Sigurantele si intrerupatoarele de circuit sunt dispozitive utilizate in circuitele electrice pentru a intrerupe fluxul de energie electrica in caz de suprasarcina.
Ambele dispozitive pot fi intelese ca sisteme de siguranta pentru a preveni deteriorarea unei suprasarcini electrice atat a aparatelor, cat si a retelei electrice.
Diferenta dintre sigurante si intrerupatoare consta in modul lor de functionare:
- Siguranta: Consta dintr-o bucata sau un filament de metal care se rupe atunci cand este incalzit peste o anumita temperatura. Cand este rupt, fluxul electric este intrerupt. Sigurantele raspund mai repede decat intrerupatoarele, dar sigurantele afectate trebuie inlocuite cu noi sigurante
- Comutator automat: are un mecanism de comutare care este activat atunci cand tensiunea electrica (tensiunea) creste.
Functionarea sigurantelor
Sigurantele sunt formate dintr-un filament metalic inchis intr-o carcasa de sticla sau ceramica.
In instalatiile casnice, sigurantele sunt de obicei intr-o cutie centrala de sigurante prin care trec toate cablurile din cladire. De asemenea, este obisnuit sa gasiti cutii de sigurante in fiecare camera sau, in instalatii mai vechi, in fiecare priza.
Sigurantele permit trecerea energiei electrice prin filamentul care conecteaza diferitele circuite ale instalatiei. Daca apare o supraincarcare. Filamentul se va incalzi si se va topi rupandu-se si impiedicand continuarea fluxului de energie electrica.
De obicei, sigurantele folosite in case sunt foarte sensibile si deasupra nivelului pentru care au fost proiectate dureaza foarte putin timp pentru a se rupe. Odata ce o siguranta s-a rupt, aceasta trebuie inlocuita cu una noua.
Exista sigurante fabricate pentru a rezista la diferite tensiuni. Cel mai bine este sa utilizati sigurante cu o capacitate putin mai mare decat curentul care va trece in mod normal prin ea. In acest fel, putem proteja in mod adecvat dispozitivele si echipamentele conectate la retea.
Functionarea intrerupatoarelor de circuit
Intrerupatoarele de circuit, numite si automate, intrerupatoare, pickup-uri sau intrerupatoare de circuit, intrerup si fluxul electric in caz de suprasarcina, dar fac acest lucru folosind un comutator.
Comutatorul utilizat poate folosi un electromagnet sau o banda bimetalica. In ambele cazuri, principiul de functionare este similar.
Cand comutatorul este in pozitia pornit, curentul electric poate trece de la un terminal la altul prin electromagnet sau banda bimetalica.
Cand curentul electric depaseste un anumit nivel de tensiune, forta magnetica din electromagnet creste pana cand este capabil sa impinga maneta metalica a comutatorului intern si sa intrerupa fluxul electric.
In cazul benzilor bimetalice, acestea sunt indoite pana cand maneta comutatorului este impinsa.
Intrerupatoarele de circuit se gasesc de obicei intr-o cutie in care exista intrerupatoare pentru diferite parti ale circuitului electric. De exemplu, intr-o casa poate exista un comutator pentru circuitul de iluminat si un altul pentru prize sau pentru diferite zone ale casei.
O alta utilizare comuna a intrerupatoarelor de circuit este data de intrerupatoare de circuit cu detectarea defectiunilor la sol. Aceste comutatoare raspund la echilibrul curentului electric si nu la supraincalzire.
Daca nu exista nici un echilibru in curentul electric, comutatorul taie trecerea acestuia evitand evacuarile. Ele sunt foarte utile in bai si bucatarii unde exista un risc mai mare de socuri electrice datorita utilizarii continue a aparatelor electrice in apropierea apei.
Avantajele si dezavantajele sigurantelor si intrerupatoarelor
Sigurantele si intrerupatoarele de circuit ofera o serie de avantaje si dezavantaje care fac ca alegerea unuia sau a altuia sa depinda de situatia specifica.
Vezi sigurante automate si alege produsele de care ai nevoie pentru proiectul de care de ocupi!
Sigurantele sunt ieftine si reactioneaza foarte rapid la supraincarcari care ofera mai multa protectie, ceea ce este deosebit de interesant in dispozitivele electronice foarte sensibile sau scumpe. De fapt, este obisnuit ca cele mai sensibile aparate electrice sa aiba propriile sigurante.
Dar sensibilitatea ridicata a sigurantelor poate deveni un dezavantaj daca ne aflam intr-un circuit cu varfuri regulate care ajung frecvent la punctul de rupere al sigurantelor.
Sigurantele trebuie inlocuite cu altele noi atunci cand sar, ceea ce poate fi un adevarat inconvenient daca nu sunt disponibile in acel moment.
Un alt dezavantaj este ca sigurantele sunt de obicei achizitionate fara sfaturi profesionale ale unor specialisti. Este usor si frecvent sa alegeti sigurante cu o capacitate prea mare si acest lucru duce la faptul ca acestea nu isi indeplinesc scopul de protectie.
Intrerupatoarele de circuit, pe de alta parte, au mult mai multe avantaje. Puteti restabili trecerea curentului electric la fel de usor ca pornirea comutatorului din nou, fara a fi nevoie sa inlocuiti piesele.
In plus, manipularea intrerupatoarelor este mult mai sigura decat instalarea unei sigurante.
Un dezavantaj al intrerupatoarelor de circuit este ca acestea sunt de obicei mai scumpe, nu comutatorul in sine, ci instalarea si repararea acestuia, pentru ca aceasta lucrare va sta in mainile unui profesionist in domeniu.
Intrerupatoarele de circuit nu reactioneaza la fel de repede ca sigurantele si este posibil ca dispozitivele electronice conectate la circuit sa fie deteriorate inainte ca salturile automate de la o suprasarcina.
No Comments