Menu
Blog / Sanatate

Care sunt beneficiile pentru care ar trebui sa alergi ?

Care sunt beneficiile pentru care ar trebui sa alergi ?

Se stie ca sportul este benefic pentru organism si fiecare om are nevoie de macar 30minute de miscare pe zi pentru a dezvolta o viata sanatoasa. Alergatul este cel mai implu mod de a pastra o buna conditie fizica.

  1. Alearga pentru viata ta

Beneficiile sunt vizibile tuturor: corpuri mai subtiri, rezistenta mai mare, imbunatatirea constantelor cardiovasculare, forta mai mare, agilitate si flexibilitate, printre multe altele.

Dar studii recente efectuate de universitati de prestigiu din intreaga lume au mers mai departe, aratand ca alergarea aduce organismului o serie de beneficii surprinzatoare, care pana acum nu au fost asociate cu practica alergarii. MaratonVirtual.ro te ajuta chiar sa te inscrii la competitii.

  1. Imbunatateste si ajuta cartilajul sa creasca

Pana acum s-a crezut ca alergarea a fost rea pentru genunchi si a deteriorat cartilajele prin purtarea prematura a acestora prin frecare. Cu toate acestea, un studiu realizat in Australia, la Universitatea Monash, concluzioneaza ca acei oameni care au fugit in mod regulat au crescut productia de cartilaje in ceea ce-i priveste pe cei care erau sedentari; protejand astfel cartilajul de temuta artrita.

  1. Alergand, vei auzi mai bine!

Universitatea Bellarmine a efectuat un studiu pe un grup de alergatori de sex feminin si a constatat ca cei care au fost potriviti pentru jogging in mod regulat au avut o ureche mai fina cu aproximativ 8 la suta mai mult decat acele femei care nu au facut exercitii fizice.

Se pare ca exercitiile fizice cresc alimentarea cu sange si in pavilionul auditiv, oferind o serie de nutrienti care ajuta la pastrarea unui instalator si a unei urechi mai bune.

  1. Imbunatateste raspunsul la durere

Prestigioasa publicatie American College of Sports & Medicine publica un studiu realizat in Australia, intre un grup de alergatori si un altul de oameni care nu au facut-o, obtinand rezultate surprinzatoare.

Grupul de alergatori a avut un prag de durere mai mare decat cei care nu au alergat. Studiul a fost realizat pe oameni care au alergat timp de o jumatate de ora in zilele alternative. Pentru a nu distorsiona studiul, proba a fost facuta prin apasarea unui turnichet pe brat, nu pe picioarele care ar putea fi mai obisnuite cu suferinta.

  1. Protejeaza si imbunatateste pielea

Acesta este un experiment care a fost efectuat pe soareci si, prin urmare, concluziile sale pot fi extrapolate doar teoretic la om. El sustine ca acele rozatoare carora li s-a administrat apa cu cofeina si apoi au fost supusi sa alerge pe curbura pentru o lunga perioada de timp au avut un risc mult mai mic de a face cancer de piele decat colegii care au baut doar apa cu cofeina si nu au alergat.

  1. Amelioreaza durerile de cap

De data aceasta, o universitate europeana, cea din Göteborg, in Suedia, a constatat ca cei care sufereau de migrene, au redus foarte mult acele episoade dureroase atunci cand au suferit o rutina de a merge la alergare patruzeci de minute, trei zile pe saptamana, timp de trei luni.

De ce sa alergi pe banda?

Atingerea unui ritm mai rapid poate fi un fior pentru alergatori si, de asemenea, se intampla sa fie grozav pentru sanatatea ta generala.  „Devenim mai puternici, mai rapizi, mai in forma si mai slabi atunci cand introducem un nou stres, cum ar fi antrenamentele de viteza, in corpul nostru”, spune Elizabeth Corkum , antrenor de alergare certificat al Road Runners Club of America.

Indiferent daca doriti sa cresteti ritmul pentru ziua cursei sau doar ca doriti un impuls suplimentar pentru antrenamente, iata sapte sfaturi despre cum sa va cresteti viteza.

Cursurile cu tempo sunt de 10 pana la 45 de minute intr-un ritm constant, potrivit Corkum. Aceste antrenamente pot ajuta alergatorii sa dezvolte disciplina prin controlul vitezei lor si sa-si ajute corpul sa invete cum sa faca fata stresului.

Acestea ar trebui facute intr-un ritm controlat, ceea ce inseamna ca ar trebui sa puteti mentine acelasi ritm pe tot parcursul alergarii. Primele minute ale alergarii ar trebui sa fie usoare si chiar s-ar putea sa simti ca te retine putin.

Alergarile Tempo construiesc puterea si viteza, deoarece te imping sa iti atingi pragul anaerob. Pragul tau anaerob este punctul in care corpul tau produce  acid lactic – un produs secundar al antrenamentului. Cand acidul lactic se acumuleaza in muschi, iti face picioarele sa se simta grele si alergarea devine mai dificila.

Deci, cu cat atingeti mai devreme pragul anaerob, cu atat mai devreme va veti epuiza si va fi mai greu sa terminati – daramite sa alergati mai repede. Acolo intervin alergarile cu tempo, pentru ca te antreneaza sa alergi mai mult si mai repede inainte de a atinge acel prag.

„Marirea acestui prag prin antrenament inteligent va permite sa alergati mai repede pentru perioade mai lungi de timp inainte ca senzatia de oboseala sau acidul lactic sa preia controlul”, spune Audrey Springer , antrenor de alergare certificat al Road Runners Club of America. „Un atlet ar putea face acest lucru ca antrenament pentru o durata de 15 minute si poate construi pana la o ora sau mai mult, in functie de cursa pentru care se antreneaza.”

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.