Menu
Blog / Sanatate

Lucruri de luat în considerare înainte de a utiliza uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt naturale, dar asta nu înseamnă că pot fi utilizate fără a lua măsuri de precauție. Înainte de a utiliza orice ulei esențial, ar trebui să vă întrebați – și să puteți răspunde – la următoarele întrebări:

Ce metodă vreţi să folosiţi?

Metoda pe care o utilizați se alege în funcţie de efectul dorit. Căutați efecte care modifică starea de spirit (aromaterapie)? Căutați să tratați o afecțiune a pielii sau să calmați durerea (topic)? Sau, căutați să tratați o afecțiune medicală (oral sau aromaterapie)?

Trebuie diluat uleiul?

Majoritatea uleiurilor esențiale, cu excepția cazului în care sunt considerate „pure”, trebuie diluate. Verificați întotdeauna instrucțiunile de diluare.

Uleiul crește fotosensibilitatea?

În general, uleiurile esențiale de citrice cresc fotosensibilitatea. Aplicarea lor înainte de expunerea la soare poate provoca arsuri grave ale pielii.

Are uleiul vreo interacțiune clinică?

Unele uleiuri esențiale, absorbite în organism prin aromaterapie, pot provoca o reacție adversă atunci când sunt utilizate cu alte medicamente sau suplimente. De asemenea, pot declanșa sau agrava simptomele unei afecțiuni medicale subiacente.

Este uleiul sigur de utilizat în apropierea sugarilor, copiilor sau animalelor de companie?

Verificați întotdeauna dacă un ulei esențial este sigur pentru copii și animale de companie. Rețineți că ceea ce ar putea fi sigur pentru câini poate fi otrăvitor pentru pisici. Pisicile sunt mai sensibile la uleiurile esențiale decât alte animale de companie. Evitați utilizarea aromoterapiei în public.

Este uleiul sigur de ingerat?

Uleiurile esențiale care sunt perfect sigure atunci când sunt utilizate local sau în aromaterapie pot fi toxice atunci când sunt ingerate. Anumite uleiuri, cum ar fi wintergreen, pot fi mortale.

Precauții generale de luat în considerare

În general, ar trebui să tratați uleiurile esențiale ca alte medicamente, suplimente sau materiale dăunătoare. Aceasta înseamnă precauție la achiziționarea, depozitarea și utilizarea acestora.

Nu lăsați uleiurile esențiale la îndemâna copiilor și a animalelor de companie

Nu este suficient să vă păstrați uleiurile esențiale departe de vedere. Pentru siguranță, puneți toate uleiurile esențiale într-o cutie care se încuie și depozitați-le într-un dulap la îndemână. Alternativ, depozitați-le într-un dulap înalt și adăugați o încuietoare pentru copii.

Când difuzați, nu depășiți intervale de 30 până la 60 de minute

Cu uleiurile esențiale, mai puțin este adesea mai mult. Depășirea duratelor ideale nu amplifică beneficiile uleiului. De fapt, poate crea stres asupra corpului tău, în special asupra sistemului nervos.

Se difuzează numai în zone bine ventilate

Ca regulă generală, dacă tot ce simțiţi în jur este mirosul de ulei esențial, înseamnă că zona nu este bine ventilată. În astfel de cazuri, riscați să vă iritați sistemul respirator.

Când aveți dubii, diluați uleiul

Pentru utilizarea locală a uleiurilor esenţiale, uleiurile purtătoare nu trebuie trecute cu vederea. Nu numai că sunt utile în răspândirea uleiului esențial pe o suprafață mai mare, ci vă protejează pielea de erupții și iritații.

Nu utilizați niciodată uleiuri fotosensibilizante înainte de expunerea la UV

Instrucțiunile de siguranță recomandă să așteptați 24 de ore după utilizarea uleiurilor fotosensibilizante înainte de a vizita o cabină de bronzare sau de a petrece timp în lumina directă a soarelui.

Spălați-vă întotdeauna pe mâini după utilizarea uleiurilor esențiale

Dacă aveți resturi de uleiuri esențiale pe mâini și vă frecați ochii sau vă zgâriați interiorul urechilor, ați putea experimenta o reacție adversă gravă.

Păstrați toate uleiurile esențiale departe de flăcări

Uleiurile esențiale sunt foarte inflamabile. Ele nu trebuie folosite sau depozitate lângă lumânări, sobe cu gaz, țigări aprinse sau șeminee deschise.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre fascinanta lume a uleiurilor esenţiale împreună cu Diana Gubas, aromaterapeut şi terapeut holistic.

No Comments

    Leave a Reply