Menu
Blog / Casa si gradina

Pompe de apa pentru uz casnic – ce sunt si cum functioneaza?

Pompe de apa pentru uz casnic – ce sunt si cum functioneaza?

Toata lumea are o idee despre ce sunt pompele de apa, dar in multe cazuri nu suntem constienti de cat de importante sunt aceste masini pentru dezvoltarea vietii noastre.

In acest post, vom sti putin mai multe despre rolul pompelor hidraulice, cele mai frecvente tipuri de pompe interne (rezidentiale/acasa) pe care le putem gasi in case private si caracteristicile lor cele mai relevante.

Va avertizez ca alegerea pompei potrivite pentru instalarea dumneavoastra nu este o sarcina usoara.

Deci, aici aveti acest post complet plin de informatii despre pompe de apa pentru case.

INTRODUCERE

Pompele de apa sunt prezente in zilele noastre. Sunt masini care sunt in mod normal ascunse si pe care nu le vedem, dar care ne dau calitatea vietii si permit dezvoltarea societatilor noastre. De exemplu, pentru ca apa sa iasa din robinetele noastre, exista aproape intotdeauna una sau mai multe pompe hidraulice in spatele ei care fac acest lucru posibil.

In afara caselor si cladirilor noastre exista numeroase echipamente de pompare care functioneaza neobosit. Vom gasi pompe de diferite tipuri in toate fazele ciclului de apa urbana:

 • Bazine hidrografice(din rauri -ape de suprafata- sau din puturi -ape subterane-)
 • Tratare(instalatie de tratare a apei)
 • Distributie(alimentarea cu apa potabila a retelei urbane)
 • Utilizari specialeale apei: menajere, industriale, agricole.
 • Eliminareaapelor uzate (apa de fecale, apa de ploaie, apa industriala)
 • Purificare(instalatie de tratare)
 • Deversarea(returnarea apei purificate in rauri, mari sau alte canale naturale)

Marile companii de aprovizionare si purificare sunt responsabile pentru instalarea, operarea si intretinerea echipamentelor de pompare implicate pana la contorul proprietatilor private (cladiri rezidentiale, birouri, cladiri publice, hoteluri, magazine, cabane etc.).

Poti cumpara pompe apa murdara  accesand linkul anterior si este cea mai buna varianta sa alegi produse de calitate.

Aceste companii sunt, de asemenea, responsabile pentru echipamentele implicate in pomparea apelor uzate de la sistemele de canalizare pana la evacuarea finala in canalul natural.

Dar cum ramane cu pompele dintre contoarele noastre de admisie a apei si retelele publice de canalizare unde ne aruncam apele uzate?

 • Cine este responsabil?
 • Ce tipuri de pompe putem gasi?
 • Ce ar trebui sa stim?

La cine putem apela atunci cand vrem sa rezolvam o problema legata de pompele pe care le detinem?

INAINTE DE A SAPA MAI ADANC: CE SUNT POMPELE DE APA?

Aproximativ, pompele sunt masini hidraulice al caror scop este de a ridica sau muta lichidul circulant dintr-un punct in altul sau de a creste presiunea fluidului din sistemul de conducte.

Marea majoritate a pompelor de apa pe care le vom gasi pentru uz casnic/rezidential sunt incluse in categoria pompelor electrice centrifugale.

Pompa electrica: inseamna ca motorul pompei este actionat de energie electrica.

Centrifuga– se refera la mecanismul intern al pompei: o osie cuplata la motor roteste un rotor… apa intra prin centrul rotorului si este propulsata de capetele sale profitand de forta centrifuga asigurata de rotatia axei mentionate.

Pompe pentru apa murdara…

Utilizarile obisnuite ale pompelor submersibile sunt: golirea unei piscine, a unei fose septice sau a unor puturi si rezervoare adanci, dislocarea apei dintr-un loc inchis inundat, cum ar fi un garaj sau un subsol, casa statiei de epurare a apelor uzate…

Pentru a alege o pompa submersibila, trebuie luat in considerare daca intentionam sa pompam apa murdara sau curata, denivelarile care trebuie salvate si debitul si presiunea necesare la iesire.

Avantajele pompelor de apa

Pompele de bazin sunt o categprie speciala. Acest tip de pompa de apa este solutia ideala pentru indepartarea excesului de apa din cauza ploii, topirii zapezii si a inundatiilor. Pompa bazinului este de obicei instalata in subsol unde se poate colecta excesul de apa. Motorul porneste cand plutitorul din interiorul pompei bazinului este activat de nivelul apei. Motorul roteste apoi lama care, la randul sau, impinge excesul de apa pe un furtun de scurgere si in afara casei sau a cladirii. In plus, pompele submersibile ale rezervoarelor pot gestiona cantitati mari de apa si pot fi scufundate fara pericolul unui scurt circuit.

Practic exista doua categorii principale de pompe de apa; design cu deplasare pozitiva si pompe centrifuge. Ambele tipuri au o mare varietate de optiuni care pot fi utilizate in functie de nevoile dvs.

 • Pompe de apa cu deplasare pozitiva: acest tip de pompa de apa furnizeaza o cantitate fixa ​​de debit. Sunt ideale pentru cladirile care au solide sensibile sau care trebuie sa gestioneze lichide cu vascozitate ridicata. Avantajele acestui tip de pompa de apa includ eficienta ridicata si eliminarea aerului din conducte. Pentru cele mai bune performante, jocul dintre marginea exterioara si pompa rotativa trebuie sa fie aproape.
 • Pompe centrifuge de apa: Acest tip de pompa de apa utilizeaza un rotor rotativ pentru a deplasa apa prin pompa. Apoi presurizeaza debitul de refulare. Pompa de apa centrifuga poate fi utilizata cu toate lichidele, inclusiv lichidul cu vascozitate redusa. Este pompa de apa ideala pentru lichide subtiri si debite mari.

Avantajele acestui tip de pompa de apa includ cresterea presiunii din conducta de admisie, are o sursa continua de presiune care ofera un sistem de protectie impotriva incendiilor, perfect pentru circulatia apei calde prin deplasarea apei intr-un sistem inchis, are un comutator automat controlat de plutitor si nu este necesara nicio ridicare de aspiratie.

Pentru performante optime, acest sistem functioneaza cel mai bine daca lichidul se recirculeaza pentru a evita supraincalzirea cauzata de debituri mici.

No Comments

  Leave a Reply

  For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

  I agree to these terms.