Daunatorii din agricultura au devenit odata cu trecerea timpului ceva obisnuit pentru fermieri si gradinari. Pentru a lupta cu sanse reale impotriva acestor daunatori, fermierii si gradinarii apeleaza la tot felul de substante speciale pentru a-i controla sau chiar mai mult, pentru a-i ucide.
In functie de tipul de daunatori care este necesar sa fie combatuti, pesticidele se clasifica in mai multe categorii. Insecticidele cum ar fi acest insecticid Actara 25 WG, vizeaza in mod specific daunatorii care sunt deosebit de periculosi pentru culturile de legume, flori, daunatorii care afecteaza pomii fructiferi sau chiar si pe cei care afecteaza vita de vie (aici amintim de exemplu musculitele, larvele, omidele, moliile, gargaritele, paduchii sau chiar si viespii.
Dupa ce au fost utilizate mai mult de 70 de ani, pesticidele chimice incep sa fie din ce in ce mai putin utilizate de catre gradinari si agricultori in ultimul timp. Daca va intrebati de ce se folosesc din ce in ce mai putin pesticidele chimice, chiar daca acestea sunt inca eficiente, raspunsul il veti afla in continuare.
Agricultura moderna isi indreapta atentia din ce in ce mai mult catre produsele biologice in ceea ce priveste actiunile de combatere a daunatorilor, iar din acest motiv sunt din ce in ce mai des utilizate pesticidele chimice. Rezistenta culturilor la insecticidele conventionale este un lucru foarte bine cunoscut, insa managementul bolilor cauzate de insecte este de multe ori neglijat.
Bio insecticidele sunt considerate a fi in prezent cele mai bune remedii in comnditiile in care cultivatorii nu avut succesul dorit in incercarea lor de a controla insectele, in ciuda faptului ca au folosit doze mari de pesticide chimice.
Facand o comparatie intre insecticidele chimice si cele bio, insecticidele bio ofera protectie pe timp indelungat atat culturii, cat si solului.
Utilizarea si avantajele insecticidelor bio
In timp ce bio pesticidele sunt produse care au fost fabricate din substante naturale, pesticidele conventionale in schimb au fost fabricate din produse chimice sintetice sau din produse agrochimice.
De cele mai multe ori, cele chimice se folosesc cu scopul de a ucide direct daunatorii mai degraba decat de a-i controla.
In schimb, cele mai multe dintre insecticidele bio, sunt fabricate din substante naturale si trebuie mentionat faptul ca sunt folosite ca fiind o componenta a unei abordari integrate de gestionare a daunatorilor, care permite controlul treptat si pe termen lung al insectelor.
Mai mult decat atat, foarte important de precizat este faptul ca insecticidele bio sunt foarte eficiente pentru ca ele combat doar speciile tinta, si in general nu ucid alte organisme care pot fi benefice, si care intra in contact cu planta. In plus, insecticidele bio este posibil sa fie eficiente si in doze mici. Nu trebuie uitat nici faptul ca acestea se si descompun rapid.
Asta inseamna ca timpul de expunere este redus, iar un alt avantaj este ca are loc mai putina poluare. Prin urmare, insecticidele organice sunt de multe ori aprobate pentru utilizarea la scara larga, in defavoarea pesticidelor chimice, dat fiind faptul ca prezinta o toxicitate redusa si un nivel zero de reziduuri.
In plus, insecticidele bio sunt cu atat mai mult eficiente, cu cat imbunatatesc sistemul imunologic al plantelor. De-asemenea, tratamentele pot fi repetate cu acelasi insecticid fara a exista riscul de aparitie a rezistentei la produsul folosit.
Controlul sustenabil al insectelor
O perioada indelungata de timp, protejarea culturilor s-a bazat in mare parte pe utilizarea insecticidelor chimice. Insa este important de facut precizarea ca acestea pot fi daunatoare atat pentru vietile oamenilor cat si pentru vietile animalelor domestice, existand in acelasi timp un risc de contaminare a panzei freatice.
Insecticidele chimice in cazul in care nu stiati, provoaca de asemenea unele modificari nocive asupra organismelor benefice. Deci, acesta este inca un motiv intemeiat datorita caruia, incetul cu incetul, insecticidele chimice au inceput sa fie din ce in ce mai rar utilizate, in timp ce insecticidele bio sunt din ce in ce mai des folosite.
Insecticidele bio sunt agenti de gestionare a insectelor care au dovedit faptul ca au un potential mare in ceea ce priveste protejarea pomilor fructiferi, dar si a vitei de vie sau altor culturi agricole. In plus, aceste insecticide nu sunt agresive nici in momentul aplicarii, si nici dupa aplicare.
Mai mult decat atat, trebuie mentionat faptul ca aceste insecticide au o selectivitate mare asupra insectelor benefice si un impact redus asupra faunei existente. Datorita faptului ca sunt compuse din extracte naturale, aceste insecticide vor reduce cantitatea de produse chimice folosite anterior si nu este necesara nici o perioada de timp de asteptare intre aplicare si recoltare.
De asemenea, este important de mentionat faptul ca aceste insecticide pot fi utilizate in agricultura ecologica, produsele fiind fabricate cu respectarea stricta a standardelor de inalta calitate. Au efect biostimulator, favorizeaza de-asemenea cresterea rapida si sanatoasa a plantelor, si nu sunt toxice.
No Comments