temperaturilor scazute, utilizarea sistemelor de incalzire, cum ar fi sobele, creste riscul de accidente cauzate de abuz sau de functionarea defectuoasa. Confectionam cu un grad ridicat de precizie toate cosurile proiectate astfel incat sa ai certitudinea ca vei reusi sa obtii cele mai sigure cosuri.

Focul este una dintre cele mai vechi metode de a te incalzi. Semineele au cunoscut o evolutie semnificativa in ultimii ani care le-a permis sa se adapteze la timpurile moderne, sub forma unor instalatii mai moderne si mai decorative, precum si practice.

Incalzirea cu un semineu este o economie importanta, deoarece combustibilul, lemnul de foc, este mai ieftin decat alti combustibili, cum ar fi gazul sau motorina, atata timp cat este bine construit si instalat. Si ecologic pentru ca lemnul se regenereaza; pe masura ce copacul creste, CO este transformat in oxigen.

Este important, atunci cand se ia in considerare optiunea de a instala un semineu, sa se ia in considerare performanta si puterea. Lemnul de foc are o capacitate specifica de a emite caldura, iar semineul este cel care profita de aceasta caldura. In functie de tipul de semineu, randamentul va fi mai mare sau mai mic.

De exemplu, un semineu traditional, adica caramida deschisa si refractara, are de obicei un randament de 20%, ceea ce inseamna ca profita doar de 20% din potentialul caloric al lemnului de foc. Pe de alta parte, un cos de fum metalic are o performanta mult mai mare, care poate varia intre 40% si 75%, in functie de model si daca este inchis sau nu.

Cand semineul nu functioneaza bine?

Buna functionare a unui semineu nu numai ca ne permite sa ne bucuram de o performanta mai mare si de mai multa caldura, dar evita si situatiile de risc, cum ar fi aparitia monoxidului de carbon (CO), un gaz incolor, inodor, fara gust si neiritant care apare atunci cand combustibili precum lemnul de foc (si, de asemenea, gazul sau uleiul) nu ard complet (ardere incompleta sau ardere proasta) si produc un exces al acestui gaz toxic.

Cand acest gaz intra in organism, acesta impiedica sangele sa transporte oxigen catre celulele, tesuturile si organele noastre. Si pentru ca este atat de greu de detectat, poate provoca daune grave daca este inhalat pe o perioada lunga de timp. Pot aparea simptome similare cu cele ale intoxicatiei alimentare, cum ar fi dureri de cap si ameteli, greata, oboseala sau probleme vizuale si, in cele mai severe cazuri, chiar moartea.

Actiuni pentru a face semineul sa functioneze bine

Pentru o buna si corecta utilizare a cosului de fum este esentiala constructia si intretinerea. Daca aceste doua aspecte indeplinesc cerintele necesare, utilizarea cosului de fum nu trebuie sa prezinte un risc, nici de intoxicatie, nici de incendiu, doua dintre principalele riscuri asociate.

In plus fata de izolarea cosului de fum din materiale sau elemente combustibile, cum ar fi tavane, acoperisuri, structuri din lemn, cum ar fi tavane false sau parchet podele, peretii si podeaua din apropierea seminee nu trebuie sa contina materiale combustibile, cum ar fi hartie, covoare, covor…

De ce sa te incalzesti cu lemne?

Desi lemnul este cea mai ecologica metoda de incalzire, nu pare sa fie discutata niciodata in facturile de energie federale, de stat sau locale. Ar fi o completare buna la standardele de portofoliu de energie regenerabila (RPS) pentru a reduce impactul asupra mediului si pentru a ajuta statele sa-si atinga obiectivele energetice.

Caldura lemnului este vazuta ca fiind rea, desi a fost o sursa de combustibil pentru incalzire si gatit de milenii! Multi oameni incep sa arda din nou lemne pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili si pentru a economisi bani la facturile la energie. Exista multe beneficii pentru caldura lemnului ca sursa de incalzire primara sau secundara. Exista, de asemenea, intretinere anuala a sistemului.

  1. Lemnul este regenerabil. Copacii continua sa creasca, dar trebuie sa fie recoltati in mod durabil pentru a mentine un padure sau o padure sa produca timp de zeci de ani. Un teren cu lemn de casa ar trebui sa fie indepartat ½ cablu pe an pentru a fi sustenabil.
  2. Sobele cu lemne mai noi sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic si elibereaza putine emisii. Orice poluare pe care o creeaza este compensata de CO2 care este captat de padurile planetei.
  3. Lemnul de foc este un produs local care creeaza locuri de munca. Banii raman in comunitate ca venit pentru vanzatorii de lemn, taxe pe proprietate pentru terenurile impadurite si autorizatii pentru taierea terenurilor publice.

Arderea lemnului de foc este un tampon impotriva cresterilor neasteptate ale consumului de combustibil in timpul iernii. O soba cu lemne este o caldura de rezerva excelenta in timpul intreruperilor de curent si ofera o ambianta placuta.

 

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.