In Europa, consumam mai mult de un kilogram de ciocolata de persoana pe an, dar acest produs ramane o mare necunoscuta si nu stim intotdeauna cum sa alegem cea mai buna ciocolata.
Este rar sa gasesti pe cineva caruia nu-i place ciocolata. De fapt, s-ar putea spune ca este din ce in ce mai placut, judecand dupa cresterea vanzarilor care a avut loc in Europa in ultimii ani. Pentru a ne face o idee, in cursul anului 2018 fiecare persoana a consumat 1,26 kilograme de ciocolata intr-o tableta, potrivit „Raportului privind consumul de alimente” elaborat de Ministerul Agriculturii.
In ciuda popularitatii sale, ciocolata ramane o mare necunoscuta in multe privinte. Desi majoritatea oamenilor stiu ca acest aliment este facut cu cacao si produse din zahar (sau indulcitori), multi ignora diferitele categorii comerciale care exista si caracteristicile lor, ceea ce poate face timpul de cumparare foarte dificil, mai ales daca luam in considerare faptul ca unele dintre afirmatiile care apar pe ambalaj pot fi confuze.
Pentru a putea alege in mod constient, este necesar sa se observe cu atentie patru aspecte cheie care trebuie sa apara pe eticheta: tipul sau categoria comerciala de ciocolata (care este de obicei specificata pe spatele ambalajului), lista ingredientelor, proportia de cacao (care trebuie detaliata langa aceste ingrediente) si informatiile nutritionale (pentru a cunoaste mai presus de toate proportia de zaharuri continute in produs).
Ce ingrediente contine ciocolata?
Foloseste crema tartinabila de ciocolata fara zahar in diverse retete si descopera o aroma interesanta si fina.
Ciocolata se caracterizeaza prin faptul ca este facuta din doua ingrediente principale: produse din cacao (paste, unt sau cacao slaba) la care se adauga zaharuri sau indulcitori. In plus, pot fi adaugate si alte substante permise de legislatie, in functie de tipul de ciocolata. Printre cele mai comune ingrediente sunt urmatoarele:
- Lapte sau grasime din lapte(smantana, unt…). Acestea inmoaie gustul produsului si ii scad pretul. In nici un caz nu se pot folosi alte grasimi de origine animala, dar anumite grasimi de origine vegetala (de exemplu, uleiul de palmier sau grasimea de shea, care este obtinuta din nuca) pot fi adaugate intr-o cantitate care nu depaseste 5%.
- Faina sau amidon din grau, orez sau porumb.Ele pot fi utilizate numai in tablete de ciocolata, unde sunt folosite pentru a ingrosa produsul odata pregatit pentru consum.
- Acestea sunt folosite pentru a facilita amestecarea ingredientelor si pentru a face ca produsul finit sa aiba o textura mai placuta si un aspect mai atractiv si mai stralucitor. Cele mai frecvente sunt lecitina din soia sau floarea soarelui.
- Se pot folosi arome care nu simuleaza gustul ciocolatei sau al grasimii din lapte. Aroma de vanilie este de obicei folosita.
- Unele bomboane de ciocolata folosesc indulcitori in loc de zahar. Unul dintre cele mai utilizate este maltitolul, deoarece nu ofera arome ciudate produsului, iar unele dintre caracteristicile sale sunt similare cu cele ale zaharului: puterea de indulcire este similara si ofera corpului, contribuind la formarea structurii si texturii ciocolatei.
No Comments